İki arkadaş, 30 bin dolar bulursa uçağa motor takıp ilk deneme uçuşunu yapacaklarını bildirdi.İşadamı Fevzi Kalenderoğlu ile Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü'nden emekli çocukluk arkadaşı Faruk Ülkümen, 5 yıl önce bir merakla uçak yapmaya karar verdi. İki arkadaş, bu amaçla, yurt içi ve yurtdışında bir çok uçak modelini inceledi. Bu amaçla, Kalenderoğlu'nun Muammer Aksoy Bulvarı'ndaki kırtasiye ve büro mobilyaları üzerine faaliyet gösteren işyerinin zemin katında bulunan 200 metrekarelik deposu uçak yapımı için atölyeye dönüştürüldü. 5 yıl sonunda yaklaşık 60 bin dolar harcanarak çeşitli uçak modelleri örnek alınarak 650-700 kilo ağırlığında, gövdesi 7 metre 80 santim, kanat uzunluğu 9 metre 6 santim olan Microlight tipi uçağın prototipi ortaya çıkarıldı. Kalenderoğlu ve Ülkümen'in, lastikler, jantlar ve fren sistemi dışında yüzde 90'ı yerli malzeme kullanılarak yaptığı uçak Gaziantep Üniversitesi'nde AR-Ge projesi olacak ve motoru takıldıktan sonra deneme uçuşu yapılacak.
İSTANBUL'A KUŞBAKIŞI BENİ ETKİLEDİ
Uçak yapımına hobi olarak başladığını, daha sonra ABD ve Kanada'da fuarlar ile uçak yapan firmaları gezerek uçak parçalarının fotoğrafını çektiğini belirten Kalenderoğlu, bir çok uçağın değişik özelliklerini alarak havada 5-7 saat arası kalacak uçağı tamamladıklarını söyledi. Uçağın sadece motor kısmı ile kanat kaplamasının eksik kaldığını kaydeden Kalenderoğlu, "Uçak merakım çocukluk yıllarıma dayanıyor. Pilot olan yeğenimle 2005'te kiraladığımız bir uçakla İstanbul üzerinde yaptığımız uçuş sonrası benim uçaklara karşı ilgim daha da arttı. Daha sonra uçak ve helikopterlerle ilgili hemen hemen parçaların, yapılma aşamalarının, bulabildiğim internette yada bire bir gidip ziyaret ettiğim fuarlarda bilgilerini topladım. Ayrıca Amerika ve Kanada'da özel firmaların izniyle yapılan birkaç uçağın mekanizmalarını inceledim, fotoğraflarını çektim. Bu uçakların hemen hepsinin değişik özelliklerini alarak aynı zamanda teknik ressam olan çocukluk arkadaşım Faruk'la bu uçağı yapmaya karar verdik" dedi.
HEDEFİMİZ TÜRK MALI UÇAK ÜRETMEK
Oldukça zor bir işi üstlendiklerini anlatan Kalenderoğlu yapım aşamasıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"İnternette araştırma yaparken kanatları bezden, tahta ve ahşap kullanarak 170 kilo ağırlığında uçak yapıldığını öğrendim. Onlar yapıyorsa biz niye yapmayalım dedim. Tabi burada işçilik çok önemli, atacağımız her perçin, kullanacağımız her vidanın çok doğru şekilde yerine bağlanması lazım. Bu da ince bir maharet gerektiriyor. Şu an uçağımızın bir tek kanat kaplaması ve motoru kaldı. Ancak kriz bizi çok kötü vurdu. 80 ile 200 beygir arası bir motor yaklaşık 30 bin dolar civarında, o yüzden motoru alamadık ve uçağın kaplamasını henüz yapamadık. Uçağımızın her kanadında 60'ar litrelik, iki tane, her birinde birer tane benzin deposu var. Toplam 120 litrelik benzinle kullanılacak motora da bağlı olarak 5 ile 7 saat arasında havada kalması mümkün olabilecek. Burada kullanılan malzemenin tamamı Türk malı. Alüminyum ağırlıklı, gerektiği yerlerde krom çelik kullanıldı. Tekerler, jantlar ve fren sistemini Amerika'dan getirttim. Bunun haricindeki hemen her şey yerli malı kullanılarak yapıldı. Mesela fiber olan kanat uçları ve benzin depolarını bile biz kendimiz yaparak, kalıplara döktük. Bugün bir yangın söndürme yada deniz uçaklarını bile yurtdışından alıyoruz. Dışarıdan almak yerine biz bunu yaklaşık 60 bin dolar harcayarak kendimiz yaptık. Şimdi Gaziantep Üniversitesi'ndeki hocalarımız uçağın yapımıyla ilgili bir projelendirme gerçekleştirecek. Bundan sonra üniversiteyle beraber bunu projelendirerek patentini alacağız. En büyük hedefimiz, Türkiye'nin özel sektörde dışa bağımlı olmadan Türk malı uçak yapması ve bunu ticari hayata geçirmek."
Kalenderoğlu, son aşamasına getirdikleri uçağı 4-5 parça halinde çıkararak Gaziantep Üniversitesi'ne taşıyacaklarını sözlerine ekledi.