Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2480
EURO
37,6597
IMKB
9.032,000
ALTIN
2.914,370
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DTP'Lİ TUĞLUK YİNE HADDİNİ AŞTI
DTP Lİ TUĞLUK YİNE HADDİNİ AŞTI
 
DTP'li Aysel Tuğluk, Erdoğan'ın Kürt sorununa yaklaşımının 'kardeşim, canım' düzeyinde olduğunu savunarak, 'Biz böyle kardeşlik istemiyoruz. Kürtler federasyonu da, ayrılmayı da tartışabilir' dedi
 
10.2.2008 - 13:35
DTP Milletvekili Aysel Tuğluk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt sorununa "kardeşim, canım" diyerek getirdiği yaklaşımı eleştirerek, "Biz böyle kardeşlik istemiyoruz. Kürtler gerekirse federasyonu da, ayrılmayı da tartışabilir" dedi.
Türkiye Barış Meclisi, Ankara'da "Yeni Anayasa Sürecinde Demokratikleşme ve Kürt Sorunu" adıyla bir konferans düzenledi. Konferansa katılan konuşmacıların mesajları şöyle:
  • Aysel Tuğluk: Cumhuriyetten bu yana Kürt kimliği üzerindeki inkâr yeni anayasa ile ortadan kaldırılacak mı, yoksa ulus devlet anlayışı içerisinde bu inkâr politikaları devam mı edecek? Bu soruya verilecek yanıt Kürt sorununun, bu hareketin yönünü belirleyecektir. Yeniden reddedilmeleri tutumlarında bir değişiklik yapabilir. Bu nedenle yapılacak Kürt-Türk tanımının stratejik açıdan önemi var.
  • Kürtler cumhuriyetten bu yana varlığını kabul ettirmek için zaman zaman isyan etmiş, çatışmışlardır, ama birlikte yaşama iradeleri hep vardı. Bütün ısrarlarına rağmen yeni anayasada tekrar bir inkâra uğramak
  • Kürtlerde çok ciddi bir sorgulamayı birlikte getirecek, yaşamın dinamiklerini tahrip edecektir. Başbakan 'canımdır, kardeşimdir' diyor. 'Tek millet tek dil anlayışı' ile Başbakan'ın 'kardeşlik' anlayışı arasında fark yoktur. Biz böyle bir kardeşlik istemiyoruz. Kürtler sistemin içerisinde bir arada yaşama çözümünden yanalar, ancak Kürtler federasyonu da, ayrılmayı da tartışabilir, bu da en doğal haklarıdır.

    Prof. Dr. Cengiz Güleç: Sadece bir topluluğun varlığını iddia etmek, kimlikle ilgili bir tespitte bulunmak bile kin ve düşmanlığa tahrik olarak yorumlanmaktadır.
  • Terörle Mücadele Kanunu'nun 6. maddesi demokratik bir anayasa ile nasıl bağdaşır? Bölünmez bütünlük nasıl yorumlanmalıdır?
    Murat Belge: Türkiye'de Kürt sorununa ilişkin emekli askerler görüşlerini bildirdi, ama askerler henüz Kürt sorunu konusunda karar vermiş değiller. Burada benim gördüğüm Midas neye dokunursa altın oluyor. Türkiye neye dokunsa sorun oluyor. Siz Kürtler, en çok ne istediğinizi sıralayın biz de bunun başını sonunu görerek arkadan sizi destekleyelim.
  • Hatip Dicle: Sorunların çözümünde geliştirilecek yöntem olarak halkın demokratik katılımcılığını savunmaktayız. Bayrak ve resmi dil tüm Türkiye için geçerli olmakla birlikte her bölge ve özerk birimin kendi renkleri ve sembolleriyle demokratik öz yönetiminin oluşturulmasını öngörür. Sorunun çözümünü sadece devlet sistemini değiştirmekte aramıyoruz, toplumun öz yeterliliğini esas alıyoruz.
  • Cengiz Aktar: AB'nin bölgesel politikası, Kürt sorununun da çözümünü kolaylaştıracak yolları beraberinde getiren bir politikadır. AB ülkesi olmak, Türkiye'nin Misak-ı Milli sınırlarının da koruyucusu olacaktır.
  • Tarhan Erdem: Bu Anayasa'yı değiştirmek zorundayız. 'Üniter devlete dokunmayalım' deniyor, bugünkü idare sistemimizi halk yararına, devlet yararına da taşımak mümkün değil. Türkiye'nin idare reformuna ihtiyacı var. Yapılması gereken şudur: Bugünkü anayasada yasama yetkisini değiştirmemiz gerekir.





  • Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
      Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


    Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
     

    Bu haber henüz yorumlanmamış...

      Bu kategorideki diğer haberler


    ÖSYM'DEN SIRA DIŞI SINAV ÖNERİLERİ

    DÜNYA, TÜRBAN'I KONUŞUYOR

    ERDOĞAN, ERMENİ BAKAN'I AZARLADI
    »  RESMİ DAVETTE KARA ÇARŞAF
    »  TÜRBAN, GAZETE MANŞENTERİNDE
    »  UZAN'LARA 33 BİN MAĞDURLU YENİ DAVA
    »  DANIŞTAY'A TEHDİT MEKTUBU
    »  "POLAT ALEMDAR, ATATÜRK'TEN ÜNLÜ OLDU"
    »  BAYKAL: KAVŞAK NOKTASINA GELDİK
    »  GENELKURMAY: 14 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ
    »  ŞENER: "DİYALOG ORTAMI OLMADI ORTADA YANLIŞLAR VAR"
    »  DTP GENEL BAŞKAN YARDIMCISINDAN TAHRİK DOLU SÖZLER
    »  TERÖRİST DURSUN KARATAŞ ÖLDÜ MÜ?
    »  İSTANBUL'UN YENİ İLÇELERİ
    »  PKK'YA AİT, 94 KİLO ESRAR ELE GEÇİRİLDİ
    »  “CHP’YE ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİTMESİNİ ÖNERMEM”
    »  SIHHİYE, KIRMIZI BEYAZ OLDU
    »  BİR OYLAMA BÖYLE GEÇTİ
    »  TOPTAN'DAN MİLLETVEKİLLERİNE SİGARA UYARISI
    »  TUNCAY ÖZKAN: “BU TASARIYI ONAYLAYANLAR YARGILANACAK”
    »  TÜRBAN'IN MECLİS AYAĞI TAMAM, GÖZLER KÖŞK'TE
    »  DURSUN KARATAŞ ÖLDÜ, GİZLİ TUTULUYOR İDİASI
    »  AB'DEN HÜKÜMETE TÜRBAN UYARISI
    »  ON BİNLERCE KİŞİ LAİKLİK İÇİN SIHHİYE MEYDANI'NDA
     
      ÇOK OKUNANLAR
      YAZARLAR

     
    EMİN VAROL
     
    GAZETEC? ACI S?YLER !

     
    Ercan Deva
     
    Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

     
    MURAT ŞAHİN
     
    Matematik Ucuzlugu

     
    Cahit Saraçoğlu
     
    100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
      ÇOK YORUMLANANLAR
      ANKET
    Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
    Recep Tayyip Erdoğan
    Kemal Kılıçdaroğlu
    Muharrem İnce
    Diğer
     Sonuçları göster   
     
     
    RSS

    Add to Google
    Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.