Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRKİYE AFRİKA'DA 10 ELÇİLİK AÇACAK
TÜRKİYE AFRİKA DA 10 ELÇİLİK AÇACAK
 
Gül, yakın zamanda Afrika kıtasındaki büyükelçilik sayısını iki katına çıkartmayı ve 10 ülkede büyükelçilik açmayı hedeflediklerini söyledi.
 
20.2.2008 - 00:18
Abdullah Gül'ün, resmi davetlisi olarak Ankara'da bulunan Senegal Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade onuruna Çankaya Köşkü'nde bir öğle yemeği verdi. Yemeğe, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile diğer yetkililer katıldı. Gül ve Wade, konukları Resepsiyon Salonu'nun kapısında karşıladı. 
Gül, yemekteki konuşmasında, Türkiye'nin tarihi, manevi, kültürel ve dini bağlara sahip olduğu Afrika'daki gelişmeleri ve kıtanın karşı karşıya kaldığı sorunları yakından ve dikkatle izlediğin söyledi. Türkiye'nin Senegal'in bulunduğu bölgeyle tarihi ve kültürel bağları olduğunu belirten  Gül, "Senegal'i Afrika ile ilişkilerimizde önemli bir işbirliği ortağı olarak görmekteyiz. Afrika'ya açılım politikamız çerçevesinde Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizin geliştirilmesine önem ve öncelik veriyoruz" dedi. Dakar'da faaliyet gösteren Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) vasıtasıyla Afrika kıt'asına işbirliği ve kalkınma yardımı götürdüklerini dile getiren  Gül, yakın zamanda Afrika kıt'asındaki büyükelçilik sayısını iki katına çıkartmayı ve 10 ülkede büyükelçilik açmayı hedeflediklerini vurguladı.
İki ülke arasında Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen bu ilk ziyareti, ticari, ekonomik ve siyasi ilişkilere ve işbirliğine verilen önemin göstergesi olarak değerlendirdiğini dile getiren Gül, "Her ne kadar coğrafi anlamda ülkelerimizin arasındaki mesafe büyük olsa da insanlarımız birbirlerine yabancı değildir. Bu gerçeği iyi değerlendirmeli, ilişkilerimize ivme verecek şekilde kullanmalıyız" diye konuştu.
Senegal Cumhurbaşkanı Wade ise, Türkiye ziyaretinin iki ülke arasındaki geçmişe dayalı dostluğun sembolü olduğunu söyledi. Senegal'in bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Türkiye'nin ülkesinde temsilcilik açan öncü ülkelerden biri olduğunu ifade eden Konuk Cumhurbaşkanı, doğu ve batının kesiştiği noktada yer alan Türkiye'yi, hem İslam dünyasının üyesi hem de AB'ye aday bir ülke olarak desteklediklerini belirtti. Wade, Türkiye ile Senegal'in özgürlük ve demokrasinin daha gelişmesi ve medeniyet değerlerinin daha yükselmesini hedefleyen iki ülke olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasında işbirliği bağlamında açılan yeni pencere sayesinde ilişkilerin daha ileri düzeye götürebileceğini kaydetti. Wade, bu çerçevede siyasi ve ekonomik ilişkilerin daha gelişmesi yönünde Gül'e güvence verdiğini belirtti. İki ülke arasındaki yakınlığa da değinen Wade, Senegal'i ziyaret eden Türklerin, Cumhurbaşkanlığı muhafız alayının kıyafetlerinden etkilendiklerini, ancak söz konusu kıyafetlerin Osmanlı dönemine ait olduğunu kaydederken, Senegal dilinde çok sayıda Türkçe kelimenin bulunduğunu da sözlerine ekledi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


HÜKÜMET'TEN ŞEHİT ÇOCUKLARINA DESTEK GELMEDİ

YILMAZ EDRDOĞAN'IN YENGESİ DTP İLE PKK'NIN ARASINI AÇTI

ASKER TÜRBAN İÇİN BU KİTABI ÖRNEK GÖSTERECEK
»  İŞTE DEMOKRASİ İŞTE ÖZGÜRLÜK!
»  BAHÇELİ, YEDİĞİ KAZIĞI ÇIKARTMAYA ÇALIŞIYOR
»  RTÜK'ÜN DİZİLERİ FİŞLEME GİBİ BİR İDDİASI YOKMUŞ!
»  DTP'Lİ KAPLAN'DAN TUHAF SÖZLER
»  "BİR AYAĞIN FAİZDE, BİR AYAĞIN KUMARDA SONRA DA..."
»  ZAMAN, ALEV ALATLI'NIN YAZISINI YAYIMLAMADI
»  TESEV ARAŞTIRDI, 'MİLLİYETÇİLİK YÜKSELMİYOR'
»  SIFIR NOKTASINA DEV ASKERİ SEVKİYAT
»  TİMUR SELÇUK'TAN TÜRBAN'A FARKLI BAKIŞ
»  YILMAZ ERDOĞAN'IN, AKRABA PKK'LI KRİZİ
»  "HERKESİN BİZİ KABULLENME MECBURİYETİ YOK"
»  ATATÜRK HEYKELİNE ÇİRKİN SALDIRI
»  HÜKÜMETTEN, KARA HAREKATI SİNYALİ
»   ERDOĞAN: "MERKEZ PARTİSİ OLARAK AK PARTİ"
»  DİYANETTEN, MANİFESTO GİBİ KARAR!
»  ERDOĞAN, BU KEZ KRİZ TELLALLARINI HEDEF ALDI
»  YARGITAY, AKP'Lİ TUNA HAKKINDA KARARI YARIN AÇIKLAYACAK
»  "İMRALI'DA KEŞİF YAPILSIN" İSTEĞİ
»  AKP-LİBERALLER KAVGASI BÜYÜYOR
»  BAHÇELİ'DEN, 'GERİLİME DİKKAT" UYARISI
»  ANKARA'DA TRENLER ÇARPIŞTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.