Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi yönetimi, mevcut rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ın görevden ayrılacak olmasıyla birlikte toplu olarak istifa etti.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi yönetimi Başhekim Doç. Dr. Kayıhan Pala başkanlığında 7 kişilik ekip olarak istifa etti. Tıp Fakültesi'nde düzenlenen basın toplantısı ile istifa ettiklerini duyuran fakülte yönetimi, görevi bırakmalarının rektör adaylığı ile ilgili olmadığını belirtti.
8 Mart 2007'de Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ın ataması ile Tıp Fakültesi'nde göreve başlayan yönetim, 5 Ağustos 2008 tarihi itibari ile ekip olarak kendi isteği ile görevden ayrıldığını açıkladı.
Sağlık kuruluşu olarak 3 temel hedef doğrultusunda hizmet verdiklerini anlatan Başhekim Doç. Dr. Kayıhan Pala, hizmette eşitlik, verimlilik ve kaliteyi göz önünde bulundurduklarını söyledi.
Başhekim Doç. Dr. Kayıhan Pala, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak, ISO 9001:2000 kalite yönetim sistenmi ve Joint Commission International (JCI) akreditasyonu ile 3. basamak bir sağlık kuruluşunun hem eşitlik, hem verimlilik, hemde kalite hedeflerine başarıyla ulaşabileceğini kanıtlamanın haklı gururlarını yaşadıklarını söyledi.
"PROF. DR. MERİH YURTKURAN'IN ADAY GÖSTERİLMEMESİ BİZİ ÜZDÜ"
Başhekimlik toplantı salonunda yapılan açıklamada istifa gerekçesinin rektörlük seçimleriyle alakalı olmadığını bildiren Başhekim Doç. Dr. Kayıhan Pala, rektörülük seçimlerinde haksızlık yapıldığını iddia ederek, "ıÜüRektör hocamızın bize verdiği görevi yerine getirdik ve onunla birlikte bayrağı devrediyoruz. Rektörlük seçimlerinde Prof. Dr. Merih Yurtkuran'nın en fazla oyu almasına rağmen Cumhurbaşkanı'na isminin gönderilmemesi bizi elbette üzmüştür. Ancak bizim istifa gerekçemiz bunlarla alakalı değil. Rektör Mustafa Yurtkuran'ın görevinin bitimiyle birlikte bizim de görevimiz bitmiş oldu. Biz de görevimizin burada bittiğine inanıyoruz. Bundan sonra akademik alanlarımıza çekilip kendi işlerimizi yapacağız." şeklinde açıklama yaptı.
Rektörlük seçimlerinde demokrasiye yakışmayan sonuçların yaşandığına dikkat çeken Başhekimi Doç. Dr. Kayıhan Pala, en fazla oyu alanların seçilmemesinin üniversite çalışanlarının oylarının görmezden gelindiğinin altını çizerek, rektör seçimlerinde yeni düzenlemeye gidilmesini istedi.
Uludağ Üniversitesi'nde 254 oyla en fazla oyu, mevcut rektör Mustafa Yurtkuran'ın eşi Merih Yurtkuran, YÖK tarafından rektör adayı olarak gösterilmeyip Cumhurbaşkanı'na ismi gönderilmedi.
"ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE YAŞANAN SIKINTILAR"
Başhekim Doç. Dr. Kayıhan Pala, üniversite hastanelerinde yaşanan sıkıntılar konusunda edindikleri izlenimleri ise şöyle anlattı: "Başta örgütlenme sıkıntısı yaşanmakta. Diğer önemli sorun ise çalışan sayısında ki yetersizlik. Ayrıca taşeron firmalar tarafından asgari ücretle çalıştırılan personelin özlük hakları utanılacak düzeydedir. Yine 4/B'li sözleşmeliler olarak istihdam edilen personel ise döner sermale tazminatı ile yaşamını sürdürüyor ve bu da çok yetersizdir. Ayrıca üniversite hastanelerinde özel hasta muayenesi ve özel ameliyat uygulaması özellikle yoksul hastaların sağlık hizmetine ulaşmasında eşitsizliklere yol açmaktadır. Yine üniversite hastanelerine başvuru için sevk zinciri zorunlu olmalıdır. Üniversite hastanelerinin gelirinin yüzde 80'i döner sermaye ile karşılanmaktadır. Buda yetersizdir ve genel bütçeden de kaynak ayrılmalıdır."
Doç. Dr. Kayıhan Pala, görevden ayrılırken, geride 2 tane kalite belgesi ve yatan hasta memnuniyetinin çok yüksek olduğu bir hastene bıraktıklarını aktardı.
Başhekim Doç. Dr. Kayıhan Pala, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Nisan 2008 itibari ile yüzde 94,7 oranında yatan hasta memnuniyeti tespit edildiğini belirterek, "Ayda 10 milyon YTL'nin üzerinde cirosu olan bir hastane bıraktıkmaktayız. 2000 yılından buyana fakültemize gelen hasta sayısı 600 bin'i geçti. Bizden önce yataklarımız azalmasına rağmen ayda 2 bin 700 ile 2 bin 900 arasında hasta yatmakta. Bizden önce 2 bin'in altında ameliyat yapılırken, Temmuz 2008 itibari ile 2 bin 544 ameliyat gerçekleştirdik. Bizden önce 7 milyon YTL cirosu olan hastaneyi 10 milyon cirolu bir kurum haline getirdik." şeklinde bilgiler verdi.
Doç. Dr. Kayıhan Pala, bu güne kadar yaptıkları çalışmaları anlatırken, "Hastanemizde çeşitli çalışmalar yaptık. Yarım kalan çalışmalarımızın devam etmesi için yeni gelen yönetime görevlerimizi devredeceğiz. Çıtanın yükseleceğinden eminiz. Yaptığımız çalışmalar neticesinde hastanemize gelen hasta sayısı 2007 yılında 25-30 bin arasında iken bu sayı 2008 Temmuz ayı itibariyle 47 bin 66 oldu. Yatan hasta sayısında ortalama yatış günlerinde bir düşüş söz konusu. Temmuz ayında 2 bin 544 kişiyi ameliyat ettik. Tüm verilen bu hizmetlerin bedeli 10 milyon 490 bin 154 YTL'dir. Yatan hastalarımıza uygulanan ankette hastaların 94.7'si hastanemizden memnun olduğunu belirtmişlerdir" şeklinde konuştu.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Kayıhan Pala başta olmak üzere başhekim yardımcıları Doç. Dr. Nevzat Kahveci, Doç. Dr. Cüneyt Özakın, Doç. Dr. Ayberk Kurt, Doç. Dr. Sinan Çavun, Prof. Dr. Güldal Güleç ve Prof. Dr. Nizamettin Kılıç, yeni rektör atamasını beklemeden görevlerinden istifa etti