Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2609
EURO
34,8015
IMKB
10.269,000
ALTIN
2.434,190
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
COVID-19 Kimlerde Ne Belirti Gösteriyor?
COVID-19 Kimlerde Ne Belirti Gösteriyor?
 
hangi belirtilere yol açıyor? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke anlattı. Covid-19 bazen belirtisiz seyrederken bazen de yüksek ateşten koku-tat kaybına kadar birçok işarete yol açabiliyor. Prof. Dr. Büke yaşa ve cinsiyete göre değişen belirtileri sıraladı.
 
11.10.2020 - 08:26

Sözcü'den Nazan DOĞANER HALICI'nın haberine göre Covid-19'da, hastalığın ilk görüldüğü tarihlerde bildirilen; yüksek ateş, kuru öksürük ve solunum sıkıntısı belirtilerinden çok daha farklı ve çok çeşitli yakınmalara yol açabildiği günümüzde daha net biçimde görülüyor.

Öyle ki bugün hemen her türlü yakınmayla sağlık kurumlarına başvuran hastalarda tanı ya da ayırıcı tanıda Covid-19 akla geliyor… Prof. Dr. Büke, hastalığın kimlerde, hangi belirtilere yol açtığını şöyle anlattı…

VİRÜSÜN MİKTARI ÖNEMLİ
Covid-19; tamamen belirtisiz bir şekilde seyredebildiği gibi, ölümle sonuçlanabilen çok geniş aralıkta klinik bir seyir gösteriyor. Belirtisiz (asemptomatik) olguların oranları değişiklik göstermekle birlikte bugün için tüm olguların ortalama yüzde 40'ını oluşturuyor. Hastalıkta belirtinin ortaya çıkıp çıkmamasını ve hastalığın şiddetini belirleyen faktörlerin başında insana bulaşan virüsün miktarı rol oynuyor. Yani az sayıda virüs bulaştığında hiç bir yakınma ortaya çıkmayabiliyor ya da yakınmalar hafif seyredebiliyor. Fazla sayıda virüse maruz kalındığında ise hastalık daha ağır seyredebiliyor. Tabii ki hastalığın şiddetini belirleyen tek faktör bu değil… Kişinin bağışıklık sisteminin durumu, yaşı, obezite, altta yatan kronik hastalıkların varlığı ve daha bilinmeyen çeşitli faktörler de hastalığın seyrinde etkili oluyor.

HASTALIĞI HAFİF VE ORTA ŞİDDETTE GEÇİRENLERDE GÖRÜLEN İŞARETLER
Semptomatik olgularda; yüksek ateş, kuru öksürük ve solunum sıkıntısı dışında ve özellikle de hastalığın hafif ile orta şiddette seyrettiği kişilerde; baş ağrısı, tam ya da kısmi koku kaybı, burun tıkanıklığı, yorgunluk, halsizlik, kas ağrısı, burun akıntısı, tat kaybı, boğaz ağrısı, geniz akıntısı, iştahsızlık, yüzde ağrı, eklem ağrısı, ishal, görme bozukluğu, göğüs ağrısı, kulak ağrısı, yutma güçlüğü, bulantı-kusma, karın ağrısı ve terleme gibi çok çeşitli yakınmalar görülebiliyor. Söz konusu yakınmaların bir kısmının yaş gruplarına ve cinsiyete göre görülme sıklıklarında farklılıklar olabiliyor.

KADIN VE ERKEKLERDEKİ İŞARETLER
Yine cinsiyete göre değerlendirildiğinde semptomatik kadınlarda ve erkeklerde yakınmaların bazılarının görülme sıklığı farklı olabiliyor. Semptomatik kadınlarda; tat kaybı, baş ağrısı, burunda tıkanıklık, boğaz ağrısı, halsizlik ve yorgunluk erkeklere göre biraz daha sık görülürken semptomatik erkeklerde; öksürük ve yüksek ateş biraz daha sık karşılaşılan yakınmalardır.


GENÇ VE YAŞLILARDAKİ İŞARETLER
Örneğin; semptomatik Covid-19'lu genç hastalarda kulak, burun ve boğazla ilgili yakınmalar biraz daha ön plana çıkabiliyor. Bu yakınmalar özellikle tat kaybı, burunda tıkanıklık, burun akıntısı, yüzde ağrı ve ağırlık hissi, baş ağrısı ve boğaz ağrısı şeklinde oluyor. Buna karşılık semptomatik Covid-19'lu ileri yaştaki kişilerde ise yüksek ateş, halsizlik ve yorgunluk, iştahsızlık ile ishal yakınmaları daha ön planda görülüyor



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"Salgın 2022’ye Bile Sarkabilir"

Hatay'daki Yangında Sabotaj Şüphesi

Hatay'da Can Pazarı
»  Ankara'da Tren Kazası,2 Kişi Öldü
»  İzmir'de Sahte İçki Faciası,4 Ölü
»  Evinin Önünde Kanlı Kanlı Pusu!
»  Koronavirüs Beyne Sızabiliyor
»  "Muhittin Böcek'in Durumu Kritik"
»  Rıza Baba'dan Arka Sokaklar Açıklaması
»  MasterChef'te Korkutan Kaza
»  Edizer'e Bir Şok Daha
»  Ankara'da Sağanak ve Fırtına Uyarısı
»  Et Dönerde Büyük Hile
»  "Dolar Artınca Sevabım Artar mı?
»  Boşanma Davası Öncesi Eşini Öldürdü
»  İstanbul'da Turuncu Alarm
»  Flaş..Koronavirüs Aşı Denemeleri Başladı
»  İstanbul'un 70-80 Günlük Suyu Kaldı
»  Özgü Namal'ı Yıkan Haber!
»  Acil Serviste Doktorlara Saldırı
»  Otellerde HES Kodu Zorunluluğu
»  İstanbul'da Yeni Önlemler!
»  Bugünkü Hasta Sayısı 1603
»  DSÖ: Her 10 Kişiden 1'i Covid-19
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.