G-20 zirvesinde liderler, krize karşı alınacak önlemler üzerinde uzlaşıya vardı.
ABD Başkanı Bush, zirveyi bir başarı olarak niteledi, "Önemli yol katettik. Ancak yapılması gereken daha çok şey var" dedi.
Zirveden çıkan bildirge iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde, ulusal ekonomilerin güçlendirilmesi, mali sistemlerin regülasyonu konusunda işbirliği yapılması, mali yapıların reforme edilmesi ve korumacı yaklaşımın reddedilmesi çağrısı var.
İkinci kısımda ise, şeffaflığın artırılması, mali piyasalara olan güvenin iyileştirilmesi, için bir eylem planı yer alıyor.
Liderler, her ülkenin kendi koşullarına uygun olmak kaydıyla, büyümeyi destekleyecek politikalar konusunda daha yakın işbirliği yapmayı da kararlaştırdı.
Plana göre, her ülke kendi para politikasını ve mali teşvik paketlerini belirleyecek.
Ülkeler, mali piyasalarda regülasyonların iyileştirilmesi için bir dizi öneri üzerinde çalışacak.
Bu öneriler nisan ayında yapılacak ikinci ekonomi zirvesinde görüşülecek.
BUSH EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
ABD Başkanı Bush, zirveye katılan dünya liderlerini kapıda karşılayarak tek tek fotoğraf çektirdi. Ayrıca, zirve başlamadan önce aile fotoğrafı da çekildi.
Liderler, ABD'de başlayan ve küresel etkileri olan finansal krizin altında yatan temel nedenlerin tespitine ve krizlerin önlenmesine yönelik reform çabalarına yoğunlaştı.
ABD Başkanı George W. Bush, Beyaz Saray'da dün akşam yemeğinde G-20 ülkelerinin liderleriyle bir araya gelmişti.
Bugün zirvenin açılışında gazetecilere kısa bir açıklama yapan Bush, görüşmelerde bir anlaşmaya doğru yaklaşıldığını ancak krizin sona ermediğini ve yapılacak çok iş olduğunu söyledi.
Bush, ileriye yönelik adımlar üzerinde tartışılmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
Benzer bir zirvenin, ABD'de yeni dönem başkanlığa seçilen Barack Obama görev aldıktan sonra, Nisan ayında Londra, Paris veya Tokyo'da gerçekleştirilmesinin planlandığı yönünde haberler de bulunuyor.
Avustralya, daha önce Dışişleri Bakanları düzeyinde gerçekleştirilen G-20 toplantılarının, dünya liderleri arasında olması yönünde bir öneride bulundu.
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin de bu fikre katıldığını Washington'da dün gerçekleştirdiği iki ayrı konuşmada da dile getirdi.
Obama zirvede yok
ABD'de 20 Ocak 2009 tarihinde yemin ederek göreve başlayacak olan seçilmiş Başkan Barack Obama da, Bush'un dünya liderlerini, finansal piyasalardaki karışıklığı tartışmak üzere Washington'a çağırmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.
Bir radyo konuşmasında Obama, "Çünkü küresel ekonomik kriz, koordine edilmiş bir küresel karşılığı gerektiriyor" dedi. Obama, Bush'un finansal zirvesine katılmıyor.
Ancak seçilmiş Başkan'ı temsilen, Obama'nın ekibinde yer alan ABD'nin eski Dışişleri Bakanlarından Madeleine Albright ile eski kongre üyesi Jim Leach toplantılarda yer alıyor.
Albright ve Leach, G-20'ye katılan ülkelerin liderleriyle ayrı ayrı da görüşmelerde bulunuyor. Zirvenin hemen ardından Albright'ın, Başbakan Erdoğan ile de biraraya gelmesi öngörülüyor.
Türkiye'nin de üyesi olduğu G-20, halen, dünya gayri safi hasılasının yüzde 80'inden fazlasını temsil ediyor.
Dünya nüfusunun yüzde 70'inin temsil edildiği G-20, küresel ticaretin de yüzde 75'ine de sahip bulunuyor
CNNTÜRK