Türk Cumhuriyetleri'nde görevlendirilecek din görevlileri için Rusça şartı arayan Diyanet, Avrupa ülkeleri, Amerika ve Avustralya'ya da imam gönderecek.
Diyanet, yurtdışında görevlendirmek üzere İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça bilen personel arayışına girdi. Diyanet, iyi derecede yabancı dil bilen ve yüksek lisansını tamamlamış 4 yıllık üniversite mezunu personeli arasından seçeceği 300 imam-hatip ve hafızı yurtdışında görevlendirecek. Diyanet'in görevlendireceği ülkeler; Avrupa ülkeleri, Avustralya, Amerika, Türk Cumhuriyetleri ve Türk Toplulukları olarak belirlendi. Seçilecek personelin Rusça veya Batı dillerinden birini çok iyi derecede bilmesi gerekiyor. Yurtdışındaki vatandaşlara sunulan dini, sosyal ve kültürel hizmetleri daha etkin ve verimli hale getirmek amacıyla personel arayışına giren Diyanet, dini gelişmeleri takip edecek, görev alacakları ülkelerdeki yerel halk ve makamlarla yapıcı diyalog kuracak personelleri seçecek.
Diyanet İşleri Başkanlığı, merkez ve taşra teşkilatında görevli, İlahiyat Fakültesi mezunu olup en az yüksek lisansını tamamlamış personel arasından sınavla eleman seçecek. Adaylarda 'yurtdışı hizmetinin gerektirdiği temsil yeteneğine sahip olma' şartını arayan Diyanet, en az 2 yıldır çalışma şartı da getirdi. Seçilen personelden uzun süreli yurtdışında görevlendirilecek olanların görevlendirilme süresi 1 yıl olarak açıklandı. Görevlerinde başarılı olan personelin görev süresi her defasında birer yıl olmak üzere 3 kez daha uzatılabilecek. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun imzasıyla duyurulan yazıda, "Ancak Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu, olumsuz davranışları ve başarısızlıkları tespit edilen yurtdışında görevlendirilmiş din görevlilerini, sürelerine bakılmaksızın geri çağırmaya yetkilidir" uyarısı yapıldı.
Adaylar bulundukları bağlı birimlere, müftülüklere ve eğitim merkezi müdürlüklerine 11 Temmuz Cuma günü mesai saati sonuna kadar müracaat edebilecek. Sınav tarihi, yeri ve şekli başvurular sonuçlandıktan sonra başvuru sayısına göre tespit edilerek, en geç 1 Ağustos 2008 tarihine kadar duyurulacak. Diyanet, sınav konularını da şöyle belirledi:
"Kur'an-ı Kerim (Kur'an bilimleri, meal, tefsir, tecvid, meharic-i huruf, ezber olarak Yasin, Mülk, Fetih, Hucurat, Rahman ve amme cüzü süreleri), Hadis (Usul Bilgisi, Sahihi Buhari), İslam Dininin Temel Kaynakları, İslam Medeniyeti ve Düşünce Tarihi, İslam İlmihali, Güncel Dini Meseleler, Yaşayan Dünya Dinleri, Dine Yeni Yaklaşımlar ile Din Hizmetlerinde İletişim ve Halkla İlişkiler, Hitabet, Avrupa ile Avrasya'nın Aktüel ve Sosyo-Kültürel Yapısı, Dinler Arası İlişkiler, Milli Tarih ve Coğrafya ile genel kültür konuları."