Meclis Başkanlığı'na sunulan tasarı, kağıda dayalı süreçlerin elektronik ortama taşınmasını sağlayarak, bürokrasi çilesini ortadan kaldıracak. Tasarı, "kamunun her alanında ıslak imzanın yanı sıra e-imzanın kullanılması, kurumlara yapılan başvurular için gerekli bütün belgelerin elektronik ortamdan sağlanması ve savcıların görüntülü ve sesli ifade alması" gibi önemli düzenlemeler içeriyor.
Kamu Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın kanunlaşması halinde, vatandaş, kamu hizmetlerinden yararlanmak için kuyruklarda beklemek zorunda kalmayacak. Düzenleme ile bilişim alanının yanı sıra kamu yönetiminde başlamış olan dönüşümün ve bilgi toplumu olma yönündeki faaliyetlerin hızlandırılması da hedefleniyor.
Tasarıya göre, güvenli elektronik imza, elle atılan ıslak imza ile aynı ispat gücüne sahip olacak ve elle atılan imza yerine kullanılabilecek. Mahkemelerce yürütülen yargılama ile ilgili her türlü iş ve işlemlerde Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) kullanılacak. Bu işlemlere ilişkin her türlü veri, bilgi ve karar UYAP vasıtasıyla işlenecek ve saklanacak. Güvenli elektronik imza kullanılarak dava açılabilecek, dava dosyaları incelenebilecek, her türlü yargılama işlemleri yapılabilecek.
Resmi belge hazırlanması için kağıt-kalem kullanımı zorunlu olmaktan çıkıyor. Belge ve kararlar, güvenli e-imzayla elektronik ortamda düzenlenebilecek, işlenebilecek, saklanabilecek. Güvenli elektronik imza ile imzalanarak oluşturulan belge veya kararların fiziki olarak düzenlenmesine gerek kalmayacak. Güvenli e-imza ile imzalanmış belgenin elle atılan imzalı suretiyle çelişmesi halinde ise UYAP'ta kayıtlı olan güvenli elektronik imzalı nüsha esas alınacak.(zaman)