Yargıtay, MİT TIR'ları davasında "gizli belge ve bilgileri açıklamak" suçundan yargılanan eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a 5 yıl 10 ay, Ankara Temsilcisi Erdem Gül'e 5 yıl hapis cezası veren yerel mahkeme kararını bozdu.
Yargıtay, Dündar hakkında 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngören "gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etme" suçundan hüküm kurulması gerektiğine karar verdi.
Kararda, Erdem Gül'ün beraat etmesi gerektiği belirtildi.
Yargıtay'ın Dündar ve Erdem hakkındaki davanın temyiz incelemesi sonrası kararı şöyle:
Gazeteci olan sanıkların, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları gereği, niteliği bakımından gizli kalması gerekli bilgileri temin ederek basın yoluyla açıklamak suretiyle hükümeti gerek iç kamuoyunda, gerekse uluslararası alanda 'teröre destek veren ülke' konumuna düşürmek istedikleri açık ise de eylemlerinin maddi cebir içermemesi ve amaç suç bakımından elverişli eylem kapsamında bulunmaması nedeniyle müsnet suçu oluşturmayacağı yönündeki mahkeme kararında isabetsizlik bulunmamaktadır."
ERDEM GÜL'DEN İLK DEĞERLENDİRME
Cumhuriyet davası sürerken Artı TV'ye değerlendirmede bulunan Erdem Gül, "Türkiye'de hukuk gazetecilik lehine karar veriyorsa bunu alkışlarız" dedi. Erdem Gül şöyle konuştu:
"Yargıtay'daki kararı diyorsunuz. Biz devletin gizli kalması gereken belgeleri açıklamadan ceza almıştık. Yargıtay bozmuş oldu. Ben hukuken ne olduğunu bilmiyorum, baştan beri söylediğimi söylüyorum. Hiçbir haberi, gazetecilik dışında bir maksatla yazmadım. Tüm haberlerimde bu geçerlidir. Türkiye'de hukuk gazetecilik lehine karar veriyorsa bunu alkışlarız. Gazetecilik suç değildir. "
CAN DÜNDAR'DAN AÇIKLAMA
Can Dündar, Yargıtay'ın ceza kararını bozmasıyla ilgili açıklama yaptı.
Konuyla ilgili twitter hesabından bir mesaj paylaşan Dündar, "Cezayı az bulmuşlar; yerel mahkemenin ciddiye almadığı casusluktan 20 yıl istiyorlar. “Casusluk”, devlet adına başka bir ülkeye gizlice silah nakledenlerin yaptığına denir: bunu yazanlar gazetecidir." dedi.