Sarkisyan, Türkiye ile sınır açılması törenine Azeri meslektaşı Aliyev'i de davet edeceğini söylemişti
Ancak cumhurbaşkanlığı sözcüsü Samvel Farmanyan'ın açıklamasına göre, protokollerin görüşülmesine, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmelerinden sonra başlanacak.
Sarkisyan, önceki günlerde Londra'da yaptığı açıklamada, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırların açılmasına yol açacak protokollerin Ermenistan parlamentosuna sunulması için derhal talimat vereceğini açıklamıştı.
Sarkisyan onay için Türkiye'yi beklemelerinin gerekçesini ise şöyle açıklamıştı.
"Biz parlamentoda çoğunluğa sahip bir hükümet olarak, Türkiye'nin onaylaması durumunda Ermenistan parlamentosunun da protokolleri onaylayacağını garanti ediyoruz. Türkiye ise böyle bir garanti vermedi. Bu nedenle, önce onların imzalamasını bekleyeceğiz."
Ermenistan Parlamentosu Başkanı Goar Pogosian da, protokollerin incelenmesi amacıyla iki gün içinde bir alt komisyon kurulacağını söyledi.
Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde, imzalanan protokollere ilişkin Ermenistan Anayasa Mahkemesinin verdiği kararın gerekçeleri iki ülke arasında gerilimin yükselmesine neden olmuştu.
Ermenistan, Anayasa Mahkemesinin protokolleri onaylamasının önemli olduğunu söyleyerek bu konuda herhangi bir önkoşul koyulmamış olmasının Türkiye'yi memnun etmesi gerektiğini savunuyor.
Ermenistan'ın en yüksek mahkemesi gerekçeli kararında protokollerin 1915 olaylarının soykırım olarak nitelenmesi için çalışmalara devam edilmesini engellemeyeceğine hükmetmişti.
Türkiye, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararıyla birlikte Ermenistan'ın imzalanan protokollere yeni koşullar iliştirmeye çalıştığını savunuyor.
Ermenistan ise, Türkiye'yi imzalanan protokollerde yer almamasına rağmen Karabağ sorunun çözümü şartına bağladığını söyleyerek eleştiriyor.
Türkiye'den bazı uzmanlar, gerekçeli kararda Ermenistan'ın Türkiye ile mevcut sınırları tanıdığına dair net bir ifadenin yer almamasını da eleştirmişlerdi.
bbc