Atina'da yayımlanan gazete, "Türkler bizi nasıl görüyor" başlıklı yorumunda, "Türk-Yunan ilişkilerinde yaşanan sakin döneme rağmen iki ülke arasındaki hiçbir sorunun çözümlenemediği" görüşünü savundu.
"İki ülke ilişkilerindeki gelişmelerin, Türkiye'nin bu konulara bakış açısının ve endişelerinin" ele alındığı yorumda, "Türk-Yunan ilişkilerinde yaşanan sakin bir dönemde on yılın tamamladığı" belirtilerek, "Daha doğrusu aralarında devam eden rekabette on yıllık sakin bir dönem tamamlandı" ifadesi kullanıldı.
"Bu sakin döneme rağmen iki ülke arasındaki çok sayıdaki sorundan hiçbirisinin çözümlenemediği" iddia edilen yorumda, iki ülke halklarının, kamuoyu yoklamalarına göre, karşı tarafı "en büyük düşman" olarak görmeyi sürdürdükleri belirtildi.
Yorumda, Yunanlılar açısından "Türk tehdidinin", "Doğudaki tehlike" olarak adlandırıldığı, hatta Yunan halkının ve Yunan partilerinin büyük bir bölümünce Türkiye'nin, Ege, Kıbrıs, belki de Trakya'yı da hedef alan yayılmacılık eğilimine sahip olduğuna kesin gözüyle bakıldığı kaydedildi.
Yunanlıların bu "suçlamalarının" ülkelerini tehdit edici ve yayılmacı olarak kabul etmeyen Türkleri şaşırttığı ifade edilen yorumda, Türkiye'deki hakim görüşün "tehditçi ve yayılmacı olan tarafın gerek geçmişte gerekse şimdi Yunanistan olduğu" şeklinde olduğu belirtildi.
"Doğudaki tehlike"
"Kıbrıs'ın işgali Türkler tarafından yayılmacılık değil, Kıbrıs ile Yunanistan'ın birleşmesinin engellenmesi sayılıyor. Türkiye'ye göre, bu işgal Kıbrıslı Türkleri katliamla tehdit eden Kıbrıslı Rumlar'dan kurtarmak amacıyla yapılan yasal bir faaliyetti" ifadesine yer verilen yorumda, "Kesin olan Türkiye'nin korkularının, aynı Yunan korkuları gibi samimi olduğudur. Hatta Türkler 'Sevr sendromuyla' yani ülkelerinin Sevr Anlaşması'nın öngördüğü doğrultuda, parçalanması korkusu taşıyorlar. Türkler Yunanistan'ı tehdit etmediklerine ve aleyhine yayılmayı istemediklerine inanıyorlar. Tabii ki Yunanistan'daki (aşırı milliyetçi parti) LAOS'a benzeyen Türkiye'deki MHP'li aşırı milliyetçilerin çığlıklarını bir kenarda bırakırsak" görüşü dile getirildi.
Yorumda, Yunanistan'ın "doğudaki tehlike" üzerinde ısrarla durmasının sadece Türkler tarafından değil, Türkiye'nin AB yolunda ilerlediği gerekçesiyle Avrupalılar ve Amerikalılar tarafından da gerçek dışı kabul edildiğine dikkati çekildi.
Yorumda ayrıca, "Türkiye'nin AB üyesi olmayı istemesi öte yandan da düşmanca faaliyette bulunması, Yunanistan yani Avrupa topraklarını işgal etmeyi istemesi mümkün mü" sorusu yöneltildi.
Taraf'ın haberi de Yunan basınında
Taraf gazetesinin "Balyoz Harekatı" haberi Atina'da geniş yankı uyandırdı.
Etnos gazetesi "Ege ve İstanbul'da provokasyon yapacaklardı" başlığını kullanırken, Elef-Tero-Tipia, "Erdoğan'ın devirmek için Yunanistan ile kriz çıkmasını planlıyorlardı", Kathimerini, "Türkler provokasyon planlamıştı", To Vima da "Erdoğan'ı düşürmek için Ege'de sıcak olay planlıyorlardı" başıklarına yer verdi.cnntürk