Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2710
EURO
37,6345
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.916,020
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ENTELLEKTÜEL ÜLKÜCÜ:''DİYARBAKIR'IN ADI AMED OLABİLİR''
ENTELLEKTÜEL ÜLKÜCÜ: DİYARBAKIR IN ADI AMED OLABİLİR
 
Siyaset bilimci Prof. Dr. Mümtazer Türköne: PKK'nın kalemi kırıldı, tasfiyede herkes hemfikir. Siyasi çözüm evresine girdik. Ana dilde dilekçe, referandumla bir kentin adını değiştirme hakkı verilebilir..
 
24.12.2007 - 07:55
Türkiye terörü bitirme noktasında kararlı. Silahlı Kuvvetler, bir haftada 2 kez havadan Kuzey Irak'ı vurdu. Hükümet, şimdi de askerle koordineli bir şekilde dağa gidişlerin önünü keserek dağdakileri indirmek için yeni "Eve Dönüş" düzenlemesi hazırlığında. Ancak bu projenin sonuç verip vermeyeceği konusunda derin soru işaretleri ve tartışmalar var. Tüm bunları 1970'lerin Ülkü Ocakları yöneticisi, MHP ana davasından yargılanan ve "Entelektüel ülkücü" olarak anılan, AK Parti Milletvekili Özlem Türköne'nin eşi siyaset bilimci Prof. Mümtazer Türköne ile konuştuk. 28 Şubat sürecinde de Tansu Çiller'in danışmanlığını yapan ve milliyetçilik, İslam ve asker - siyaset ilişkisi üzerine kitapları bulunan Prof. Türköne'ye göre, AK Parti ile askerler arasında Kürt sorunuyla ilgili mesafe aradan kalktı. "Eve Dönüş" projesi sadece teröre değil Kürt sorununa da çözüm getirecek. Terör örgütü PKK'nın tasfiyesi için de düğmeye basıldı.

PKK'NIN KALEMİ KIRILDI

* Artık operasyon olmaz denilen bir dönemde asker Kuzey Irak'a girdi...
Bu operasyonları askeri açıdan ziyade diplomatik bir başarı olarak görmek gerekir. Yakın zamana kadar Türk askerinin Kuzey Irak'a girmesine başta ABD karşı çıkıyordu. Bu kez Türkiye, ABD'den aldığı istihbaratla operasyonu yaptı. Türkiye "Girerim" dedi ve girdi. Bu bir kararlılık ve nüfuz meselesidir. PKK'nın kalemi kırılmıştır. Tasfiyesi kararlaştırılmıştı. Bu tasfiyede herkes müttefik; ABD, Kuzey Irak, İran ve Suriye.

* "Eve Dönüş" düzenlemesi, operasyonun devamı niteliğinde mi olacak? "Eve Dönüş" projesi ve bu operasyon PKK'nın tasfiyesinin bütünleyici parçaları. Askeri güç bir baskı uygulanması demek. Af ise bu baskı ile oluşacak basıncı azaltmak anlamına geliyor.

* Daha önceki düzenlemeler de dikkate alındığında, yeni projeyle terör bitirilecek mi? Yeni projenin 1999'daki düzenlemeden bir farkı var. İnisiyatif bütünüyle sivil siyasetçilerin elinde. AKP'nin Kürtleri temsil etmesi aynı zamanda projeyi gerçekçi bir hale getiriyor. Af, büyük bir planın parçası gibi. Terörün insan kaynağını bitirmek ve dağdan indirmek, geri kalan militan ve lider kadrosunu da devre dışı bırakmak ondan sonra da siyasal çözümü masaya yatırmak gibi bir plan olduğu anlaşılıyor.

HAKLAR VERİLEBİLİR...

* Projenin tamamı neleri içeriyor?
Affın pişmanlık gibi rencide edici kavramlarla değil toplumsal barış projesi olarak gündeme girmesi gerekiyor. 1994 Avrupa Azınlık Dilleri Şartı veya Bölgesel Dillerin Korunmasına Dair Çerçeve Sözleşmesi'nde Türkiye'nin hâlâ imzalamadığı bazı haklar var. Anadilde dilekçe verme, ana dilde ifade verme hakkı, bölge halkının referandum yapıp bir kentin adını değiştirmesi gibi. Bunların yapılmasında bir sakınca yok. Diyarbakır'ın adı Amed (PKK jargonunda Diyarbakır'a verilen ad) olabilir. Eğer Kürtlere onurlarıyla, kendilerini eşit hissedecekleri bir siyasal atmosfer sunarsanız, onlar da kendilerini bu ülkenin tamamına ait hisseder.

TSK-HÜKÜMET HEMFİKİR

* Proje için hükümetle ordunun ortak çalışmasını nasıl açıklıyorsunuz?
Askerlerin, Kürt sorununun çözüm noktasında fikir değiştirdiğini düşünüyorum. AK Parti ile TSK arasında Kürt sorunu konusunda mesafe ortadan kalktı. Türkiye'nin en önemli sorunu Kürt sorunudur. Ama PKK terörü kendini tüketti. Kürt halkına vereceği bir hedef yok. Öte taraftan askeri operasyonlar da tek başına çözüm değil. Siyasi çözümün tek çare olduğu bir evreye geldik. Hükümet ile asker arasında diğer konulardaki farklılıklar devam ediyor.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAYRAM TRAFİĞİNE 55 KURBAN

ALEVİLERDEN ALMAN NDR TELEVİZYONUNA BÜYÜK TEPKİ

AMELELİKTEN GELME, AMELE BAKANI
»  İLK DEVRENİN LİDERİ SİVASSPOR, FENER AVERAJLA İKİNCİ
»  GALATASARAY'A OFTAŞ ÇELMESİ 0-0
»  HAKARETLER,FAZIL SAY'A İNTERNET SİTESİNİ KAPATTIRDI
»  MİLLETVEKİLİNDEN 'PKK'YA OPERASYON DURSUN' EYLEMİ!
»  ''BARZANİ BİZİM MUHATABIMIZ DEĞİL''
»  DTPLİ VEKİL'İN TERBİYESİZLİĞİ
»  TSK ENVER PAŞA'YA SAHİP ÇIKTI
»  BARAJLARDAKİ DOLULUK, GEÇEN YILIN ÜÇTE BİRİ
»  MECLİS BAYRAM SONRASI HIZLI ÇALIŞACAK
»  BARZANİ YİNE TEHDİT ETTİ
»  SABIRLI OL EY İNSANLIK, ERKE BİRAZ GECİKİYOR
»  LPG YERİNE ALKOLLÜ ARAÇ ÖNERİSİ
»  ERBAKAN'A İCRA TAKİBİ
»  ''MİT'İ ÇOK BÜYÜTÜYORSUNUZ''
»  MECLİSİN EN ŞIK GİYİNENİ DTP'Lİ SAKIK
»  BARZANİ UCUZ KURTULDU
»  BAYRAM'DA ATA'TI 60 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
»  TERÖRİSTE ASKER ŞEFKATİ
»  TÜRK MÜHENDİS MAKİNİSTSİZ TREN İMAL ETTİ
»  TSK'DAN KUZEY IRAK'A BİR OPERASYON DAHA
»  MEHMETÇİK, EKSİ 5 DERECE'DE DAĞLARDA PKK PEŞİNDE
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.