Erdoğan, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşıyacaklarını, bunun için gerekirse kanunu da değiştireceklerini belirtti.Sadece Merkez Bankası'nı değil Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası'nı da İstanbul'a taşıyacaklarını belirten Erdoğan, "yerleri bile hazır" ifadesini kullandı. Erdoğan, "Merkez Bankası alacağı kararlarda özerktir, ama Ankara'da mı durur İstanbul'da mı durur onun kararını biz veririz" diye konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 60. Hükümet Programı Eylem Planı’nı, Başbakanlık Yeni Bina’da düzenlediği basın toplantısında açıkladı. 2008'den itibaren çiftçilere yönelik olarak uygulanan Doğrudan Gelir Desteği'nin kaldırılacağını söyleyen Erdoğan, onun yerine ürüne göre destekleme yapılacağını kaydetti. Erdoğan, bu yıl işveren üzerindeki SSK yükünü 5 puan azaltacaklarını da bildirdi.Erdoğan cari açık tartışmaları ile ilgili olarak da, "Cari açık enerji ithalatından kaynaklanıyor, israftan değil. Bu enerjiyi almak zorundasınız. Petrol fiyatları böyle giderse hesaplar değişebilir. Bunu da söyleyeyim... Ara mal konusu ise yavaş yavaş çözülüyor, girişimciler ciddi adımlar atıyorlar. Burada üreterek bizi ithalattan kurtaracaklar" dedi.
Eylem Planı'nda neler var?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “60. Hükümet Programı Eylem Planı”nda, yapısal reformlar ve özelleştirme uygulamalarına “kararlılıkla” devam edilmesi öngörüldü. Eylem Planı’nda ekonomi alanında belirlenen faaliyet başlıklarına ilişkin açıklamalar şöyle:
ÖZELLEŞTİRME: Plan’da, hazırlanacak özelleştirme eylem planının kararlılıkla uygulanacağı, özelleştirmelerin sadece kamu için bir gelir kaynağı olarak görülmeyeceği, piyasaların rekabete açılması, üretimdeki verimliliğin ve istihdamın artması açısından da değerlendirileceği bildirildi.
MALİ DİSİPLİN: “Makro ekonomik istikrarın ve büyüme performansının sürdürülmesi amacıyla mali disipline titizlikle uyulacak. Bu çerçevede faiz dışı fazla verme politikasına devam edilecek. Sağlam ve kurallı bir mali yapı oluşturulacak. Orta Vadeli Program, Orta Vadeli Mali Plan, Yıllık Program ve bütçeler mali disiplin gözetilerek hazırlanacak.
KAMU HARCAMALARI: Her yıl yinelenen verimsiz niteliğe sahip harcamalar gözden geçirilecek ve kesintilere gidilerek mali alan oluşturulacak. Harcamaların etkin, verimli ve zamanında gerçekleştirilmesini hedefleyen rasyonalizasyon çalışmalarına devam edilerek, yatırımlara daha fazla kaynak tahsis edilecek. Geleceğe dönük getirileri yüksek olan sektörlerde harcama artışı sağlanacak.
VERGİ MEVZUATI SADELEŞTİRİLECEK: Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi çalışmalarına devam edilecek ve daha basit, adil ve geniş tabanlı bir vergi sistemi oluşturulacak. Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi çalışmaları idarece görüş vermeyi ve konuya özel açıklama yapmayı en aza indirecek biçimde sürdürülecek. Yeni Gelir Vergisi Kanunu 2008 yılında yasalaşacak.
İŞLEM VERGİLERİ DÜŞÜRÜLECEK: Mali disiplinden ödün vermeden ve kamu finansman olanakları çerçevesinde damga vergisi başta olmak üzere, işletmeler üzerinde yük oluşturan işlem vergileri kademeli olarak düşürülecek.
KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE: İşletmelerin verimliliğini azaltan, ekonominin büyümesini engelleyen ve rekabet edilebilirliği azaltan bir sorun olan kayıt dışılıkla mücadele kapsamında ekonomide rekabet gücünün artırılması, haksız rekabetin önlenmesi ve kamu finansmanının sağlıklı bir yapıya kavuşturulması amaçlanıyor. Bu bağlamda kısa vadede öncelikle; ilgili tüm tarafların katkısıyla kayıt dışı ekonomiyle mücadele stratejisi oluşturulacak. Kayıt dışı işçi çalıştırılmasını önlemeye yönelik kurumlar arası etkin işbirliği ve eşgüdüm sağlanacak. KADİM projesi çerçevesinde kayıt dışı çalışmayla ilgili bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri düzenlenecek.
BANKACILIKTA REKABET: Sağlıklı bir bankacılık sisteminin reel sektör ve ekonomik büyüme için ne kadar önemli olduğu bilinciyle bankacılık sisteminin düzenleme ve denetimini iyileştirme çalışmalarına devam edilecek. Finans sisteminin istikrarlı yapısının devamı sağlanacak. Reel kesimin finans kaynaklarına uygun koşullarda erişebilmesini amacıyla sistemde rekabetin artırılması hedeflenecek.
YTL’DE “YENİ” İBARESİ ATILACAK: TL’den sıfır atılması sırasında öngörülen hedefler çerçevesinde TL’ye dönüş yapılacak, Yeni Türk Lirası’ndaki (YTL) “Yeni” ibaresi kaldırılacak. Para birimi yeniden “Türk Lirası” (TL) olacak.
SERBEST KUR REJİMİ DEVAM EDECEK: Kurların piyasa koşullarında belirlendiği, böylece ekonominin iç ve dış şoklardan daha az etkilenmesinin sağlandığı serbest kur rejimi uygulamasına devam edilecek.”