Emniyet, koca şiddetine maruz kalan kadını korumak için özel bir birim kurma kararı aldı.
İçişleri Bakanlığı, aile içi şiddete karşı topyekün çalışmalara başladı. Bunun için de önemli bir adım atan Bakanlık, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yeni bir birim kurulması çalışmalarında sona yaklaştı. Aile İçi Şiddetle Mücadele Şubesi adıyla faaliyet gösterecek şubede, yurt genelindeki tüm aile içi şiddet olayları takip edilecek, bu olayların analizleri yapılacak ve şiddeti önleme konusunda tedbirler geliştirilecek. Bunun yanı sıra şiddet konusunda polislere eğitimler verilecek. Yeni birim için İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile Asayiş Dairesi’nin özel yönetmeliği değiştirildi. Merkezde kurulan Aile İçi Şiddetle Mücadele Şubesi’ne paralel olarak aynı zamanda tüm il emniyet müdürlüklerindeki asayiş şube bürolarında da birer merkezleri bulunacak. Bu merkezlerde görev yapan polisler, genel müdürlükteki ana şubeyle bağlantılı olarak çalışacak.
Kayıp şubesi
Yeni düzenleme çerçevesinde, yine Asayiş Dairesi’nde yurt genelindeki başta çocuk olmak üzere kayıp kişileri araştırmak amacıyla “Kayıp ve Aranan Kişiler Şubesi” kuruldu. İl emniyet müdürlüklerinde uzantısı olacak olan bu birim ise kayıp başvurusu yapılan kişilerin aranmasını sağlayacak.
Geç bile kalındı
Türkiye’de kadına yönelik şiddetin simgesi haline gelen Ayşe Paşalı’nın avukatı Elif Kabadayı Tatar, bu birimin ve çalışmaların olması gereken çalışmalar olduğunu söyledi. Avukat Tatar asıl önemli olanın birimi kurmak değil onun işlemesini sağlamak olduğunu belirterek, “Bu birimin içinin nasıl doldurulacağı önemli. Amacına uygun hizmet mi verecek yoksa sadece görüntüyü mü kurtaracak. Bunu bize zaman gösterecek” dedi.
Polis eğitimleri konusunda geç bile kalındığını dile getiren Tatar, “Şiddet gören kadın ilk olarak polise ve karakola başvuruyor, ilk onunla muhatap oluyor. Bu nedenle ilk gördüğü tavır çok önemli. Baştan beri karakollarda en azından bu konuda eğitim almış bir kadın polisin görev yapmasını istedik. Çünkü kadınların bir kadına kendini daha iyi anlatabileceğini biliyoruz. Ama asıl önemli nokta, bu çalışmalar yapılıyor görünüp de birşey yapılmazsa o zaman daha vahim sonuçlar ortaya çıkar” diye konuştu.
Caydırıcı olabilir
İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Avukat Nazan Moroğlu da hükümetin almaya çalıştığı önlemlerin gerek poliste gerekse savcılıkta olsun şiddete uğramış kadını korumaya yönelik olduğunun altını çizerek “Şiddeti önlemeyi amaçlamıyor ama caydırıcı olabilir. Türkiye’de zaten Emniyet Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından polislere eğitimler veriliyor. Bu zamana kadar 40 binin üzerinde karakol polisi eğitim aldı. Şimdi de bu birim kuruluyor. Ama yeterli değil. Tüm polislerin bu konuda eğitilmesi gerekiyor” dedi.
Boşanmak isteyen eşini vurdu!
ANKARA’da yaşayan Tuğba K. (24) 2 yıl önce evlendiği ve altı aydır ayrı yaşadığı eşi Y.K’ye (26) boşanma davası açtı. Bir yaşında kızı olan genç kadın, davadan vazgeçmesini istediğini ve kendisini tehdit ettiğini öne sürdüğü eşi Y.K’den şikayetçi oldu ve savcıdan koruma istedi. Onkoloji Hastanesi’nde tedavi gören annesinin yanına giden Tuğba K.’nin hastanede olduğunu öğrenen Y.K., gece, hastane yemekhanesinden gizlice içeriye girerek eşine 8-9 el ateş etti. Bacağına 6 kurşun isabet eden talihsiz kadın yaralanırken Y.K. ise kaçtı