Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.926,150
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DANİMARKA'DA TÜRBANLI VEKİL KRİZİ
DANİMARKA DA TÜRBANLI VEKİL KRİZİ
 
Hz. Muhammed karikatürleri yüzünden protestolara hedef olan Danimarka'da Esma Abdülhamid eksenli ağır bir türban krizi yaşıyor
 
20.5.2007 - 11:11
Türbanla TV sunuculuğu yaptığı için büyük tepki çeken Filistin kökenli Esma Abdülhamid şimdi de genel seçimi kazanıp türbanla meclise girme iddiasında. Seçim 2009’da, ancak "Türban, gamalı haç gibi totaliter bir semboldür" diyen muhalefet, Esma’ya karşı şimdiden savaş açmış durumda.

DANİMARKA’da, türbanıyla TV sunuculuğu yaptığı için büyük tepki gören Filistin kökenli Esma Abdülhamid, 2009’da yapılacak genel seçimlere aday olacağını ve seçildiği takdirde genel kurula başörtüsüyle katılacağını açıklayarak, ülke siyasetine damgasını vurdu. Eğer Abdülhamid seçilirse, Avrupa’nın da ilk türbanlı vekili olacak.

Hz. Muhammed karikatürleriyle İslam dünyasını ayağa kaldıran Danimarka’dan rövanşı, 25 yaşındaki Müslüman kadın göçmen Abdülhamid, türbanıyla almaya hazırlanıyor. 5 yaşındayken Filistin’den ailesiyle birlikte Danimarka’ya gelen ve Odense’de yaşayan Abdülhamid, eski komünistlerin oluşturduğu Birlik Listesi üyesi ve seçimleri kazanmasına kesin gözle bakılıyor.

Türban takan ve erkeklerle el sıkışmayı reddeden eski TV sunucusu Abdülhamid, Kopenhag bölgesinden aday olacağı seçimleri kazandığı takdirde, genel kurula başörtüsüyle gireceğini açıklayarak, ülkede yeniden tartışmalara neden oldu. Kendisine yapılan "Baskı altında" şeklindeki eleştirileri kesin bir dille reddeden genç kadın, farklı olmanın kendisi için bir hak olduğunu savunuyor.

Mecliste sandalye kazanmanın, Müslüman Danimarkalı kadının yeteneğini kanıtlaması açısından çok önemli olduğunu belirten Abdülhamid, "Başımdaki bu bir parça kumaşla, kendimi özgür hissediyorum. Bu seçeneğin, hak olduğunu düşünüyorum. Erkekleri, elimi kalbimin üzerine koyarak selamlamayı tercih ediyorum. Ama başkalarının da böyle davranması için asla ısrar etmiyorum" dedi.

KARŞI ÇIKANLAR: TEDAVİ GÖRSÜN

Abdülhamid’e tepki gösterenlerin başını çeken aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi’nin sözcüsü Soeren Krarup ise türbanın, gamalı haç benzeri totaliter sembol olduğunu söyledi. Bir diğer parti üyesi ve Avrupa Parlamentosu üyesi Mogens Camre de, Abdülhamid’in psikolojik tedaviye ihtiyacı olduğunu öne sürdü.

DESTEKLEYENLER: FARKLI OLMAK HAKTIR

Danimarka’daki Müslüman din adamlarının yanı sıra sol kanattaki etnik Danimarkalılar da Abdülhamid’i destekliyor. Örneğin muhalefetteki Radikal Parti üyesi ve eski kültür bakanı Elsebeth Gerner Nielsen, bir keresinde Abdülhamid’e destek vermek amacıyla, basın toplantısına başında türbanla çıkmış ve "Farklı olmak, herkesin hakkıdır. İfade özgürlüğü de en az farklılık hakkı kadar önemlidir. Önemli olan başımıza taktığımız şey değil, ne düşündüğümüzdür" demiş ve aşırı milliyetçilerin ağır hakaretlerine maruz kalmıştı.

KAVAKÇI ÖRNEĞİ

Haberi veren AFP ajansı, 1999 yılında vekil seçilen ve türbanıyla TBMM’ye giren, ancak tepkiler üzerine terk etmek zorunda kalan Merve Kavakçı olayını hatırlattı. Buna karşılık Abdülhamid, kendisi için her şeyin çok daha iyi gideceğine inandığını belirtmekle yetindi.

Mescid istemiyor

Esma Abdülhamid, din ile siyasetin birbirinden ayrı tutulmasına sonuna kadar inandığını söylemekten çekinmiyor ve seçildiği takdirde, mecliste mescit talebi olmayacağını ifade ediyor. Abdülhamid, eleştiri aldığı kadar destek de görüyor. Özellikle ülkedeki imamlar, Müslümanları Abdülhamid’e oy vermeye çağırıyor.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ALMANYA'DA 37 YIL SONRA DOĞUMLARDA ARTŞ GÖRÜLDÜ

GEMİ ENKAZINDAN 17 TON ALTIN VE GÜMÜŞ ÇIKARTILDI

İNTERNET'E SANSÜR MÜ GELİYOR?
»  ABD AKP'Yİ GÜÇLENDİRMEKTEN VAZ GEÇMELİ
»  DELİK ÇORAPLI WOLFOWİTZ SUÇLU BULUNDU
»  ABD IRAK'TA BATAKLIĞA SAPLANIP ÇIKAMADIĞINI İTİRAF ETTİ
»  ESTONYA; SİBER SALDIRI ALTINDAYIZ
»  CNN'DEN KÜSTAH ANKET
»  AHLAK POLİSİ "BÖYLE ÖRTÜNECEKSİZ" DİYOR
»  AB'DEN MUHTIRAYA KARŞI TUHAF BİLDİRİ
»  KAİNAT'IN ÇEVRESİNİ SARAN ESRARENGİZ KARANLIK TESPİT EDİLDİ
»  ANTARTİKA'DA TÜRKİYE'NİN YARISI KADAR BUZUL ERİDİ
»  ORANGUTAN'A KATARAKT AMELİYATI YAPILDI
»  İNGİLTERE MALİYE BAKANI BROWN, BAŞBAKANLIĞI GARANTİLEDİ
»  SUSUZ KALDIĞINDA SAHİBİNE TELEFON EDEN BİTKİ
»  "EVET, UÇAKTA SEKS YAPTIK"
»  KORSANLAR İKİ GEMİYİ ELE GEÇİRDİ, 30 KİŞİYİ REHİN ALDI
»  "EVET UÇAKTA İKİ KEZ SEKS YAPTIK"
»  İSLAM DÜNYASI TÜRKİYE'Yİ DİKKATLE İZLİYOR
»  11 ÜLKE NAZİ ARŞİVLERİNİ AÇACAK
»  AB AVRUPA'DA AFRİKADAN GETİRECEĞİ KÖLELERİ ÇALIŞTIRACAK
»  AB AVRUPA'DA AFRİKADAN GETİRECEĞİ KÖLELERİ ÇALIŞTIRACAK
»  BEYAZ SARAY, SUÇLU BULUNAN WOLFOWITZ'İ SAVUNDU
»  KERKÜK REFERANDUMU 2008’E ERTELENİYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.