Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1496
EURO
37,9934
IMKB
9.888,000
ALTIN
2.894,600
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CIA,İRAN'A FENA YAKALANDI
CIA,İRAN A FENA YAKALANDI
 
Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'nın paravan şirketle Türk uydusundan hat kiralayıp İran'ı gözetlediği ortaya çıktı. Tahran uyarınca Ankara hattı kesti.
 
8.11.2006 - 08:04

Türk-Amerikan ilişkileri son dönemlerin en ciddi krizlerinden biri ile çalkalanıyor. Nükleer çalışmaları ve balistik füze tehdidi nedeni ile ABD'nin bir numaralı hedefi haline gelen İran'daki iletişim ve yayınların Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) tarafından Türk uydusu üzerinden paravan isimle kiralanan bir hatla takip edildiği ortaya çıktı. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre, bu hat üzerinden psikolojik harekat amacı ile halka yayınlar da yaptığı belirtilen CIA'nın bu girişiminin Tahran yönetimince fark edilmesi krizi büyüttü. İddiaya göre, ABD kendi geliştirdiği ek teknolojiler sayesinde bu hat aracılığı ile İran içinde elektronik karıştırma faaliyetlerinde de bulundu. Ayrıca, elektronik posta ve benzeri haberleşmelerin bazılarını izleme altına aldı.

İRAN KIZGIN

Türk makamlarının haberi olmadan yürütülen bu gizli CIA harekatının durdurulması amacı ile İran, Ankara nezdinde protesto amacı ile diplomatik girişimde bulundu. İran, Türkiye'ye "Kendi imkan ve kabiliyetlerinizi ABD tarafından bize karşı kullandırmanız kabul edilemez" yönünde resmi uyarıda bulununca, Türkiye derhal harekete geçti ve Türk uydusunun CIA tarafından paravan isimle kiralanan yansıtıcısını kapattırdı.

'ACİL' BİLGİ
Washington-Ankara-Tahran ekseninde sarsıntı yaratan gelişme Türkiye'nin de büyük tepkisini çekti. Olayın ortaya çıkmasının ardından, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün devreye girerek, talimatla İran üzerinde aktif olan sistemi derhal durdurduğu öğrenildi. Olaydan sonra başkentte askeri ve sivil üst düzey yetkililer de "acil çok gizli" koduyla bilgilendirdi. Bazı kaynaklar, ABD'nin gelişmiş uydularının faaliyetlerinin farkında olan İran'ın elektronik karşı istihbaratını şaşırtmak amacı ile, beklenmeyen bir noktadan takip edilmesi amacı ile CIA'nın bu yola başvurduğunu ileri sürüyorlar. Daha önce, Hizbullah'a silah taşıdığı gerekçesi ile gelen dış istihbarat paralelinde İran uçaklarını indiren Türkiye ile İran arasında bu yüzden ciddi rahatsızlık oluşmuştu.

TAKİP BAŞLADI
Bu gelişme ile daha da gergin hale gelen Tahran- Ankara hattındaki krizin giderilmesi amacı ile Türk diplomasisi de yoğun bir faaliyet içine girdi. Türkiye, ayrıca halen Türk uydularında CIA tarafından paravan isimle kiralanan başka hat olup olmadığına araştırmak için güvenlik kodlarını yeniden incelemeye aldı. Bir süreden beri, bazı Türk uydu hatlarının İsrail ve ABD tarafından kullanıldığı iddia ediliyordu.

Uydular çok kabiliyetli

Türksat'ın internet sitesinde de 'Ürünler ve Hizmetlerimiz' başlıklı tanıtım ve promosyon amaçlı yazıda, şu anda 110'un üzerinde TV , 70'in üzerinde radyo yayınları, telefon, Internet, data devreleri, GSM ve Askeri Haberleşme hizmetleri verildiği belirtiliyor. Ayrıca, yazıda verilen ve planlanan hizmetler arasında, mobil araçlar, ulusal ve uluslararası telefon ve data, kırsal alan telefon haberleşmesi, uluslararası internet bağlantıları ile noktadan noktaya veri kabiliyeti gibi özellikler dikkat çekiyor.

Türksat'ın iki uydusu kaldı

Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme A.Ş.'nin "Türksat 1B", "Türksat 1C" ve Türksat-2A" adlı üç uydusu bulunuyor. Ancak Türksat-1B'nin ekonomik ömrü dolduğu için kullanılmıyor. Bu uydu uzay çöplüğüne atıldı. Avrupa'dan Asya'ya uzanan geniş bir coğrafyada hizmet veren, yerden 36 bin kilometre uzaklıktaki Türksat uyduları ise radyo televizyon yayını ve internet, telefon haberleşmesi sağlıyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BUSH HÜSRANA UĞRADI

BİLİM TANRIYI İSPATLAYACAK DİYEN ATEİST PROF

BELÇİKA DHKP-C'Yİ TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK KABUL ETTİ
»  IRAKTA YAPILACAK DARBE'NİN TÜRKİYE NERESİNDE
»  ''SADDAM İDAM EDİLMESİN''
»  AB: BAŞIMIZA YENİ ÇORAPLAR GETİRİYOR
»  ALMANLAR 60 SONRA AİLELERİNİ ARIYOR
»  SOYKIRIM İNKAR YASASINA DESTEK YOK
»  AMERİKALI SEÇİMLERDE ADAYIN FİZİĞİNE OY VERİYOR
»  İSPANYA'YI BÜYÜCÜLER İSTİLA ETTİ
»  IRAK'TA 24 BİN ABD ASKERİ ÖLDÜ!
»  Şİİ İRAN'A KARŞI 4 SÜNNİ DEVLET TAKTİĞİ
»  PAPAZ, CİNSEL AHLAKSIZLIKLARINI İTİRAF ETTİ
»  BUSH, SADDAMIN İDAM KARARINI BAŞARILI BULDU
»  AB SADDAMA ARKA ÇIKTI, "SADDAM ASILMASIN"
»  İSRAİL ÖLDÜRME ÇILĞINLIĞINA TUTULDU
»  ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL'DEN TÜRKİYE'YE ŞANTAJ
»  FRANSIZLARIN RUANDA SOYKIRIMI SORGULANIYOR
»  KÜRTLERİ SATMAYACAĞIZ, ÇIKAR BİTENE KADAR
»  CHAVEZ'DEN,ABD'YE REST "PETROLSÜZ BIRAKIRIM"
»  IRAK'TA SÜNNİLER SOKAKLARA DÖKÜLDÜ İNTİKAM YEMİNİ ETTİ
»  SADDAM'IN "İŞGALCİLERDEN İNTİKAM ALIN" MESAJI
»  SADDAM:'ÖLÜMDEN KORKMUYORUM'
»  SADDAM, İDAM CEZASINA ÇARPTIRILDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.