Azerbaycan yaptığı son dakika açıklamasıyla çatışmaların bugün de devam ettiğini duyurdu.Dağlık Karabağ yönetimi dün gece yaptığı açıklamada Azeri güçlerle yaşanan çatışmalarda 53 askerinin öldüğünü, çatışmaların başladığı Pazar günü ise 31 askerin hayatını kaybettiğini ve 200 kişinin yaralandığını açıkladı.
Azerbaycan savcılık makamı ise iki Azeri sivilin Pazartesi, beş kişinin ise Pazar günü hayatını kaybettiği 30’unun yaralandığını açıkladı. Asker kayıpları hakkında bilgi verilmedi.
Diplomatlar, İngiltere, Belçika, Estonya, Fransa ve Almanya’nın konuyu bugün kapalı kapılar ardında toplanacak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin gündemine getirmeyi planladıklarını söyledi.
ERMENİLER SALDIRDI, YANIT VERİLDİ
Azerbaycan Savunma Bakanlığı bugün bir açıklama yaparak bölgedeki gerilim üst düzeyde olduğunu duyurdu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, çatışmaların bugün de devam ettiği belirtildi.
Yapılan açıklamada Ermeni güçlerinin Fuzuli, Cebrayil, Ağdere ve Terter bölgelerinin kontrolünü ele almak için saldırdığını fakat bu saldırılara karşılık verildiği aktarıldı.
Sabah saatlerinde Ermenistan’dan konuyla ilgili bir açıklama geldi… Ermeni yetkililer, bu bölgelere tekrar saldırıldığına yönelik Azerbaycan’ın açıklamalarını yalanladı. Yapılan açıklamada çatışmaların ise bazı bölgelerde devam ettiği kaydedildi.
Pazar günü başlayan çatışmaların daha geniş bir alana yayılmasının ise Ermenistan’ın müttefiki Rusya ve Azerbaycan’ı destekleyen Türkiye‘yi de içine çeken bir savaş dönüşeceğinden endişe ediliyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, JOHNSON İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile dün telefonda görüştü. Görüşmede Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, Karabağ gerilimi ve savunma alanında işbirliği ele alındı.
Görüşmede Dağlık Karabağ’daki çatışmalar hakkında Erdoğan, bölgenin barış ve istikrarı için Ermenistan’ın Yukarı Karabağ ve çevresinde topraklardan çekilmesi gerektiğini vurgularken, Johnson da gerilimin azaltılması çağrısında bulundu.
GERİLİMİN SEBEBİ ÇOK DERİN
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilimin esas sebebi ise Dağlık Karabağ… Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir gerilim bölgesi haline geldi. Karabağ Ermenileri, Karabağ'ın Sovyet Azerbaycan'dan Sovyet Ermenistan'a geçmesi gerektiğini talep etmesiyle tırmanan gerilim 20 yılı aşkın bir süredir devam ediyor.
Taraflar arasındaki ateşkese rağmen Azerbaycan ve bölgeyi işgal eden Ermenistan sınırında sık sık çatışma yaşanmaya devam ediyor. Bölgedeki gerilim bölgedeki doğalgaz ve petrol boru hattı koridoru dolayısıyla uluslararası kamuoyu tarafından da yakından takip ediliyor.