Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1758
EURO
38,1467
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.916,810
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CİA,TÜRKİYE ÜZERİNDEN İRAN'A SALDIRDI
CİA,TÜRKİYE ÜZERİNDEN İRAN A SALDIRDI
 
Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü’nün (CIA) Libya ve İran gibi ülkelerle çalışan İsviçreli mühendis baba ve iki oğluyla işbirliği yaparak bu ülkelerin nükleer programlarıyla ilgili sırları öğrendiği ve çeşitli sabotaj eylemleri gerçekleştirdiği ortaya çıktı.
 
27.8.2008 - 01:25
 10 milyon dolarlık ödeme New York Times Gazetesi’nin haberine göre, ABD, asi ülkelere nükleer teknoloji ekipmanları sağlayan Tinner ailesine muhbirlik için 10 milyon dolar ödedi. Kimi zaman ödemeler, nakit dolu çantalarla gerçekleştirildi. Şimdi CIA, köstebeklerini korumak için elinden geleni yapıyor. 

Hikaye aslında 30 yıl kadar önceye gidiyor. Aktörlerden biri mucit bir makina mühendisi olan İsviçreli Friedrich Tinner. Boru, pompa, valf konusunda uzman İsviçreli bir vakum teknolojisi şirketinin sahibi Tinner. Diğer başrol oyuncusu ise Pakistan’ın atom bombasının babası kabul edilen Pakistanlı Abdülkadir Han.

Tinner, başlangıçta barışçıl üretim yapan bir girişimci olarak öne çıksa da zamanla adı nükleer kaçakçılık dosyalarında anılmaya başlandı. İran ve Libya gibi nükleer teknoloji sahibi olmak isteyen ülkelere yasadışı ekipman sağladığından şüphe edildi. Friedrich Tinner’a, daha sonra iki oğlu Urs ve Marco da destek vermeye başladı. Friedrich Tinner’ın Abdülkadir Han ile işbirliği 1990’ların sonunda giderek güçlendi. Libya’ya gizli nükleer silah programı için santrifüj temin edilmesinde aracı oldu.

NAKİT ÖDEME
CIA’nin Tinner ailesine kancayı takması ise Urs Tinner aracılığıyla oldu. 2000 yılında Urs Tinner ile irtibata geçen CIA ajanları, oğul Tinner’a bir yandan yasadışı faaliyetlerini sürdürürken, diğer yandan da örgüt için köstebek olarak çalışmalarını önerdi. Her ne kadar iyi para kazansa da İsviçrelilerin daha fazla paraya ihtiyacı vardı. Urs’un babası ve erkek kardeşini ikna etmesi zor olmadı. 2003 yılında İsviçreliler, Avusturya’nın Innsbruck kentinde CIA ajanlarıyla buluştular. Çalışma şartlarını görüştüler.

İsviçreli köstebekler bir yandan faaliyetleri sürdürürken, CIA’yle de müşterileri hakkında çok önemli bilgileri paylaşmaya başladılar. Hatta, Amerikalıların sağladığı hatalı ekipmanlarla müşterilerini sabote etmeyi bile başardılar. Hizmet bedeli olarak da Amerikalılardan yaklaşık 10 milyon dolar aldılar. Paraların bir kısmı, çantaların içinde nakit olarak ellerine ulaştı. CIA ile anlaşma yapılmasından dört ay sonra nükleer silah programı çerçevesinde Libya’ya yollanan santrifüjler ele geçirildi. Sonuçta Libya, nükleer silah programından vazgeçmek zorunda kaldı. ABD memnundu.

Uluslararası nükleer kaçakçılığın en önemli isimlerinden sayılan Pakistanlı Abdülkadir Han, bu dönemde yoğun baskı üzerine bazı işbirlikçilerinin adını vermek zorunda kaldı.

TUTUKLANIYORLAR
Tinner’lar tutuklandı. Bilgisayarlarında ve evlerinde nükleer kaçakçılıkla ilgili çok önemli belgelere ulaşıldı. Sadece İsviçreli savcıların değil, uluslararası atom silahı denetçilerinin de ilgisini çekebilecek dökümandı bunlar. Ancak geçen mayıs ayında İsviçre Devlet Başkanı Pascal Couchepin, söz konusu belgelerin imha edildiğini açıkladı. Sonradan emrin ABD’den geldiği anlaşıldı. ABD, köstebeklerini yüzüstü bırakmak istememişti. 2006 yılında tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalan Friedrich Tinner, şimdi İsviçre’nin Haag kentinde yaşıyor. İddialar sorulduğunda ise, "Konuşmamak için anlaşma yaptım" diyor.

