TCMB'den yapılan açıklamada, "Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır" denildi.
Bugün dolar 6.25'e dayandı, euro da ise 7 lira seviyesi görüldü.
Türk Lirası, 31 Mart seçimlerinden bu yana dolar, Euro ve Sterlin karşısında yüzde 10'un üzerinde değer kaybetti. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul'da büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinin yenilenmesi kararı, TL'deki değer kaybını ivmelendirdi.
Bloomberg'ün salı günü yaynladığı ve konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan üç kişiye dayandırdığı haberinde, Türk kamu bankalarının doların yükselişini önlemek için 24 saatte 1 milyar dolar civarında döviz sattığı iddia edilmişti.
Repo ihalesi ne demektir?
Ekonomist Mahfi Eğilmez'in kişisel internet sitesinde yer alan 'Ekonomi Sözlüğü'ne göre açık piyasa işlemleri (APİ), para politikası uygulaması açısından merkez bankalarının piyasadaki para miktarını artırmak ya da azaltmak amacıyla hazine kağıdı alım veya satım işlemlerini yapması anlamına geliyor. APİ çerçevesinde bu kağıtların alım satımı kesin alım satım olabileceği gibi geri satım vaadiyle alım (repo) ya da geri alım vaadiyle satım (ters repo) biçiminde de yapılabilir.
Açık piyasa işlemlerinden biri olan bir hafta vadeli repo ihalesi, Merkez Bankası’nın bir hafta sonra geri satma taahhüdüyle bankalardan menkul satın alması şeklinde tanımlanıyor. Merkez Bankası, bu işlemle piyasaya likidite sağlarken; ihale açılmaması halinde fonlama maliyetlerini yükseltiyor; bu yöntemle Türk Lirası’nın maliyeti de artırılarak dövizdeki yükselişin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
2. Müdahale
MB'den yapılan açıklamada, "Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkanı azami oranının yüzde 40’tan yüzde 30’a indirilmesine karar verildi. Yabancı para zorunlu karşılık oranlarının ise tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırılmasına karar verildi" ifadelerine yer verildi.
.