Bayer Türkiye Sağlık Ürünleri Grubu Genel Müdürü Werner de Prins, Bayer Türkiye Medikal Direktörü Dr. Burak Pakkal, Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat ve İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Akkuş, sistemin tanıtımı amacıyla Ritz Carlton Oteli'nde düzenlenen basın toplantısına katıldılar.
Werner de Prins, toplantıda yaptığı konuşmada, bu uygulamanın Türkiye açısından bir ilk olacağını vurgulayarak, Avrupa ile ABD'de bu uygulamaya adım adım geçildiğini ve iyi bir kabul gördüğünü söyledi. İlaçtan fayda sağlanamıyorsa parasının geri ödenmesine yönelik bir sistem olduğunu anlatan Prins, Bayer olarak Türkiye'de pilot bir uygulama başlattıklarını kaydetti.
Prins, sistemin uygulanmasına bedeli sosyal sağlık kurumları tarafından ödenmeyen ve ereksiyon tedavisinde kullanılan ''Levitra'' isimli ilaçla başlandığını ifade ederek, bu sistemle ürünün işe yarayıp yaramadığının daha kolay anlaşılacağına dikkat çekti.
Sistemin başlangıçta bütün ürünlere uygulanmasının doğru olmayacağını dile getiren Prins, başlatılan bu pilot uygulamanın yıl sonuna kadar izleneceğini ve değerlendirileceğini, Sağlık Bakanlığı, eczacılar, ilaç firmaları ve doktorların tepkilerine bakılacağını anlattı.
Werner de Prins, sistemin amacını da ''hastaları, hekimleri yönlendirmek, doğru teşhis konulması ve doğru ilacın kullanılmasını sağlamak'' olarak açıkladı.
''AB YOLUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM''
Pakkal da, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği yolunda hasta hakları açısından önemli bir adım daha attığını söyledi. Bu uygulamanın hastanın doktora gitmesini sağlama ve hastaların reçeteli ilaç kullanmasını teşvik etme amacını taşıdığını belirten Pakkal, sistemin, öncelikle Bayer'in geçen yıl sonunda Türkiye'de piyasaya çıkardığı ve bedeli sosyal sağlık kurumlarınca ödenmeyen sertleşme sorunu olan hastalarda kullanılan bir ilaçla başlandığını kaydetti.
Bayer Türkiye Medikal Direktörü Dr. Burak Pakkal, sistemin işleyişini şöyle anlattı:
''Sertleşme sorunu olan hastalar, ürolog, dahiliye uzmanı veya endokrinoloğa gidecek. Hekim, hastayı muayene edecek. Hastaya ilaç, hekim tarafından reçete edilirse verilecek. Hasta ilacı hekimin önerileri doğrultusunda kullanmasına karşın etkinliğinden memnun kalmazsa, tekrar hekimine dönerek tedaviden etkinlik sağlayamadığını söyleyecek. Hekim, hastayı tekrar muayene edecek. Böylece hastanın tekrar kontrolü sağlanacak. Bu aşamada hasta, doktordan ya da eczaneden temin edeceği 'hasta para iade garantisi' belgesini doldurup doktoruna onaylatacak. Hasta, doktorundan almış olduğu reçetenin aslını, doldurduğu formu, reçete sahibinin kimlik fotokopisinin aslını, ilacı aldığı eczanenin kestiği satış fişinin aslını, kullandığı ilacın kutusunu ve boş da olsa blisterini, formda belirtilen adrese gönderecek. Bu belgeler Bayer'e değil, noter aracılığıyla yetkili kılınan 3. bir yere gönderilecek. Hasta haklarının korunması, hasta-hekim arasındaki gizliliğin korunması amacıyla hastanın bilgileri bize gelmeyecek. Bir ilaç ve bir kez olmak üzere ilacın bedeli ödenecek. Sistem, bu aydan itibaren işlemeye başladı.''
Bu sistemin şimdilik Bayer'in bir tek ilacı için geçerli olduğunu vurgulayan Pakkal, yıl sonuna kadarki geri bildirimler sonucunda proje kapsamının genişletileceğini kaydetti.
Pakkal, Bayer'in dünyada bugüne kadar ne kadar ödeme yaptığının sorulması üzerine, ''Yüzde 10'un altında olduğu gibi bilgiler elimize ulaştı'' dedi.
''CİNSEL SORUNLAR TABU OLARAK GÖRÜLÜYOR''
Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Hattat ise insanların sertleşme sorununu bir tabu olarak gördüklerini belirterek, ''Dünyada cinsel sorunları olanların oranı yüzde 52, Türkiye'de ise yüzde 69. Cinsel fonksiyon bozuklukları olan insanların hekime başvuru oranları düşük. 10 kişiden 1'i doktora başvuruyor'' diye konuştu.
Dernek tarafından yapılan bir araştırmada, ''cinsel fonksiyon sorunlarında kime danışırsınız?'' sorusu yöneltilen kişilerin büyük bir bölümünün ''hiç kimseye'' yanıtını verdiğini anlatan Prof. Dr. Hattat, bu tür rahatsızlıkları olanların ilaçlarını doğrudan eczanelerden aldıklarını bildirdi.
Prof. Dr. Hattat, Bayer'in sisteminin cinsel fonksiyon sorunları olan hastaların doktora yönelmesini sağlayacağını kaydetti.
''GERÇEKTEN HASTA OLANLAR İLAÇ KULLANACAK''
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akkuş da, hastaları hekime yönlendirecek bu sistemle gerçekten hasta olanların ilaç kullanacağını belirterek, cinsel fonksiyon sorunlarının diyabet, hipertansiyon ve kalp gibi bazen çok ciddi başka hastalıkların belirtisi olabileceğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Akkuş, ''O yüzden cinsel fonksiyon sorunları olan insanların hekim kontrolünden geçmeleri, altta yatan başka hastalıkların ortaya çıkması bakımından çok önemli'' dedi. Bir soru üzerine de Prof. Dr. Akkuş, hekim olarak ilacın adının açıklanmasında sakınca görmediğini söyledi.