Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CHP SPK KONUSUNDA ISRARLI
CHP SPK KONUSUNDA ISRARLI
 
CHP Trabzon Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Akif Hamzaçebi, önceki gün gündeme getirdiği "SPK'nın Kanal 7 hakkında uzmanların suç duyurusu öneren raporunu işleme koymadığı" yönündeki iddialarının arkasında olduğunu söyledi.
 
16.9.2008 - 07:15

CHP Trabzon milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Akif Hamzaçebi, "Sayın Başbakan'ın öfke ve hakaret dolu üslubu, işleme konulmayan SPK raporunun üstünü örtmeye yetmez" dedi.

Hamzaçebi, CHP İstanbul İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, 13 Eylül Cumartesi günü CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve MYK üyesi Ali Kılıç ile yapılan basın toplantısında Kanal 7 hakkında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) uzmanlarınca yapılan incelemede, 1 Mart 2007 tarihli rapor düzenlendiğini ve şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ile iki yönetim kurulu üyesini kapsayan raporun o tarihten bu yana cumhuriyet savcılığına gönderilmediğini aktardıklarını hatırlattı.

Konuyla ilgili SPK Başkanı Turan Erol'un yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da raporun işleme konulmaması için Erol'a talimat verip vermediğini, Karaman ve Erol ile aralarında rapor hakkında üçlü bir görüşmenin yapılıp yapılmadığını, bu görüşmede konunun Kanal 7 lehine sonuçlandırılmasını isteyip istemediğini ve Erol'un kendisine "merak etmeyin, konuyu halledeceğim" şeklinde bir beyanatı olup olmadığı yönünde sorular sorduğunu belirten Hamzaçebi, Başbakan'ın partisinin Şişli kongresinde konuyla ilgili bir talimatının olmadığını, bunu ispat edemeyeni de alçaklıkla ve şerefsizlikle suçladığını aktardı.


Hamzaçebi, "Ortada olan bir gerçek vardır. Kanal 7 hakkındaki suç duyurusu raporu 19 aydır işleme konulmamıştır. İşleme konulmaması bir yana
raporun 22 Temmuz 2007 seçimlerinden önce işlemden kaldırılması için SPK'nın aldığı bir karar söz konusudur. Burada Kanal 7 ile ilgili açık bir koruma vardır" diye konuştu.

Başbakan'ın dünkü konuşmasında sorularını tam kapsayan açıklama yapmadığını ifade eden Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Şeref konusunda hassasiyet gösteren ve kendisini eleştirenleri 'alçak' ve 'şerefsiz' olmakla suçlayan Sayın Başbakan öncelikle Kanal 7 hakkındaki bu korumanın nedenini açıklamak zorunda. Sayın Başbakan'ın öfke ve hakaret dolu üslubu, işleme konulmayan SPK raporunun üstünü örtmeye yetmez."

"SPK SUÇ İŞLEDİ"

Bir gazetecinin, SPK'nın yaptığı yazılı açıklamada "raporu doğruladığı ancak suç duyurusuna gerek olmadığını açıkladığını" ifade etmesi üzerine
Hamzaçebi, açıklamanın ifade ettiği konuları tekzip eden ve yalanlayan bir açıklama olmadığını söyledi.

Hamzaçebi, Kanal 7 yetkilileri hakkında 1 Mart 2007'de düzenlenmiş suç duyurusunu gerektiren raporun 19 aydır işleme konulmadığını seçimler öncesinde işleme konulmaması için SPK'nın karar aldığını savundu. SPK'nın suç işlediğini öne süren Hamzaçebi, ortaya konan görüşlerin de hukuki olmadığını iddia etti.

Akif Hamzaçebi, bir basın mensubunun üçlü görüşme hakkında nasıl bilgi sahibi olduğunu sorması üzerine, Başbakan Erdoğan'ın bir açıklama yapması ile konunun açıklığa kavuşacağını söyledi. Konu hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunun ve belgelerin neden yeni ortaya çıktığının sorulması üzerine, eline bir belge ulaşması durumunda bunu saklama gibi bir alışkanlığının olmadığını belirten Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Ne ben, ne de benim partim bir medya grubu ile sayın Başbakan arasında geçen tartışmanın tarafı değil. Ben başka bir şey söylüyorum. Almanya'daki Deniz Feneri davası ile bağlantılı olarak burada Almanya'da savcının iddianamesine konu olan bazı iddialarla paralellik gösterebilecek iddiaların Türkiye'de delillendirilmesini sağlayabilecek bir incelemenin yapılmadığını, yapılamadığını, ileriye gidemediğini söylemek istiyorum."

SPK'dan açıklama 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bir televizyon
kanalıyla ilgili olarak basında yer alan incelemenin 2004 yılında başlatıldığını ve yaklaşık 14 ay önce karara bağlandığını belirterek, konuyla ilgili bekleyen bir inceleme ya da yapılması gereken bir suç duyurusu bulunmadığını bildirdi.

