TBMM Başkanlık Divanı, yemin etmediği için Meclis çalışmalarına katılamayan Zana’nın “devamsızlığı nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesine” ilişkin dosyayı, Anayasa ve Adalet Komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyon’a sevk etti. 17 Ekim Salı günü toplanan Karma Komisyon, dosya üzerinde çalışılması için Hazırlık Komisyonu kurdu.
Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, 1 aylık süresi bulunan Komisyon bu süre bitmeden 4 toplantı ile çalışmasını tamamladı.
Toplantılarda AKP'li komisyon üyeleri “Zana’nın Anayasa’nın 81. maddesine uygun biçimde andiçmeden aralıksız olarak Genel Kurul'un 212 birleşimine katılmamasına bağlı devamsızlığı sebebiyle milletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki Başkanlık Tezkeresi doğrultusunda görüş belirtti.
"Yemin etmeme kendi iradesi"
AKP'li üyelerin, “Yemin etmeme kendi iradesi. İstese gelir ederdi. Bu durumda bilerek, isteyerek devamsızlık yapmıştır. Devamsızlık gerçekleşmiştir” görüşünü savunduğu öğrenildi.
CHP’nin görüşünün de “Anayasa ve İçtüzükte yemin etmemenin bir yaptırımı yok, bu konuda boşluk var ama devamsızlık gerçekleşmiştir” şeklinde olduğu öğrenildi. Son toplantıda yapılan oylamada 4’e 1 Başkanlık tezkeresi yönünde sonuç çıktı.
HDP muhalefet şerhi verecek
Komisyon’un HDP’li üyesi Mehmet Emin Adıyaman, CHP’nin tavrını dokunulmazlıkların kaldırılması sürecindeki gibi “Anayasa aykırı ama evet diyeceğiz” şeklinde olduğunu söyledi. HDP olarak muhalefet şerhi vereceklerini söyleyen Adıyaman, “İtirazlarımız dikkate alınmadı” dedi.
Rapor, Karma Komisyon'a sunulacak
Hazırlık Komisyonu’nun raporu, HDP’nin muhalefet şerhi ile birlikte Karma Komisyon’a sunulacak. Karma Komisyonun, 18 Kasım’dan sonra toplanarak Zana’nın “andiçmeksizin aralıksız devamsızlıktan milletvekilliğinin düşürülmesi” yönünde karar vermesi durumunda, dosya TBMM Genel Kurulu gündemine gelecek ve nihai karar burada verilecek. Genel Kurul da aynı yönde karar verirse, HDP’li Zana’nın milletvekilliği 276 oyla düşürülecek.