Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2248
EURO
37,5185
IMKB
9.132,000
ALTIN
2.878,380
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CHP'YE GÖRE TÜRBAN YASAĞI NİYE KALKMAZ?
CHP YE GÖRE TÜRBAN YASAĞI NİYE KALKMAZ?
 
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AKP-MHP'nin türban girişimiyle ilgili olarak "türban yasağının kalkması mümkün değil"dedi.
 
25.1.2008 - 15:57
Okay, türban yasağının kalkmayacağını da şu örneklerle verdi, ''Anayasa'nın 2'nci ve 90'ıncı maddeleri olduğu sürece hiçbir şey yapılamaz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ile TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Okay, "Anayasa'nın 2'nci maddesi olduğu sürece hiçbir şey yapamazlar. AİHM'in verdiği karar ve Anayasa'nın 90'ıncı maddesi olduğu sürece bunları yapamazlar. Yapmak istedikleri, hukuk tekniklerine aykırı" dedi.
 
Değiştirilmek istenen Anayasa'nın 10'uncu maddesinin başlığının "Kanun önünde eşitlik" olduğuna işaret eden Okay, ancak "kanun önünde eşitsizlik"in getirilmek istendiğini söyledi.
 
SÖZ KONUSU ANAYASA MADDELERİ
 
II.  Cumhuriyetin nitelikleri
MADDE 2. – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
 
D. Milletlerarası andlaşmaları uygun bulma
MADDE 90. – Türkiye Cumhuriyeti adına yabancı devletlerle ve milletlerarası kuruluşlarla yapılacak andlaşmaların onaylanması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin onaylamayı bir kanunla uygun bulmasına bağlıdır.
 
Ekonomik, ticarî veya teknik ilişkileri düzenleyen ve süresi bir yılı aşmayan andlaşmalar, Devlet Maliyesi bakımından bir yüklenme getirmemek, kişi hallerine ve Türklerin yabancı memleketlerdeki mülkiyet haklarına dokunmamak şartıyla, yayımlanma ile yürürlüğe konabilir. Bu takdirde bu andlaşmalar, yayımlarından başlayarak iki ay içinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin bilgisine sunulur.
 
Milletlerarası bir andlaşmaya dayanan uygulama andlaşmaları ile kanunun verdiği yetkiye dayanılarak yapılan ekonomik, ticarî, teknik veya idarî andlaşmaların Türkiye Büyük Millet Meclisince uygun bulunması zorunluğu yoktur; ancak, bu fıkraya göre yapılan ekonomik, ticarî veya özel kişilerin haklarını ilgilendiren andlaşmalar, yayımlanmadan yürürlüğe konulamaz.
 
Türk kanunlarına değişiklik getiren her türlü andlaşmaların yapılmasında birinci fıkra hükmü uygulanır.
 
Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. (Ek cümle: 7.5.2004-5170/7 md.)
 
Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır.

OKAY VE ÖYMEN'DEN DEĞERLENDİRMELER

Üniversite öncesi eğitim
 
Okay, birilerinin, "Benim yükseköğretim hakkımdan mahrum bırakılmamam için lise eğitimimde de başımı örtmem gerekiyor" diyebileceğini, iki partinin; iradesini, amacını aşan değişiklik hükmüyle, üniversite öncesine indirgenebilecek bir Anayasa değişikliği yapabileceğini söyledi.
 
AKP ve MHP'nin girişiminin "sonuçsuz bir çaba" olarak süreceğini söyleyen Okay, "Cumhurbaşkanı seçiminde, referandum sürecinde, şimdi de türban sürecinde MHP, zannediyorum, AKP'ye yedeklenerek, siyaset yapma ısrarını, kararını sürdürecek. Endişem odur" diye konuştu.
 
Öymen: "Keyfe göre içtihat değişmez"
 
Onur Öymen de "Türkiye hukuk devletiyse, Türkiye'de hakimler olduğuna inanacaksın" diyerek, Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda aldığı kararın dayandığı maddelerden birinin, Anayasa'nın 2'nci maddesi olduğunu anımsattı.
 
Anayasa Mahkemesi, AİHM ve Danıştay'ın aldığı kararların içtihat oluşturduğuna işaret eden Öymen, hukuk sistemine bağlı ülkelerde, bir günde iktidarın niyeti ve keyfine göre bu içtihatların değişmediğini belirtti.
 
Öymen, hükümetin Anayasa Mahkemesi kararını geçersiz kılmak için Anayasa'yı değiştirmeye çalıştığını savundu.
 
"Hukuk bana uysun..."
 
Öymen, bunun "hukuku zorlama" ve "ben hukuka uymam, hukuk bana uysun" mantığı olduğunu ifade etti.
 
"Siz nasıl kendinizi Anayasa Mahkemesi'nin üzerinde görebilirsiniz?" diye soran Öymen, Türkiye bu duruma en son 1908'de 2'nci Meşrutiyet'ten önce geldiğini söyledi.
 
Öymen, "En son o zaman Türkiye'de böyle bir durum vardı. Padişah, hukukun da herşeyin de üzerindeydi, her istediğini yapardı" dedi.
 
"Erdoğan en büyük din alimi değil"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dini konularla ilgili tartışmaları, din adamlarına bırakması gerektiğini ifade eden Öymen, Erdoğan'ın, orta derecede din eğitimi görmekle, Türkiye'nin en büyük din alimi olmadığını, ancak sık sık fetva verdiğini kaydetti.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"TÜRBANDA ÜNİVERSİTE İŞİ BİTSİN SIRA KAMUYA GELECEK""

ANKARA'DA CANLI BOMBA ŞÜPHELİSİNE GÖZALTI

MHP'NİN TÜRBAN TİMİ
»  "MHP, AKP'YE YEDEKLENECEK"
»  TÜRBAN AİHM'DEN GEÇMEZ. ÇÜNKÜ.!
»  TÜRBANA KARŞI DON EYLEMCİLERİ!
»  MALİYE BİR TUŞLA 20 MİLYAR YTL'Yİ UÇURDU
»  AVRUPA'NIN EN BÜYÜK AKVARYUMU ANKARA'DA AÇILIYOR!
»  "ÖCALAN SÜREKLİ TALİMAT YAĞDIRIYOR"
»  YALÇIN KÜÇÜK: "İÇ SAVAŞ BAŞLADI"
»  BATININ AHLAKSIZLIĞINI ALDIYSAK NİYE AB'YE GİRİYORUZ?
»  ERGENEKON'A DANIŞTAY SÜRPRİZİ
»  PAMUK'UN 4 YILDIR UYUYAN TETİKÇİSİ
»  VELİ KÜÇÜK'E DOKUNMAYA ASKERDEN YEŞİL IŞIK
»  ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ
»  İSTANBUL BELEDİYESİ'NİN VAR DEDİĞİ HAYALET BARAJLARI
»  HASAN CEMAL NEDEN ENDİŞELİ?
»  İRTEMÇELİK'İN YERİNE ACET GELİYOR
»  ''EN KIYMETLİ PASAPORT'A SAHİP OLACAĞIZ''
»  İNTERNET ÜZERİNDEN MÜZİK SATIŞINDA PATLAMA
»  ÇOCUĞUNU ISIRARAK ÖLDÜREN CANAVAR BABA
»  ERDOĞAN'IN CHP'Lİ KART'A AÇTIĞI DAVA REDDEDİLDİ
»  AKP VE MHP TÜRBAN İÇİN YARIN YİNE BULUŞACAK
»  REKTÖRLER: ÜLKENİN TEMELLERİ İLE OYNUYORLAR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.