Medyaspot(Ankara)
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine ilişkin muhalefet şerhi hazırlayan CHP, kripto para konusunda düzenleme isterken, Merkez Bankasının kendisinin denetim ve gözetimine tabi yurt içindeki sistem işleticileri ile ortaklığına cevaz veren düzenlemenin tekliften çıkarılmasını istedi.
Kanun teklifinin 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’un mevcut 8. maddesine 4. fıkrayı ekleyen 6. maddesinin son fıkrasında yer alan “Banka, sistemlerin kesintisiz işletimini sağlamak amacıyla sistemik öneme sahip kurulmuş ve kurulacak sistem işleticilerine hissedar olabilir.” şeklindeki hükmün gerekliliği konusunda komisyon çalışmaları sırasında yöneltilen sorulara tatmin edici cevaplar verilemediği belirtilen muhalefet şerhinde, Merkez Bankası’nın itibarı açısından da sakıncalı durumların ortaya çıkabileceği ifade edilirken, bu maddenin kanun teklifinden çıkarılması istendi. CHP’nin hazırladığı muhalefet şerhinde, bu konudaki ihtiyacın, bizzat Merkez Bankasının kuracağı ve tamamına sahip olacağı sistem işletici şirketler aracılığı ile de giderilebileceği ifade edildi.
KRİPTO PARA DÜZENLENMELİ
CHP Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerince hazırlanan muhalefet şerhinde, “Teknolojik gelişim klasik para sistemleri karşısında dijital ve kripto para diye tanımlayabileceğimiz iki farklı para türünü ortaya çıkarmıştır. Elektronik para konusunda ülkemizde düzenlemeler olmasına karşın sanal para hakkında bir düzenleme yoktur.” denilirken, kripto- sanal paralara yönelik eleştirilerden birinin, bunların devlet kontrollü bir para birimi olmaması dolayısıyla bunlar aracılığıyla yapılan uluslararası para transferlerinin hem vergi kaçırma hem de kara para aklama suçlarını artırabileceği ve silah ticareti ile uyuşturucunun finansmanında gizli bir yöntem olarak kullanılabileceği yönünde olduğu kaydedildi.
Muhalefet şerhinde, “Blockchain” tabanı üzerine yazılan paralardan çok popüler olan bitcoin ve halihazırda deneysel aşamada ama artık kurumsallaşmış paraların varlığı 2400‘e ulaşan yeni özel para biriminin ulusal sınırlarda nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili bütün ülkelerin üzerinde çalıştığı konulardan bir tanesi olmasına karşın, kanun teklifinde yer alan düzenlemelerin, bu konuda finansal sistemimizle ilgili herhangi bir altyapının kurulmasına yönelik hazırlıkları dahi içermediği ifade edildi.