Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1612
EURO
38,0584
IMKB
9.891,000
ALTIN
2.920,400
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ERMENİLER, LÜBNAN'A TÜRK ASKERİ İSTEMİYOR
ERMENİLER, LÜBNAN A TÜRK ASKERİ İSTEMİYOR
 
Etnik, dini ve mezhebi farklılıkların kendisini çok yoğun hissettirdiği Lübnan’da, Türk askerinin bölgede görev yapacak Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne katılıp katılmaması ile ilgili her kesimden farklı bir ses çıkıyor. "Kesinlikle gelmesin" diyerek her hangi bir koşul ileri sürmeden Türk birliklerinin gelmesine karşı çıkanların başında Ermeniler geliyor.
 
4.9.2006 - 13:50
ERMENİLER TÜRK ASKERİ İSTEMİYOR
Beyrut’un en büyük Ermeni Mahallesi Burj Hammoud’da bu atmosferi hissetmek mümkün. Beyrut’ta yaşayan 120 bin kadar Ermeni’nin büyük bölümü Türk askerini Lübnan’da görmek istemediğini açık bir dille ifade ediyor. Semtin sokaklarında dolaşırken aynı soruyu sorduğumuz Ermeniler, aralarında söz birliği etmiş gibi aynı şeyi söylüyor: "Lübnan’da Türk askerini görmek istemiyoruz." Bir çoğu gayet iyi Türkçe konuşan Ermeniler arasında görüş birliği sağlanmış gibi görünüyor. Adını söylemek istemeyen ama konuşmaktan da çekinmeyen 30 yaşındaki genç bir erkek, sözü sözde Ermeni soykırımı iddialarına da getirerek, Lübnan’da Türk askeri görmek istemediğini keskin bir dille ifade ediyor. Büyükannesinin hala Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıdığını söyleyerek geçmişin izlerini üzerinde taşıdığını açıkça söylüyor.
KİMİSİ ÇOK POLİTİK, KİMİSİ DE ÇEKİMSER
68 yaşındaki Masis Agopyan da, hiç Türkiye’de yaşamamasına rağmen son derece iyi bir Türkçe ile "Askerin gelip gelmemesi bizim işimiz değil. Ben tanrının bir kuluyum sadece. Bu işe Ermeniler değil, hükümet karar verecek. Ama savaştan çok korktuk. Bizim mahalleye bir şey yapmadılar ama, bombaların sesi buraya kadar geliyordu" diyordu.
32 yaşındaki Andranik Atemyan ise sorumuzu politik bir yaklaşım ile yanıtlamayı seçenlerdendi. Ona göre NATO’nun iki üyesi İsrail ve Türkiye bu konuda daha önce anlaşmıştı ve ABD’nin baskıları sonucunda Türkiye zaten asker göndermekte kararlıydı. Andranik Atemyan da diğer Ermeniler gibi Türk askerinin gelmesini istemiyor, hatta bunun için yapılan eylemlere bile katılıyordu ama ona göre Türkiye’nin siyasi ilişkileri Lübnan’a gelmesini zorunlu kılıyordu.
"Benim babam Türk’türö diye söze başlayan ve 55 yaşında olduğunu öğrendiğimiz bir diğer Lübnanlı Ermeni George Neufal ise Türklerin gelmesi gerektiğini düşünenlerdendi. "Türkler iyi adamlar" diyordu Neufal sorumuzu yanıtlarken, "gelirlerse iyi işler yaparlar."
HİZBULAH SEMPATİZANLARINDAN ŞARTLI EVET
Lübnan’da savaşın en büyük acısın çekenler ise Şiilerdi. Beyrut’un banliyölerinde ağır yıkımın acısını hala yaşayan Şiilere göre, Türkiye’nin asker göndermesi belli koşularda mümkün olabilir. Örneğin Hizbullah’a yakın Şiiler Hizbullah’ın silahsızlandırılması meselesine Türklerin karıştırılması durumunda sorun doğabileceğini düşünüyor. Necip Seyyid Bin Tejbeil de bunlardan biri. Haret Hreyk semtinde evinin yıkıntıları arasından eşyalarını bulmaya çalışırken sorularımızı yanıtlayan Bin Tejbeil, "Türkiye’den daha çok insani yardım bekliyoruz. Evlerimiz yıkıldı, yollarımız köprülerimiz bombalandı. Bize bu konuda yardım etmeleri daha iyi olur" diyordu.
Kameranın objektifine, uzatılan teyp ve mikrofonlara konuşmak istemeyenler de vardı. Onların da asıl üzerinde durdukları konu, eğer gelirse Türk askerinin nerede konuşlandırılacağı ve ne gibi faaliyetlerde bulunacağının henüz netlik kazanmamış olmasından duydukları rahatsızlıktı.
SÜNNİLER BAŞBAKAN SİNYORA GİBİ DÜŞÜNÜYOR
Sünniler ise tıpkı Sünni başbakan Fuad Sinyora gibi Türk askerinin gelmesi gerektiğini açıkça söylüyor, doğrudan herhangi bir şart ileri sürmeksizin bölgede görev alması gerektiğine inanıyor. İç savaşta harabeye dönen ama bir suikast sonucu öldürülen eski başbakanlardan Refik Hariri’nin kurduğu şirket tarafından restore edilen Kent merkezinde karşılaştığımız 45 yaşındaki Ahmed El Hac da böyle düşünüyordu. Türkiye’nin bölgeye asker göndermesinin son derece isabetli bir politik karar olduğunu düşünen El Hac, "Türkler burada olmalı" diyordu.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TİMSAH AVCISINI BALIK ÖLDÜRDÜ!

IRAK'IN ÜNLÜ FUTBOLCUSU GUDAYER KAÇIRILDI

BUSH AYRI HAVADA PENTEGON AYRI HAVADA
»  TERMİNATÖR ERMENİ YALAKALIĞINA SOYUNDU
»  ANNAN'DAN İRAN YORUMU
»  AMERİKA KENDİ SONUNU HAZIRLIYOR
»  BARZANİ IRAK'TAN AYRILMA TEHDİDİNDE BULUNDU
»  BOSNA KASABI SIRP EVİNDE ÖLÜ BULUNDU
»  NİJERYA'DA SALGIN HASTALIK, 80 ÖLÜ
»  AB İRAN'A KISA BİR SÜRE VERDİ
»  İŞKENCELERİYLE ÜNLENEN EBU GUREYP DEVREDİLDİ
»  AMERİKALILARA MÜSLÜMAN OLUN ÇAĞRISI
»  "LADİN'İ ELLERİMLE ÖLDÜRÜRÜM"
»  "KUZEY IRAK'A SADECE KÜRDİSTAN BAYRAĞI ASILSIN"
»  RİCKY MARTİN ÖLDÜ HABERİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI
»  AVUSTRALYA'DA MÜSLÜMANLARI KIZDIRAN ÇAĞRI
»  ÇİN İNTERNET TV YAYININA BAŞLADI
»  HANYA'DAN KAMU ÇALIŞANLARINA ÇAĞRI
»  ABD ASKERLERİNE YAYA DEVRİYE ZORUNLULUĞU
»  ADIM ADIM KÜRT DEVLETİNE DOĞRU
»  İÇ SAVAŞ KAÇINILMAZ HALE GELDİ RAPORU
»  İSPANYA, LÜBNAN'A 1100 ASKER GÖNDERİYOR
»  İSRAİL, ATEŞKES DİNLEMEDİ
»  BUSH'TAN MÜSLÜMANLARI KIZDIRACAK SÖZLER
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.