Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CHP: "TUZLA'DA VAHŞET YAŞANIYOR"
CHP:  TUZLA DA VAHŞET YAŞANIYOR
 
Tuzla'da peşpeşe ölümlerin gerçekleşmesi, CHP'li vekillerin tepkisine neden oldu.
 
20.2.2008 - 14:45
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, ''Tuzla Tersanesinde yaşanan ölümleri normal karşılayan bir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının o koltukta oturmaması gerektiğini'' söyledi.

Genel-İş Sendikası Ankara 1 Nolu Şube Genel Sekreteri Özgür Ovacık, Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ederek, taşeronlaştırma konusunda hazırladıkları dosyayı kendisine sundu. Tuzla Tersanesinde yaşanan ölümlere işaret eden Ovacık, ''Sosyal güvencesi olmayan insanlar ölüme terkediliyor. Günlerdir Türkiye halkı olarak bu ölümleri seyrediyoruz. Önlemler alınmıyor'' dedi.

Kılıçdaroğlu da son 8 yılda sadece Tuzla Tersanesinde 60'a yakın işçinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Ölümlerin son aylarda artması nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in tersaneyi ziyaret ettiğini anlatan CHP'li Kılıçdaroğlu, aradan geçen sürede hiçbir önlem alınmadığını ve ölümlerin sayısının da artığını öne sürdü.

Bakan Çelik'in, tersaneyi ziyareti sonrasında yaptığı açıklamada, ''Teftişler sonucunda tespit edilen hususlar var; elektrik, hava basıncı, yangınla ilgili bazı bulgular var. Bunları gelişen Türkiye şartlarında son derece normal karşılıyorum. Ama bunların ölümlere dönüşmesi üzücü bir hadisedir'' dediğini aktaran Kemal Kılıçdaroğlu, ''Bunları söyleyen bir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının derhal görevden istifa etmesi gerekir. Ölümleri normal karşılayan bir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının o koltukta oturmaması gerekir'' diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, Bakan Çelik'in, ''Ölümlerin daha çok eğitimsiz işçilerden kaynaklandığı, bu işçilerin sendikalar tarafından eğitilmesi gerektiğini'' de söylediğini belirterek, ''Peki sendikalar tarafından eğitilmesi için bu işçilerin önce sendikalı olması gerekmiyor mu? Taşeron işçi nasıl olur da sendikalı olur?'' diye sordu.

-''BUNLAR İNSAN DEĞİL Mİ?''-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik'in, ''Tuzla Tersanesinde 41 işyerinde yapılan denetimde sadece 2 işyerinin koşullarının yasal duruma uygun bulunduğu diğerlerinde ise toplam 588 eksiklik saptandığını'' ifade ettiğini kaydeden CHP'li Kılıçdaroğlu, bunlara karşı ne yapıldığını sordu. Ölümler üzerine TBMM Genel Kurulunda yapılan gündemdışı konuşmalara yanıt veren Bakan Çelik'in ''Ülkemiz gemi inşa sanayinde dünya dördüncüsü olmuştur'' dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''Peki ya ölümler? İnsan kanı üzerine sanayi inşa edilemez. Çağımızda modern risk kavramı vardır. Bunun temel özelliği, işyerinde ölümün olmaması için riskler önceden saptanır ve buna göre önlemler alınır. Ama AKP Hükümeti henüz bunun farkında bile değil. AKP Hükümeti önce ölümlerin olmasını bekliyor, ölümlerden sonra önlem alma gibi bir yöntemi benimsiyor. Bu da modern çağımıza uymuyor. İnsanların yaşamlarını kaybetmesi karşısında sadece sessiz kalmayı yeğleyen bir hükümet var. 60'a yakın işçinin öldüğü bir tersaneyle ilgili olarak Sayın Başbakanın ağzından bir tek kelime duydunuz mu bugüne kadar? Sayın Başbakan bu 60 kişinin yaşamıyla ilgili ne düşünüyor? Bunlar insan değil mi, bu ülkenin yurttaşı değil mi?''

İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yaşamını yitirenlere Hükümetin ne yaptığını öğrenmek isteyen CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, ''Sayın Bakan diyor ki 'Ölenlerin ailelerine aylık bağlayacağız' Davutpaşa'daki iş kazasıyla ilgili de aynı şeyi söylemişti. O bağlanan aylıklar, işçilerin ödediği sigorta priminden bağlanıyor, Sayın Bakanın kendi kesesinden veya bütçeden de değil. Yasal haklarını bile lütuf gibi sergileyen bir hükümetle karşı karşıyayız. Sadaka ekonomisini temel felsefe edinen bir hükümetten başka bir şey de beklemek mümkün değil'' dedi.

-''BU KADAR İNSAN HAKKI İHLALİ SİPARİŞLERİ DE DURDURUR''-

Tuzla'da incelemelerde bulunan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da gördükleriyle ilgili olarak ''Tuzla'da vahşi kapitalizmin ta kendisi var. Tuzla'da devlet yok, sosyal güvenlik yok, Orada ilkel şartlarda yaşayan ve ilkel koşullar altında çalışan insanlar var. 19. yüzyılı görmek mümkün orada..Elektrik çarpması sonucu ölüm olabilir mi? Ne kadar ilkel bir anlayış, ne kadar ilkel bir çalışma ortamı ki orada elektrik çarpması sonucu insanlar ölebiliyor, denize düşerek ölenler oluyor'' diye konuştu.

