Üstelik bu beklenmedik açıklama çok üst düzey bir yerden, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'dan geldi. Clinton, bir Rus televizyonuna yaptığı açıklamada, Türkiye ile Ermenistan'ın komisyonu kurmak için çalıştıklarını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan konuşma dökümüne göre, Clinton, bir soru üzerine, "(Türkiye-Ermenistan arasında imzalanan) bu protokollerde, iki ülke arasında geçmişin parçası olan bütün meseleleri inceleyecek bir tarih komisyonunun kurulması da yer alıyor" dedi.
GAF MI YAPTI?
Bu değerlendirmenin üzerine Clinton'a "Peki bu komisyon şu anda mevcut mu?" sorusu yöneltildi. Clinton'ın Ermenilerin sert tepkisini çeken açıklaması da bu soruya cevaben geldi:
"Şu anda oluşturmak için üzerinde çalışıyorlar."
Bu beklenmedik açıklamanın üzerine söyleşiyi yapan Vladimir Pozner, "Üzerinde çalışıyorlar yani" diye yorum yapınca, Clinton da "Evet" yanıtını verdi.
Clinton’ın bir gaf mı yaptığı yoksa perde arkasında tarih komisyonuyla ilgili çalışmaların başladığı konusu ise henüz netlik kazanmadı.
ERMENİSTAN AYAKLANDI
Ermenistan yönetimi, protokoller henüz yürürlüğe girmeden komisyonla ilgili çalışmaların yapıldığı yönündeki bu açıklamaya sert tepki gösterdi.
Ermenistan Dışişleri Sözcüsü Tigran Balayan, dün Clinton’ın sözleri üzerine bir açıklama yaptı.
Balayan, “Protokoller Türk ve Ermenistan meclislerinde onaylanmadan böyle bir komisyon söz konusu değil” dedi.
Balayan ayrıca, böyle bir komisyonda Ermenistan soykırımının tartışma konusu yapılmayacağını savunarak, “Ermenistan ne bunu ne de soykırımın gerçek olup olmadığını tartışma konusu yapmayacaktır” dedi.
EN HASSAS KONU
Tarih komisyonu, her iki taraf için de en hassas konuyu oluşturuyor. Komisyon önerisini gündeme getiren Türkiye, 1915 olaylarının araştırılmasını istiyor.
Bu nedenle de komisyon konusunun protokollere girmesi Türkiye açısından önemli bir kazanım olarak görülüyor.
Ancak Ermenistan için 1915 olaylarının ne olduğunun tartışılması bile söz konusu değil. Gerek Ermeni yönetimi gerekse de Ermeni halkı, 1915'in tartışma konusu bile yapılmayacağını, yaşananların "soykırım" olduğunu belirtiyor.
Son olarak Ermenistan Anayasa Mahkemesi de protokollerin bağımsızlık deklarasyonuna aykırı bir şekilde uygulanamayacağına hükmetti.
Deklarasyonda, Ermenistan devletinin "soykırım" iddialarının uluslararası alanda tanıtılması için çalışması gerektiği belirtiliyor.
Hürriyet