Tekin, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, TRT'de son dönemlerde devamlı olarak alınan personelin niteliğini, seçim şartlarını ve bu uygulamaların nedenini sordu.
Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunun personel ihtiyacının karşılanması amacıyla 16 Ekim 2015 tarihindeki ilanla, merkez ve taşra teşkilatında istihdam edilmek üzere; toplam 380 kadrolu personelin işe alınacağının duyurulduğunu belirterek şöyle dedi:
“Ne yazık ki uzunca bir süreye yayılan mülakatlar ancak 3 Şubat 2017 tarihinde bitirilmiş olup, TRT'nin sonuç açıklama tarihi ise 20 Şubat 2017, saat 23.50 olarak açıklanmıştır. Anlaşılacağı üzere, TRT’nin personel alımı tam olarak 16 ay 4 gün sürmüş ve sonuçlar bir operasyon yapılırcasına gece geç bir saatte ilan edilmiştir.
16 ay 4 gün önce, 380 kişiye iş sözü veren TRT, 15 Temmuz darbesi sonrası FETÖ’cü oldukları iddiası ile 500’ün üzerinde kişinin işten çıkmasına ve yeni eleman açığına rağmen, ani bir kararla sadece 251 kişiyi işe almaya karar vermiştir. Sınavda yüksek puan alanların düşük puan alanların gerisinde kaldığı, mülakat sonuçlarının ise resmi olarak açıklanmadığı gibi kuşkular bulunduğu iddia edilmektedir.
Bu sonuçlarla birlikte görülmüştür ki; TRT ilan ettiği kadrolarının neredeyse yarısını alarak ve hiçbir açıklama yapmayarak uzunca bir süre iş hayali kuran birçok gencin mağdur edilmesine neden olmuştur”
Alımların neye göre yapıldığını öğrenmek isteyen Tekin, soru önergesinde şu sorulara yanıt aradı:
“Yüksek puan alan adayların, düşük puan alan adayların gerisinde kalmasının gerekçesi nedir?
TRT’den FETÖ soruşturması kapsamında onlarca kişi ihraç edilmişken ve kurumda yaşanan personel sıkıntısı sık sık dile getirilirken kadro sayısı neden azaltılmıştır?
Sınav sonuçlarında, adayların aldıkları ortalamalar neden gizlenmektedir?
Mülakata katılanların ‘güvenirlik’ kriterine uygun olmadıkları gerekçesiyle elendikleri iddiası doğru mudur? Doğru ise, kurumunuzun ‘güvenirlik’ kriterleri nelerdir?
Adayların, mülakatı yapan heyette kimler vardır? Heyette bulunan kişilerden 15 Temmuz sonrası FETÖ soruşturması nedeniyle açığa alınanlar var mıdır? Varsa, kimlerdir ve soruşturmanın akıbeti nedir?
Maddi ve manevi zarar gören yüzlerce genç insanımızın haklarının korunmasını adına, sınavın yeniden değerlendirilmesini düşünüyor musunuz?”