Tuzla'daki çalışma, yaşam ve barınma koşullarının vahşice olduğuna işaret eden Soysal, üretim anlamında dünyada 4. veya 5. olduğunun ifade edildiğini, ciddi siparişlerin alındığını söyledi. Soysal, sektörün önemli olduğunun altını çizerek, ''Ancak endişemiz odur ki bu kadar insan hakkı ihlali yarın o siparişleri, yurt dışı bağlantılarını da engeller. Çünkü o kadar vahim durum var ki...'' görüşünü ileri sürdü.

-''ÖRGÜTLÜLÜK ORANI YÜZDE 10''-

CHP'li Soysal, ağır ve tehlikeli çalışma yönetmeliğinin uygulanmadığını savunarak, insanların son derece ağır koşullarda çalıştığını, taşeronluk sisteminin, Doğu, Güneydoğu Anadolu'dan insanları toplayıp oraya getirme aracı haline dönüştüğünü, örgütlülük oranının ancak yüzde 10 olduğunu ifade etti.

Soysal, ''Tuzla tersanesinde gerçekten bir dram yaşanıyor. Orada namertlik var. Orayla ilgilenmeyen, kulağını tıkayanlar namerttir. Çünkü orada dram, acı, ölüm, keder, insan hakkı ihlali var, ama kader yok. Buna mukadderat diyenler var, olayı kadere bağlamak isteyenler var. Bunu da esefle karşılıyorum. Orada kader, mukadderat yok' dedi.

-''BİRİNCİ BÜYÜK YAPALIM, AMA BUNU İNSANCA YAPALIM''-


Tuzla Tersanesinde gördüklerinden çok etkilendiklerini anlatan Çetin Soysal, konuyu yarın İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu gündemine getireceklerini, ayrıca Meclis Araştırması Önergesi verdiklerini bildirdi.

CHP'li Soysal, ''Mertlik mi, namertlik mi, onu meclis araştırmasında göreceğiz. Gelin birlikte araştıralım, inceleyelim, dünyanın beşinci büyük tersanesini birinci büyük tersanesi yapalım. Ama bunu insanca, hakça yaşam düzeniyle yapalım'' diye konuştu.

-BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMALARI-

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, ''Anayasa Mahkemesinin Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili kararı türban için emsal teşkil edebilir mi?'' sorusu üzerine, ''Anayasa Mahkemesinin verdiği karar, cumhuriyetin değerlerine aykırı tüm düzenlemelere yüksek mahkemenin bakacağını açıkça ifade ediyor. Zaten bir Anayasa Mahkemesinden beklenen de budur. Anayasanın en büyük güvencesi, Anayasa Mahkemesidir'' dedi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


EMEKLİ HAKİM VE SAVCI MAAŞLARINA ZAM UMUDU

İZMİR'DE BÜYÜK FUHUŞ OPERASYONU

YARGITAY BAŞKANI: " REJİM TEHLİKESİ YOK"
»  ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN KAFA KARIŞTIRAN KARAR
»  DOĞMU GÜNÜ HEDİYESİ : EHLİYET!
»  MUHALİF VEKİLLERİN SESİ KISILACAK
»  MHP, ÖZDAĞ'I MAHKUM ETTİRDİ
»  GİŞELER KENT DIŞINA, KÖPRÜLER BEDAVA
»  KRİTİK MGK, YARIN TOPLANIYOR
»  SENEGAL BAYRAĞI, ANKARA'YI KARIŞTIRDI
»  ATV HABER'İ MEHMET BARLAS SUNACAK
»  ESRARENGİZ KİŞİ HAKKINDA YENİ İP UÇLARI
»  MECLİS'İN KAMU ALACAKLARI MARATONU 11 SAAT SÜRDÜ
»  HAFIZLAR SINIFTA KALDI
»  CHP'Lİ ALİ TOPUZ,KURULTAY İ
»  KÖŞK'TE PROTOKOL ALARMI
»  "BABANIZIN MALINI MI KİRAYA VERİYORSUNUZ''?
»  TÜRKİYE AFRİKA'DA 10 ELÇİLİK AÇACAK
»  HÜKÜMET'TEN ŞEHİT ÇOCUKLARINA DESTEK GELMEDİ
»  YILMAZ EDRDOĞAN'IN YENGESİ DTP İLE PKK'NIN ARASINI AÇTI
»  ASKER TÜRBAN İÇİN BU KİTABI ÖRNEK GÖSTERECEK
»  İŞTE DEMOKRASİ İŞTE ÖZGÜRLÜK!
»  BAHÇELİ, YEDİĞİ KAZIĞI ÇIKARTMAYA ÇALIŞIYOR
»  RTÜK'ÜN DİZİLERİ FİŞLEME GİBİ BİR İDDİASI YOKMUŞ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.