Bugünleri de mi görecektik! Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı, sömürgeci tavırlar sergileyen AB’yi savundu. Erdoğan, “Siz, hem AB’ye katılım müzakereleri yürüteceksiniz, hem de gelen değerlendirmeleri, ’Siz kendi işinize bakın’ diyerek karşılayacaksınız. Böyle bir çarpıklık olabilir mi?” dedi.
Kayıtsız kalamazlar
Türkiye’de yaşananlara diğer ülkelerin kayıtsız kalamayacağını belirten Başbakan, dış müdahaleleri savundu.Bu durum işgal yıllarındaki acı tabloyu hatırlattı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin içişlerine karışırız” diyen Türkiye-AB Karma Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk’e hak vermesi işgal yıllarını akla getirdi. Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada başta AB olmak üzere dünya ülkelerinin Türkiye’de yaşanan olaylara kayıtsız kalmasının beklenemeyeceğini söyledi. AB yetkililerinin, partisine destek veren açıklamalarından duyulan rahatsızlığa değinen Başbakan Erdoğan, “Bazı siyasetçiler Türkiye’den dünyaya ne yazık ki yanlış fotoğraflar yansıtıyor. Olup bitenleri çağdaş dünya görmeyecek, uluslararası toplum fark etmeyecek sanıyorlar” dedi. Türkiye’nin dünyanın dışında olmadığını ifade eden Erdoğan, “ Dünya ülkelerinin de Türkiye’ye kayıtsız kalmalarını bekleyemeyiz” diye konuştu.
Kriz siyaseti deşifre oldu
Erdoğan, bazı siyasilerin Batı kurumlarından gelen değerlendirmelerden rahatsız olmasının asıl sebebinin, “Geçmişte dünyadan uzak, Türkiye vasatında rahatça yürüttükleri kriz siyasetinin deşifre olması” olduğunu söyledi. Bu siyasetçilerin demokratik olmayan yaklaşımlarının su yüzüne çıktığını savunan Erdoğan, “Siz, hem AB’ye katılım müzakereleri yürütecek, uyum çalışmaları yapacaksınız, hem de gelen değerlendirmeleri, ’Siz kendi işinize bakın’ diyerek karşılayacaksınız. Böyle bir çarpıklık olabilir mi?” dedi.
Egemenliği paylaşmak sorun değil!
AKP’nin yönetim kadrosu da Atatürk’ün millete emanet ettiği egemenliği AB ile paylaşmakta hiçbir sakınca görmüyor!
MİLLETE AİT EGEMENLİĞİ İŞTE BÖYLE PAYLAŞMIŞLARDI
Bülent Arınç itiraf etmişti
Bülent Arınç24 Ekim 2004’te yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Egemenliğin devri, paylaşılması ya da ortak egemenlik AB sürecine kabul ettiğimiz bir olgu. AB’ye üye olan 25 ülke de egemenliklerin bir kısmını AB’ye devrederken, karşıdan da bir miktar almış. Türkiye’nin parlamentosu elbette kalacak. Biz egemenliğimizden vazgeçmiyoruz. Ortak egemenliğe karar vermiş durumdayız.”
Çiçek: İlke değişebilir
Cemil Çiçek, Adalet Bakanlığı yaptığı dönemde, Anayasa’nın ’egemenlik ilkesinin’ değişeceğini söylemişti. Çiçek, Türkiye’nin AB’ye hazır hale gelebilmesi için başta ’egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu’ güvence altına alan 6’ncı ve ’yasama, yürütme, yargının’ yetkilerini düzenleyen 7, 8 ve 9’uncu maddeleri olmak üzere 10 maddesinin değiştirilmesi gerektiğini bildirmişti
Mercan: AB ile paylaşırız
TBMM Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Murat Mercan, 4 Ekim 2004 tarihinde yaptığı açıklamada, egemenliğin Avrupa Birliği’ne devri konusunda şunları söylemişti: “AB iradesi, Türkiye’nin iradesidir. Hükümet, bu iradeyi paylaşmış, gereğini de yapmıştır. Zaten, AB’ye girdiğiniz zaman, müktesebatı, anayasayı dolayısıyla egemenliğin paylaşımını fiili durum kabul ediyorsunuz, bunda bir sakınca yok.”
Şahin, taslağı Rehn’e sundu
Egemenliğin AB’ye devri konusundaki tartışmaların en sıcağı geçtiğimiz günlerde yaşanmıştı. Adalet Bakanı Şahin, yüksek yargı organlarının görüşlerine başvurulmadan hazırlanan “Yargı Reformu Taslağı”nı AB Komiseri Olli Rehn’e sunmuştu. Bu gelişmeye Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin “Yargıtay’ın bilgi ve görüşünün alınmaması şaşırtıcı” diyerek tepki göstermişti