Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2691
EURO
34,9635
IMKB
10.181,000
ALTIN
2.441,600
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 14 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Demirtaş Alkışlarla Hakim Karşısında
Demirtaş Alkışlarla Hakim Karşısında
 
HPD Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklanmasının üzerinden 434 gün sonra ilk kez hakim karşısına çıktı. HDP ve CHP'li vekillerin de izlediği duruşmada Demirtaş, "Adresiniz" sorusuna "TBMM" yanıtı verdi. Demirtaş, dokunulmazlığının hukuksuz şekilde kaldırıldığını belirterek, "Dokunulmazlık tümden kalksın dedik, iktidar korktu" dedi.
 
12.1.2018 - 16:19

 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklandığı 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana ilk kez bizzat hakim karşısına çıktı. İstanbul 38. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma için Bakırköy Adliyesi'nin içinde ve çevresinde geniş önlem alındı.
Demirtaş'ın Cumhurbaşaknı Erdoğan'a hakaret ile suçlandığı davanın başlangıç saati 14.00 olarak belirlenmişti. Ancak Demirtaş salona saat 14.30'da getirildi.

Duruşmayı HDP yönetici ve milletvekilerinin yanı sıra Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, İsviçre Başkonsolosu Theresa Hyden, İsviçre Konsolosluğu'ndan Nathalie Marti, Kanada Başkonsolosu Ulric Shannon, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Hilmi Yarayıcı, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, HTKP Genel Başkanı Erkan Baş da izledi. Demirtaş'ı savunmak için 1300'e yakın avukatın vekalet verdiği belirtildi.DEMİRTAŞ 434 GÜN SONRA HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

ALKIŞLARLA KARŞILANDI
HDP Eş Genel Başkanı salonda alkışlarla karşılandı. Kilo verdiği görülen Demirtaş'ın salona girdiği sırada jandarma sanık kürsüsünü kuşattı. Salondakiler tepki gösterdi. Salondaki tüm vekiller ve parti başkanları tek tek Demirtaş’la selamlaştılar.

'ŞARJÖRLER BOŞ' DENİLDİ
Ertuğrul Kürkçü silahlı çevik kuvvet polisi ve jandarmaları kasten, “Mahkemede tüfek oluyor mu” diye tepki gösterdi. Bunun üzerine silahların boş olduğu şarjör olmadığı belirtildi.

'ADRESİM: TBMM'
Kimlik tespiti sırasında Demirtaş hakimin adresiniz sorusuna önce "Eşim bilir" yanıtı verdi, ardından "Türkiye Büyük Millet Meclisi" dedi.

Usüle ilişkin taleplerini olacağını belirten Demirtaş, iddianamenin usülsüz olduğunu ve okunamayacağını söyledi. Demirtaş, davada sanık sıfatıyla tutuksuz olmasına rağmen  hakim karşısına tutukluluk şartlarında çıktığını söyledi.
Demirtaş, "14 aydır ilk kez hakim karşısına çıkıyorum. 20’den fazla dava dosyasında tek bir defa hakim karşısına çıkmadım. İlk defa hakim huzurunda savunma yapma hakkı buluyorum. 3’ü mahkemeniz tarafından toplam 97 duruşma yapıldı hakkımda. Tamamı gıyabımda gerçekleşti ya da SEGBİS dayatması yapıldı" diye konuştu.

'DOKUNULMAZLIĞIM USÜLE AYKIRI KALDIRILDI'
Demirtaş, dokunulmazlığının usüle aykırı bir şekilde kaldırıldığını belirterek,  “Milletvekilinin yargılanması için dokunulmazlık usulüne uygun kaldırılmalı. Bu inceleme yargılamanın her aşamasında mahkeme tarafından yapılmalı. Şu ana kadar açılan hiçbir soruşturma ve kovuşturmada bu inceleme yapılmadı. Dokunulmazlığın geçici olarak kaldırılmasını düzenleyen madde denetime tabi tutulmamıştır. Meclisin kararı olmadan dokunulmazlık kaldırılamaz yani anayasa değişikliğiyle değil meclis kararıyla kaldırılır. Hakkımızda meclis kararı olmadan donunulmazlığımız kaldırılmışsa usulüne uyulmamıştır.”