SPK'dan yapılan yazılı açıklamada, Kurul tarafından hakkında inceleme yapılmış olan bir televizyon kanalıyla ilgili olarak basında yer alan değerlendirmeler üzerine açıklama yapılması zorunluluğunun ortaya çıktığı belirtildi.

"Kurulumuzda, basında yer alan değerlendirmelerde ifade edildiğinin aksine, bahse konu inceleme 2004 yılında başlatılmış ve yaklaşık 14 ay önce karara bağlanmış olup, konuyla ilgili bekleyen bir inceleme ya da yapılması gereken bir suç duyurusu bulunmamaktadır" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Anılan incelemenin konusu, halka arz faaliyetinin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğidir. Uzman raporunda, iddia edilenin aksine, bu konuda somut bir tespite ulaşılamamış ve herhangi bir yaptırım ya da suç duyurusu önerisinde de bulunulmamıştır.

Diğer yandan incelemenin yapılması için gerekli bilgi ve belgelerin verilmediği iddiası da gerçeği yansıtmamakta olup, incelemenin ilerleyen aşamalarında, konunun aydınlatılmasına yönelik gerekli bilgiler temin edilmiş ve bu bilgiler ışığında Kurulumuzca karar alınmıştır."
Kurul Karar Organı'nın, SPK idari yapılanması içinde en üst düzeyde yer aldığı, SPK adına karar alma yetkisine sahip olan tek organ olduğu, karar alınma sürecinde uzman rapor ve görüşleri, konuyla ilgili daire görüşü, gerek duyulması halinde Hukuk İşleri Dairesi de dahil olmak üzere diğer dairelerin de görüşlerinin Karar Organı tarafından değerlendirildiği ve 7 üyeden oluşan Karar Organı tarafından konuyla ilgili karar verildiğine işaret edilen açıklamada, söz konusu kararın da oybirliğiyle alındığı bilgisine yer verildi.

-HUKUK İŞLERİ DAİRE BAŞKANININ ATAMASI-
Hukuk İşleri Dairesi Başkanı atamasıyla da konu arasında bir bağlantı kurulmasının mümkün olmadığı, söz konusu atamanın hukuka uygun olduğu yönünde teftiş raporları ve kesinleşmiş yargı kararları bulunduğu ifade edilen açıklamada, bu konuda anayasanın 138. maddesi uyarınca bir açıklama yapılmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Kurul açıklamasında, "Farklı çevrelerin yalan ve yanlış
yönlendirmeleriyle görev yapmakta olan kamu görevlilerinin baskı altına alınmaya çalışılmasının ve karar alma mekanizmaları açıkça düzenlenmiş bulunan, teknik ve tarafsız bir bağımsız idari otorite olan Kurulumuzun bu şekilde yıpratılmaya çalışılmasının kamu yararına ve ülke menfaatlerine yönelik olmadığı açık olup, bu konuda gereken özenin gösterilmesi gerekmektedir" denildi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


YA ŞEREFİNLE YAŞA YADA ŞEREFLİCE ÖL

İHALELER BEYAZ HOLDİNG'E

ABD'NİN KARADENİZ'DEN ÇIKMAYA NİYETİ YOK
»  
»  MSB'DEN YARSAV BAŞKANI HAKKINDA ÇÜRÜK İNCELEMESİ
»  ORUÇ TUTAN DA ÖRTÜNEN DE AZALIYORMUŞ!
»  TMO'DA ŞOK İSTİFA
»  "ZAHİT AKMAN'A 639 BİN EORU TESLİM EDİLDİ"
»  YATTARA İLE İLGİLİ ŞOK İDDİA
»  "MHP'YE LAF ATAN ÇARPILIR"
»  ALMAN POLİS MÜDÜRÜNDEN İLGİNÇ AÇIKLAMALAR!
»  DOMATESLERİ İNEKLERE YEDİRDİLER
»  TRAFİK CEZALARI VERGİLER CEPTEN SORGULANABİLECEK
»  BATAN RO RO GEMİSİ İÇİN İNANILMAZ İDDİALAR
»  DTP'NİN SAVUNMASI "BİZ OLMAZSAK OLMAZ"
»  HOMEX'TEN SÜPER UCUZ EVLER
»  FETULLAH GÜLEN: 'ÖLÜMÜM YAKIN'
»  İŞTE ERGENEKON'UN GAZETECİSİ
»  TÜRKİYE'NİN ULUSALCI ŞEFİ KİM?
»  BAYKAL, KÖŞK BUZLARINI ERİTTİ
»  AK FENER, KARA FENER BU HAFTA BELLİ OLACAK
»  BEŞİR ATALAY'DA BEYAZ HOLDİNG ORTAKLARINDAN ÇIKTI
»  ŞENER: "ŞİFRELER ÇÖZÜLECEK"
»  "SOLUCANLAR" ÇEVREYİ KURTARACAK DOĞAL SAVAŞÇILAR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.