Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,4314
EURO
39,3263
IMKB
10.189,000
ALTIN
3.418,000
 
Hava Durumu ANKARA
0 / 13 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DÜNYAYI ŞAŞIRTAN OSMANLI ROBOTU!
DÜNYAYI ŞAŞIRTAN OSMANLI ROBOTU!
 
Sultan 2. Abdülhamid'in Japonya'ya 1889 yılında robot hediye ettiği ortaya çıktı
 
21.6.2009 - 05:04

İnsan şeklinde tasarlanan ve ismi 'Alamet' olan robotun özelliği ise sema edip yarım metre yürüyebilmesi ve her saat başı ezan okuyabilmesi...

Osmanlı'nın son dönemine damgasını vuran Sultan 2. Abdülhamid Han'ın, günümüzde teknolojiye öncülük eden Japonya'ya 1889'da robot hediye ettiği anlaşıldı. İnsan şeklinde tasarlanan ve ismi 'Alamet' olan robotun özelliğinde ise yok yok. Araştırmacı-Yazar Oktan Keleş'in arşivinde yer alan Alamet'in orijinal fotoğrafları Yıldız Sarayı yangınında zarar görmüş. Ancak fotoğrafın kalan parçaları bile 120 yıl sonra ilk kez gündeme gelen bu ilginç olayı anlatmaya yetecek cinsten.

GONG YERİNE EZAN SESİ

Sultan Abdülhamid'in çağdaşı olan Japon İmparatoru Meji'nin yeğeni Prens Komatsu'nun, gemiyle İstanbul'a gelişi ve Sultan'a çeşitli hediyeler getirmesiyle başlıyor bu ilginç tarihi olay. Sarayda ağırlanan prensin ardından 1889'da İstanbul'a özel elçiler gönderen Japon İmparatoru, Sultan Abdülhamid'e Japonya'nın en büyük alameti olan, Büyük Krizantem Nişanı'nın da içinde bulunduğu çeşitli hediyelerle beraber bir mektup yollar. Japon İmparatoru mektubunda Abdülhamid Han'dan, İslâm dini, ilim ve teknolojik gelişmeler, vakıflar, hayır kurumları gibi konularda Japonca veya Fransızca bilgiler gönderilmesini rica eder.

Abdülhamid Han, saat mekaniğini çok iyi bilen ve aynı zamanda Yeni Kapı Mevlihânesi saat sanatkârı Musa Dede'den daha önce hiç yapılmamış, eşi benzeri olmayan, teknolojik bir saat yapmasını ister. Derviş Dede bir fikir ortaya atar ve "Bu saat Semâzen şeklinde olsun. Her saat başı kollarını açıp semâ etsin ve gong çalsın" der. Sultan Abdülhamid Han projeyi inceledikten sonra, gong yerine robotun her saat başı ezan okumasını ister. Oktan Keleş, robotun yapımından kısa bir süre önce icat edilen gramafon sayesinde ses kaydı alınabildiğini söyledi.

ALAMET ARADA KAYNADI

Ertuğrul Firkateyni'yle Japonya'ya gönderilen Alamet'in şimdiye kadar duyulmamasının belgelerdeki eşanlamlı ifadelerden kaynaklandığını belirten Keleş, "Tarihi kayıtlarda 'Osmanlı nişanları, hediyelerle beraber Japon İmparatoru'na takdim edilmiştir" şeklinde geçiyor. Osmanlıca nişan kelimesiyle ve robotun ismi olan 'Alametí kelimesinin eş anlamı olduğu için robot olan Alamet adeta araya kaynamış" diyor.

Sultan Abdülhamid Han asrın teknoloji harikası bu eseri, Ertuğrul Firkateyni vasıtasıyla yazılmış özel bir mektup, hediyeler ve nişanlar ile beraber Japon İmparatoru'na göndermişti. Firkateyn dönüş yolunda 450 mürettebatıyla birlikte batmıştı.

120 YIL ÖNCEKİ BULUŞ

Keleş yapılan robotun özelliklerini şu şekilde sıraladı: "Semâzen şeklinde, normal bir insan boyuna yakın, saatli bir robot. Kaideye oturtulmuş gövdesi; saat başı semâ ediyor, bu esnada kollarını açıyor, gümüş levhalardan yapılmış etekleri açılıyor ve aynı anda ezan okuyor. Tüm bunları yaparken yarım metre yürüyor, hem dönüyor ve ezan bitince de tekrar yarım metre geri giderek yerine dönüyor; kollarını ve eteklerini indiriyor. Robotun tamamı gümüş ve altın kaplamadan yapılmıştı. Robotun arka kısmında kurma yeri mevcuttu ve yedi günde bir kuruluyordu." (Bugün)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


UÇTU UÇTU, BEYAZ ŞAHİN UÇTU!

DOMUZ GRİBİ'NDE KORKULAN OLDU

15 GÜNLÜĞÜ 150 TL'YE TATİL!
»  MEMUR'UN İLAÇ SIKINTISI!
»  ZAYIFLARA KÖTÜ, OBEZLERE İYİ HABER!
»  AİDS'Lİ HAYAT KADINININ İTİRAFI: "3 AY'DA 100 ERKEKLE YATTIM"
»  MEMUR, ANCAK 4 GÜN TATİL YAPABİLİYOR!
»  TIP FAKÜLTESİ BİRİNCİSİNİN ACI İTİRAFI
»  BAŞKENT'TE RADAR AVI BAŞLAD!
»  KADINLAR HAMAMINDA KAVGA : 3 GÖZALTI
»  SURİYE SINIRINDA YANGIN
»  ÇIPLAK OTOBÜS ŞOFÖRÜ
»  İRAN İNTERNET YASAKLARINI NASIL DELDİ?
»  ŞEKERHOCA'DAN MALATYASPOR DUASI:ALLAH ISLAH ETSİN
»  "ÖLÜYORUM"DEDİ KİMSEYİ İNANDIRAMADI, CESEDİ BULUNDU
»  MİLLİ EĞİTİM BAKANI'NIN YÜZÜNÜ KIZARTACAK HABER
»  BAŞHEKİME DEPREMDEN KAÇIŞ TAVSİYESİ "PENCEREDEN ATLA"
»  OLGAÇ'A SÜRPRİZ TANIK
»  "İÇ ÇAMAŞIRSIZ" İŞE GELMEYİN UYARISI
»  KATLİAMI KAMERAYLA KAYDETTİK
»  FARELERDE "KUMAR OYNUYOR"
»  DÜŞEN HELİKOPTERİNİN YERİ BELİRLENDİ
»  MADDE MADDE BELGE KRİZİ!
»  KÖPRÜ TRAFİĞİ 1,5 AY FELÇ OLACAK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.