Japonya'nın kuzeydoğusunda meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremden yaklaşık yedi buçuk saat sonra Hawaii kıyılarına ulaştı. Sirenlerin çaldığı Hawaii'de insanlar yüksek yerlere doğru kaçtı. Depremin hemen ardından Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan ülkelerin hemen hepsinde tsunami alarmı verildi. Tayvan ve Hawaii'de tahliyeler başlatıldı.
ABD'nin Alaska eyaletindeki Tsunami Uyarı Merkezi, ABD ve Kanada'nın batı kıyılarının tamamı olmak üzere, Meksika sınırından ABD'nin Alaska eyaletinin Chignik Bay'a kadar olan bölge için tsunami alarmı verdi. Alaska eyaletinde ayrıca, Aleutian adalarında yaşayan ondan fazla topluluk da tsunami konusunda alarma geçirildi. 50'ye yakın ülkenin tsunamiden etkilenebileceği bildiriliyor. Uluslararası Kızıl Haç Örgütü de tsunaminin en önemli konu olduğunu ve bazı dalgaların Pasifik adalarından daha büyük olabileceğini bildirdi.
HAWAİ DALGALARDAN BÜYÜK ZARAR GÖRMEDİ
Japonya’da bugün meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremden sonra oluşan tsunami dalgalarının vurduğu ABD’nin Hawai eyaletinde, büyük bir hasar meydana gelmediği bildirildi.
Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Bill Daley, Hawai’ye ulaşan tsunami dalgalarının bölgede çok önemli etkileri olmamışa benzediğini ve bunun cesaret verici olduğunu söyledi.
ABD’nin batı kıyısının hala tehlike altında olduğunu da belirten Daley, ancak saatler önce duyulan korkuların büyük oranda azaldığını belirtti.
CALIFORNIA’DA TAHLİYE
Japonya’yı vuran 8,9 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunami nedeniyle ABD’nin California eyaletinin bazı bölgelerinde tahliye işlemlerinin başladığı bildirildi. California’nın kuzeyindeki bölgelerde halk, evlerini boşaltmaya başlarken, Oregon’da da yetkililer, sahil şeridinde yaşayanlara bölgeyi tahliye etmeleri tavsiyesinde bulundu ve sahil şeridindeki okulların kapatılacağı belirtildi. California Acil Durum Yönetim Ajansı Sözcüsü Jordan Scott da, Del Norte ve San Mateo’da tahliye işlemlerinin yürütüldüğünü ifade ederken, tahliye edilen kişi sayısı konusunda ise açıklama yapmadı. Şili’de de yetkililerin, vurması muhtemel tsunami nedeniyle halkı yüksek yerlere taşımayı planladığı belirtilirken, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, halka alarmda olmaları çağrısında bulundu.
YANARDAĞ PATLADI
Endonezya’da Sulavesi adalar zincirindeki Siau'da bulunan 1784 metre yükseklikteki Karangetang yanardağı lav ve gaz püskürtmeye başladı. Yetkililerin dağın eteklerinde yaşayan vatandaşları tahliye etmeye çalıştıkları belirtildi. Yanardağ geçen Ağustos’ta faaliyete geçtiğinde 4 kişi ölmüştü. Endonezya Büyük Okyanus'taki, volkanlar ve fay hatlarının yoğun olduğu "Ateş Çemberi" olarak tabir edilen bölgede bulunuyor. Öte yandan, Japonya'daki büyük depremden sonra tsunami alarmı verilmesi üzerine ülkenin kuzeydoğusunda binlerce kişinin kaçmaya başladığı bildiriliyor. 12 MART 2011/MİLLİYET