TÜRKİYE ÜZERİNDEN İRAN'I SABOTE ETTİLER
ABD’nin nükleer silah programı geliştirmeye çalıştığı ilk kez Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu denetçilerinin Libya’daki incelemelerinde ortaya çıktı.

2003 yılında Libya ve İran’da incelemede bulunan denetçiler, nükleer programda kullanmak üzere geliştirilmiş vakum pombalarının doğru dürüst çalışmayacak şekilde üretilmiş olduğunu gördüler. Vakum pompalarının peşine düşen uzmanlar, bu hatalı parçaların ilk atom bombasının üretildiği New Mexico’daki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndan çıktığını ve Almanya’daki Pfeiffer Vacuum Şirketi aracılığıyla yollandığını belirlediler. Avrupalı yetkililere göre, pompalar bile bile çalışmayacak şekilde üretilmişti.

NATANZ'A BOZUK JENERATÖR
New York Times’a göre İsviçrelilerin işbirliği yaptığı Pakistanlı Dr. Abdülkadir Han, İran’ın nükleer santraline jeneratör sağlanmasıyla ilgili olarak Türkiye’deki sanayi kontrol ekipmanları üreten iki girişimciyle çalışıyordu.

İran, Türkiye’den ithal edilen jeneratörü, Natanz’daki uranyum zenginleştirme santraline monte etti. 2006 yılının başında bu jeneratörün bozulması üzerine uranyum zenginleştirmede kullanılan 50 santrifüj birden patladı. İran Atom Enerjisi Örgütü’nün Başkanı Gulamrıza Agazade, jeneratörün hatalı olduğunu tesbit ettiklerini söylemiş, "Artık tüm ithal ekipmanları kontrol ediyoruz" diye de eklemişti. (Hürriyet)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ANKARA'DA KESİK KOL, KESİK BAŞ VAHŞETİ

BÜYÜKANIT,KIŞ HAREKATININ NEDEN YAPILDIĞINI AÇIKLADI

ABD'YE GÖRE SİVİL ÖLDÜRMEK "MEŞRU"
»  DANİSKALARIN DANİSKALARI..
»  "BÖLÜCÜLERİN DANİSKASI, BAŞBAKANLARIN YÜZ KARASI"
»  KEÇİÖREN'DEKİ ZABITA DAYAĞINA ABD EL KOYDU
»  İŞTE ORDUYA SALDIRANLARIN ASIL NEDENİ
»  KEÇİÖREN'DEKİ DAYAĞA ABD İLGİSİ
»  GARİH'İN KANLI GÖMLEK ŞEMASI ERGENEKON'DA
»  EMNİYET'E SAVCILIK BASKINI İLE İLGİLİ 7 KRİTİK SORU
»  ERGENEKON, KÜRTLERİ DE BÖLDÜ
»  ERGENEKON, KURTLAR VADİSİ'NDE
»  ERGENEKON'UN ARKASINDAKİ ASIL AMAÇ..?
»  VAR MISIN YOK MUSUN DA İNANILMAZ REKOR
»  BAYKAL'DAN ERDOĞAN'A " ÖNCE SEN YEME"
»  5 MİLYON YILLIK TARİHTE YANIYOR
»  ÖLÜ KEDİLERİN MUMYALANMA SIRRI
»  SAADET PARTİSİ'NİN HOCAYI AF ÜZÜNTÜSÜ
»  ERGENEKON'UN "ÇAPKIN HACISI" AKP'Lİ BAKAN ÇIKTI
»  MELİH GÖKÇEK HAKKINDA ŞOK İDDİA..!
»  "İKNA OLABİLMEMİZ İÇİN BAKANLARINI DEĞİŞTİR"
»  "BEN DEVŞİRME DEĞİL TÜRK'ÜM"
»  KIRGIZİSTAN'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ
»  GÜNEYDOĞU'YA ÇAMUR YAĞDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.