Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1970
EURO
37,8645
IMKB
9.351,000
ALTIN
2.918,390
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DÜNYA, İLKER BAŞBUĞ'U KONUŞUYOR
DÜNYA, İLKER BAŞBUĞ U KONUŞUYOR
 
Anayasa Mahkemesi’nin kararının hemen ardından Genelkurmay Başkanlığına Orgeneral İlker Başbuğ’un atanmasına dünya basını da ilgi gösterdi. Yabancı gazeteler, Orgeneral Başbuğ’un Genelkurmay Başkanlığına atanmasına ilişkin, “Türkiye, anti İslamcı ordu komutanı atadıö, “Laik devletin korunmasında selefi kadar sert çizgi benimsemesi bekleniyorö, “Hükümetle gergin ilişkileri kolaylaştırması bekleniyorö, “Lakliğin büyük savunucusu, ordunun başına geçiyor" gibi yorumlar yaptı.
 
5.8.2008 - 12:31

GUARDİAN: “ORDU İLE AKP HÜKÜMET ARASINDAKİ GERGİNLİK AZALACAK"

The Guardian “Türkiye, anti İslamcı ordu komutanı atadıö başlıklı haberinde, “Türkiye’nin güçlü askerler, İslamcılığa karşı kaya gibi duruşu ile bilinen yeni ordu komutanı atayarak ülkenin laik sistemine sarsılmaz bir destek mesajı gönderdi" görüşünü dile getirdi.
Orgeneral İlker Başbuğ’un Genelkurmay Başkanı olarak atanmasının, ordu ile AKP hükümeti arasındaki gerginliğin azalacağının işareti olarak değerlendirdiğini de belirten gazete, AKP’nin geçen hafta kıl pay ile kapatılmasından kurtulduğuna dikkat çekti.
Anayasa Mahkemesi’nin kararını bir “şartlı tahliye"ye benzeten gazete, “Türkiye’nin NATO ve İsrail ile ilişkilerinin güçlü bir destekçisiö olarak nitelendirdiği Orgeneral Başbuğ için şunları yazdı:
“Bundan önce kara kuvvetleri komutanı olan Başbuğ, genel olarak, geçen yıl eski Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü, İslamcı geçmişine ilişkin kaygıların nedeniyle cumhurbaşkanı olmasını önlemeyi amaçlayan başarışız girişim ile orduyu, AKP ile kaybedilen bir konfrontasyona götürmekle suçlanan Orgeneral Büyükanıt’dan daha ölçülü olarak görülüyor.
Ancak yeni komutan, Atatürk tarafından kurulan ve ordunun başlıca koruyucusu olarak görülen laik devletin korunması konusunda selefi kadar sert bir çizgi benimsemesi bekleniyor."

The Guardian, Orgeneral Başbuğ’un iki yıl önce yaptığı bir konuşmada siyasi İslam’ı bir “tehditö olarak nitelendirdiğini ancak bazı yorumcuların Orgeneral Başbuğ’un ordu komutanı olarak “daha az konfrontasyonel bir yaklaşım" benimseyeceğini söylediklerine de dikkat çekti.
Geçtiğimiz aylarda Başbuğ’un Küdus’de ağlama duvarı önündeki resimleri yayınlandığını anımsatarak Orgeneral Başbuğ’un “bir karalama kampanyasının kurbanıö olduğunu belirten gazete, Orgeneral Başbuğ’un Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt ile “gizliö görüşmeler yaptığının da öne sürüldüğünü anımsattı.

FT: “HÜKÜMETLE GERGİN İLİŞKİLERİ KOLAYLAŞTIRMASI BEKLENİYOR"

İngiliz Financial Times ise, “Türkiye, laik ordu ile sosyal olarak muhafazakar hükümet arasındaki gergin ilişkileri kolaylaştırması beklenen bir adım ile yeni silahlı kuvvetleri komutanını atadı. General İlker Başbuğ’un terfi edilmesinin iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi ile daha az konfrontasyona yol açacağı umuluyor" yorumunu yaptı.

LE MONDE: “LAİKLİĞİN BÜYÜK SAVUNCUSU"

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde da, “Laiklik savunucusu Türk ordusunun başına geçiyor" başlıklı haberinde Orgeneral Başbuğ’u “Laikliğin büyük savunucusu" olarak nitelendirdi.
Gazete, Orgeneral Başbuğ’un atanmasına ilişkin haberinde “İslamcı cereyandan gelen AKP üyesiö dediği Cumhurbaşkanı Gül’ün, “ABD’den sonra NATO’nun en kalabalık ordusunun başına, Türk devletinin, direği laiklik olan cumhuriyet değerlerini korumaya kararlı, bir ‘şahin’ olarak değerlendirilen 63 yaşındaki bu generali atayan kararnameyi imzaladı" diye yazdı.
Atamanın Anayasa Mahkemesi’nin kararının hemen ardından gerçekleştiğine işaret eden Le Monde, “AKP ile ordu arasındaki ilişkiler gergin" dedi ve askerlerin geçen yılın Nisan ayında laiklik için devreye girmede “tereddüt etmediği"ni belirtti.
Fransız gazete, ordu tarafından gerçekleştirilen darbelere dikkat çektikten sonra “Komutanlar, son yıllarda yetkilerini azaltan Avrupa yanlısı reformları nedeniyle siyasete daha az müdahale etse de, kamuoyunun büyük desteğine sahip" yorumunu yaptı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AKP, 5,5 YILDA 6 MİLYON TON KÖMÜR DAĞITTI

POLAT ALEMDAR'IN KARİZMASI ÇİZİLDİ

EŞREF BİTLİS'İN ÖLÜMÜNDE ÇARPICI İDDİA
»  9 İL'İN EMNİYET MÜDÜRÜ ŞOKTA
»  KENE'LERDEN KORUNMANIN EN KOLAY YOLU
»  DEMİREL'DEN ERBAKAN'A ERGENEKON MEKTUBU
»  "BU PARALAR NE HÜSAMETTİN BEY"
»  ÜNİVERSİTE'DE TOPLU İSTİFA
»  ŞEVKET KAZAN'DAN FLAŞ SUÇLAMA
»  ÖLEN BEBEKLER AİLELERİNE KARTON KUTUDA TESLİM
»  ARANAN ÇÖMEZ, İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ
»  "ERGENEKONCULARIN CEZAİ EHLİYETİ YOK"
»  RTÜK'TE ,"DUA İLE HASTALIK İYİLEŞİR"TARTIŞMASI
»  BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN İÇİNDE KALAN İSTEK?
»  YOU TUBE EMEKLİSİ PAŞALAR
»  KANADOĞLU'NDAN ŞOK AÇIKLAMA
»  SEVGİLİSİNİN PENİSİNİ KESEN KADIN SERBEST
»  MALİYECİLERİN ŞORTLU DENETİMİ
»  YAŞTA BU YIL İHRAÇ YOK
»  YAŞ'TA YOUTUBE VAKALARI
»  ÇİÇEK: GEREKÇEYİ MUTLAKA GÖRMELİYİZ
»  ERGENEKONDAKİ EROTİK KANIT
»  ÇUKURAMBAR GÖRÜŞMESİNE HAŞİM KILIÇ, YANITI
»  BEŞİKTAŞ'TA ŞOK GELİŞME
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.