'DOKUNULMAZLIK TÜMDEN KALKSIN DEDİK, İKTİDAR KORKTU'
Demirtaş şöyle devam etti: "Dokunulmazlık tümden kalksın dedik biz, fakat iktidar kendinden korktuğu için doğrudan bizleri tutuklatmak için açık bir siyasi işlem tesis ettiler. Mahkemeye hakaret etsem hakkımda yapacağınız tek işlem hakkımda fezleke düzenlemek. Peki beni nasıl yargılıyorsunuz? Dokunulmazlığı geriye doğru kaldırdılar, dokunulmazlık geleceğe doğru kaldırılır. Alelacele uyduruk rezil bir düzenleme ile dokunulmazlıklarımız kaldırıldı. Mustafa Şentop da bunu itiraf etti parti kulislerinde. Uyduruk suçlamaların ne olduğu belli olmayan iddianamelerle yargılanmayalım diye dokunulmazlık var. Sizin bunu dikkate alarak AYM’ye başvurmamız ve AYM sonuçlanana kadar yargılamayı durdurmanız lazım. Bu tür davalar asliye ve ağır ceza mahkemelerinde olmamalı."

AYM'YE GÖNDERİLMESİNİ İSTEDİLER

Demirtaş, "MİT ve Genel Kurmay başkanı gibi milletvekillerinin de yüksek mahkemelerde yargılanması gerekir. Bu konuda ara karar oluşturmanızı talep ediyorum" ifadelerini kullandı.
Demirtaş'ın avukatları dokunulmazlıkları kaldıran maddenin Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti.

ERDOĞAN'IN AVUKATLARIYLA 'TUTUKLULUK' ATIŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları “Usule ilişkin itirazların hiçbiri genel geçer değildir. Tutukluluk hali bu dosyadan değil bu dosyada ifade vermektedir. Sanığın cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.
Demirtaş, “Bu dosyada tutuklu olmadığımı bilecek kadar hukukçuyum. Tutukluluk koşullarında ifade veriyorum diyorum, iyi anlaşılsın” dedi.

DURUŞMA 17 MAYIS'A ERTELENDİ


Hakim, taleplerin değerlendirilmesi ve taraflara yazılı beyanların iletilmesi imkanı tanınması için süre verilmesine karar verdi.
Bunun üzerine Demirtaş, "Bu celsede karar vereceksiniz ben de avukatlarım da hazırlıklıyız. ‘Bu talepleri ciddiye alıyorum, değerlendirmek istiyoruz’ gibi alıyorum bu ara kararınızı. Doğru mu?" diye sordu.  Heyet başkanı, "Doğru evet" yanıtını verdi.
Ara kararında mahkeme sanığın iddianameye ilişkin yaptığı beyanların ve AYM’ye gönderilmesi talebinin ayrıntılı değerlendirmesine karar verdi. Duruşma 17 Mayıs’a ertelendi.

kaynak:haberter.com



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Bu İfadeler Bir Darbeci Ağzın İfadeleri"

Erdoğan Açıkladı,Meclis Harekete Geçti

AYM Kararı İçin Başbakandan ilk Yorum
»  SP de Cumhurbaşkanı Adayı Çıkaracak
»  Gül:'Polemiğe Girmek Bana Yakışmaz'
»  ABD'ye Seyahat Misillemesi
»  MHP İttifak Komiyonu Üyelerini Belirledi
»  Flaş.. Yeni KHK Yayınlandı,1823 Kişi...
»  Flaş.. Bekir Bozdağ: AYM Sınırı Aşmıştır
»  Karı-Koca Fetö İtirafçısı Oldu
»  Flaş.. Tahliye Talepleri Reddedildi
»  Leyla Zana’nın Milletvekilliği Düşürüldü
»  'MHP'yi Üzmeyin' Talimatı
»  Altan ve Alpay Hakkında Flaş Karar
»  Erdoğan Mit Müsteşarına Ne TalimatVerdi*
»  Erdoğan'dan Muhtarlara Vaad Yağmuru
»  AK Parti'den Flaş İttifak Açıklaması
»  İtirafçı Fetö'cü Kuyruğu
»  Ahmet Türk Adaylık Teklifine ne Dedi?
»  Abdullah Gül'e Gülleli Mesaj
»  Diyanetten Her Apartmana Vaiz!
»  HDP'de Krize 'Abi' Formulü
»  35 Yaşına KadarAskere Alınmayacaklar
»  İstismarda İyi Hal İndirimine Son
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.