ELEKTRİKTE OYUN İÇİNDE OYUN. RÜZGAR ENERJİSİNE İZİN VERİLMEDİ
Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde Alman Fuhrlahder firması tarafından yapılması planlanan rüzgar enerjisi projesine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan izin çıkmadı.
16.12.2006 - 06:37
Yatağan Belediyesi ile firma arasında her türlü çalışmanın yapıldığını ve yer kiralama işlemlerinin tamamlandığını belirten Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, “Firma buradaki anlaşmalarını yaptı. Ürettiği enerjiyi satacak müşterileri bile hazırdı. Ancak üç yıl süren bürokratik işlemlerden sonra Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan lisans alamadılar” diye konuştu.
Firmanın Yatağan Dağı ve Bencik Dağları'nda bir yıl boyunca rüzgar hızı ölçümlerini yaptığını belirten CHP'li Işık, “Yatırımcı Alman firması, Yatağan Dağı zirvesinde 73 megawat, Bencik Dağı'nda 200 megavat enerji elde edebilecek rüzgar gücü tespit etti. Ön çalışmalar için 2002'de 150 bin Mark harcama yaptı. Ancak ne yazık ki bürokrasiye yenik düştü” dedi.
Alman firmasının rüzgar enerjisi tesislerini hayata geçirmesi durumunda ilçeye büyük yatırımlar yapmayı planladığını ve istihdamın da artacağını belirten Işık, “Firma kuracağı tesislerle birlikte enerji üretimi konusunda bir de okul açmayı planlıyordu. Ancak olmadı. Şimdi hükümet yetkililerimizin bu konuyu tekrar değerlendirmelerini istiyoruz. Enerji Bakanlığı izin verirse firmayı tekrar ilçemize davet edip yatırımın gerçekleştirilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Peki Buna Nasıl izin verilmişti
Rüzgar santrali
Geçtiğimiz Temmuz ayında açılışı yapılan ve açılışın yapılmasından hemen önce medya'ya bilgi veren tesis sahibi Rüzgar Enerjisi hakkında bakın neler söylüyor.
Bu santaralin devreye girmesiyle ülkedeki 20 megavatlık rüzgar enerjisi kurulu gücünün yüzde 150 oranında artarak 50 megavata çakacağını kaydeden Bilgin, şöyle devam etti: ''Santralde üretilecek olan yıllık ortalama 120 milyon kWh elektrik ile 80 bin kişilik bir yerleşim merkezinin elektrik ihtiyacı karşılanabilecektir. Ayrıca, BARES II'nin devreye girmesiyle son günlerin gündem konusu olan küresel ısınmanın temel sebeplerinden CO2 ve sera gazlarından yıllık ortalama 80 bin ton karbon emisyon azalımı sağlayacağı hesaplanmaktadır.''
Bilgin, üretilen enerjinin serbest piyasa koşullarında, elektrik toptan satış firmalarına veya elektrik enerjisini kendisi temin edebilen serbest tüketici statüsündeki fabrika ve sanayi tesislerine satılacağını ifade ederek, şunları kaydetti: ''Projenin en önemli özelliği Türkiye'deki mevcut kurulu rüzgar santrallerinin aksine, devlet tarafından yüksek fiyatlı alım garantisi olmaksızın, finansmanının tamamen Bilgin Enerji Grubu tarafından karşılanarak ülke enerji havuzuna temiz, çevreci, yerli ve yenilenebilir bir kaynak olan rüzgardan elektrik sağlamasıdır.''
Her türlü dalaverenin döndüğü bizim ülkemizde de insanların akıllarına bin bir türlü şey geliyor tedaş elektriğe zam yapıyor ve bunun maliyetide halka yükleniyor. Oysa bu tür santrallar kurulsa halk daha ucuza enerji alsa olmaz mı? Olmaz çünkü bürokrasi izin vermiyor ve vicdanı ile cüzdanı arasındaki tercihini daima cüzdanından yana yaptığı için olan her zaman halka oluyor.
Şimdi bu tür elektrik santrallarına niçin izin verilmediğini bu bürokratlar insanların aklını kurcalamadan net ve şeffaf bir şekilde halka anlatmak zorunda. Anlatmadıkları ve açıklamadıkları zaman şaibeli olacaklardır.
Ve elektriğe yapılan zammında haksız bir zam olduğunu geçmiş hükümetlerde olduğu gibi binbir türlü dalavereyle halkın soyulduğu akla gelecek ve birgün onlarda mutlaka yüce divandaki sanık yazısının ardındaki o onursuz yerde sırıtarak yerlerini alacaklardır.
AKOM'dan yapılan son uyarıya göre, çarşamba günü (yarın) İstanbul’da kuvvetli kar yağışı etkili ...
ANKET
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.