Bankalar Birliği ( TBB) Yeniden Yapılandırma Grubu Başkanı Adnan Memiş, 2 milyon üyesi olan TESK ile 16 banka arasında imzalanan borç yeniden yapılandırmasında esnaf olduğunu kanıtlayamayan kişilere de toleranslı davranacaklarını söyledi.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Bankalar Birliği ( TBB) Finansal Yeniden Yapılandırma Grubu Başkanı Adnan Memiş, 2 milyon üyesi olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile (TESK) yapılan protokol gereği bir hafta önce başlayan borç yeniden yapılandırmasında esnaf olduğunu ispatlamayan kişilere de toreranslı davranılacağını söyledi.
Milliyet gazetesinin haberine göre; borç yapılandırmasında en büyük çıkmazın bu borçların eski tarihlere ait olması olduğunu ifade eden Memiş, "Şimdi esnaf olmayan kişilerin bu belgelere ulaşmaları sorun olabiliyor" dedi.
16 bankanın gönüllü olarak katıldığı borç yeniden yapılandırmasının protokol anlaşması nisan ayında imzalanmıştı.
TESK ile yapılan "Finansal Yeniden Yapılandırılma Protokolü"ne şu bankalar katılıyor: Akbank, Alternatif Bank, Anadolubank, Denizbank, Eurobank Tekfen, Finansbank, HSBC Bank, Şekerbank, Tekstilbank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası
Protokolün 4 (a) maddesine göre borç yapılandırma protokolünden yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkârların 27 Mayıs 2011 tarihinden itibaren bankalara 2 ay içinde başvuruda bulunmaları gerekiyor.
DOSYALAR VARLIK ŞİRKETLERİNDE
Esnaf ve küçük sanatlar bankalara olan kredi borçlarını yıllık yüzde 15 olan Merkez Bankası avans faizinden ödeyecekler.
2001 krizinden sonra yasal düzenlemeyle uygulanan İstanbul Yaklaşımı'nda bankalar grubunun başkanı olan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Adnan Memiş, borcunu 36 ay vadeden önce ödeyecek esnafa Merkez Bankası avans faizinin 2 puan altında faiz uygulanacağını bildirdi. Memiş, esnafın her bir bankaya 100 bin liraya kadar olan borçlarının yapılandırılacağını söyledi. Adnan Memiş, bankaların kötü kredilerini varlık yönetim şirketlerine de sattıklarını hatırlatarak bu şirketlerden de bankalara önemli başvurular geleceğini söyledi.
2 milyona yakın üyesi olan TESK'in yetkilileri, üyelerinin yüzde 70'inin bankalara kredi ve kredi kartı borcu olduğunu ifade ediyor. TESK yetkilileri, daha önce bankaların varlık yönetim şirketlerine devrettikleri küçük esnaf batık kredilerinin tutarının 6 milyar lira olduğunu, bunun için de LBT Varlık Yönetim A.Ş. ve Girişim Varlık A.Ş. ile anlaşmaya varıldığını belirttiler.
TESK, küçük esnaf olarak üyesi olan meslek grubu sayısının 461 olduğunu, bunların büyük kısmının da bakkal, küçük market, berber, kuaför, konfeksiyon atölyesi, kahvehane, ayakkabı tamircisi ve lokantadan oluştuğunu bildirdi.
'TESK üyelerine duyuruyu yapsın'
Borç yapılandırmada oluşturulan sistemin her iki taraf için makul şartlar içerdiğini belirten TBB Finansal Yeniden Yapılandırma Grubu Başkanı Adnan Memiş, başvuruların yeni başlamasına karşın bankaların kendi kadrolarını önceden hazırlayarak gereken uyarıları yaptıklarını söyledi.
Garanti Bankası'nın gelen kişilerin esnaf olduğunu kanıtlayamaması halinde de borçlunun durumunu belge ile sınırlı değerlendirmediğini belirten Memiş, "Başvurular yeni başlamasına karşın şu anda elimizde fiilen yaşadığımız örnekler var. Bir kısmı çok eski borçlular olduğu için belge temininde zorlanabiliyorlar. Bu insanlara toleranslı yaklaşıyoruz" dedi.
Adanan Memiş, uygulamanın hedeflenen sonuca ulaşması için TESK'in üyelerine gereken duyuruları yapmasının önemli olduğunu kaydetti.
KOBİ kredisi yüzde 47.1 arttı
KOBİ'lerin 2011 yılı Nisan itibariyle bankacılık sektöründen kullandığı nakdi krediler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47.1 artışla 136 milyar 203.7 milyon TL'ye ulaştı. Son 1 yıllık dönemde KOBİ'lere kullandırılan krediler 43 milyar 590 milyon TL artış gösterdi. Nisan ayı itibariyle krediye ulaşan KOBİ sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.1 oranında artışla 1 milyon 387 bin 190 oldu. Nisan itibariyle KOBİ'lerin takibe düşen kredileri 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 18.2 gerileyerek 5 milyar 346.6 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı 2011 yılı nisan ayı verilerine göre krediler 2011 yılının ilk çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 9.1 artarak 573 milyar 897.5 milyon TL'ye ulaştı. Krediler, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 36 artış gösterdi. Nisan 2011 itibariyle bankacılık sektörü toplam kredilerinin yüzde 23.7'sini KOBİ kredileri oluşturdu. KOBİ kredileri Nisan itibariyle son bir yılda yüzde 47.1 oranında, 43 milyar 590 milyon TL artışla 136 milyar 203.7 milyon TL'ye ulaştı