CNN’in haberine göre; tek partinin bulunduğu ve adayların Kuzey Kore İşçi Partisi tarafından belirlendiği seçim sisteminde, insanlar beş yılda bir yerel yöneticileri belirlemek için sandığa gidiyor.
Halk gösterilen adayı seçerken, üzerine herhangi bir işaret koymadan pusulayı uygun sandığa atıyor. Adayı reddetmek de mümkün. Bunun için de pusula diğer sandığa atılıyor. Fakat son seçimlerde çıkan yüzde 100’lük oran, sandığa giden herkesin gösterilen adayı seçtiğini ortaya koyuyor.
YAŞ YA DA HASTALIK ENGEL DEĞİL ÇÜNKÜ...
Kuzey Kore anayasasına göre; aksini belirten mahkeme kararı bulunmadığı ve akli dengesi yerinde olduğu sürece 17 yaşın üstündeki herkes oy kullanma hakkına sahip. 2008’de yapılan nüfus sayımı rakamları baz alındığında ülkede 17 milyonun biraz üstünde seçmen bulunuyor. Buna göre de on binde 3’lük eksik neden kaynaklanıyor?
Kim Jong Un'un 28 yaşındaki kız kardeşi oyunu kullanıyor. 2014'ten bu yana dikkat çikan Kim Yo Jong'un Kuzey Kore'nin Propaganda Departmanı'nın başında olduğu düşünülüyor.
Cevap yaş ya da hastalık değil. Çünkü oy kullanmaya gidemeyenler için mobil sandıklar devreye sokuluyor. Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre; yaklaşık 5 bin kişiye tekabül eden on 10 binde 3’lük fire, yurt dışında ya da denizde bulunduğu için oy kullanamayanlardan kaynaklanıyor.
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, 2011'den bu yana 24.9 milyonluk ülkenin üzerinde tam hakimiyete sahip..