Koltuğu bırakması konusunda ısrar eden Fransa’nın tutumuna ilişkin, "Suriye muhaberatı ve Fransız istihbarat birimi arasında iletişim olduğunu" söyleyen Esad, bu iletişime rağmen iki ülke arasında işbirliğinin olmadığını savundu.
İstihbarat birimleri arasında bilgi paylaşımı olup olmadığı yönünde bir soru üzerine Esad, "Hayır yok. Ancak, görüşmeler Suriye’yi ziyaret eden istihbarat üyeleriyle oldu” şeklinde konuştu.
"Paris'le daha ileri bir iletişim var mı" sorusuna ise Esad, "Batı teröristlere destek vermediği konusunda bizi ikna ederse diyaloğa açığım. Ülkemizdeki terörizme destek veren bir ülkeyle nasıl bir diyalog kurabiliriz ki" yanıtını verdi.
HİZBULLAH'I DAVET ETTİK, İRAN'I DEĞİL
İran, Şam rejiminin bölgedeki en önemli müttefiki olduğu halde ve Tahran'ın cihatçı militanlarla savaşmalarına destek olmak için Suriye'ye askeri danışmanlar gönderdiğini kabul etmesine karşın, Esad, muhalif güçler ve Suudi Arabistan tarafından yöneltilen "İran'ın Suriye'de birlikleri var" şeklindeki suçlamaları da reddetti. Esad, "Hizbullah'ı davet ettik, İranlıları değil. Suriye'de İran birliği yok ve hiç birlik göndermediler" dedi.
Suriye Devlet Başkanı, kuzey batı vilayeti Idlib'de geçen ay düzenlenen kimyasal saldırının arkasında Şam rejimi olduğu iddialarını da kabul etmedi. Esad, mülakatta, IŞİD'in 2006 yılında ABD denetiminde kurulduğunu da iddia etti.
KOALİSYONA ELEŞTİRİ: CİDDİ DEĞİL
"IŞİD, Suriye'ye Irak'tan geldi. Çünkü kaos bulaşıcı" diyen Esad, şöyle devam etti: "Teröristlere silah göndermek ve onları desteklemek demokratik mi? O zaman örneğin benim de Charlie Hebdo'ya saldıran teröristlere destek verme hakkım var mı?"
Esad, IŞİD'le mücadelede ABD öncülüğünde kurulan koalisyonun çabaları konusunda da eleştirilerde bulundu. "60 devletten oluşan koalisyon tarafından yapılan hava saldırılarıyla bizim küçük devletimizinkileri kıyaslarsanız, fark edersiniz ki biz bazen bir günde koalisyonun 10 misli saldırı düzenliyoruz. Bu ciddi mi?"
Suriye’de devam eden iç savaşta 220 binden fazla insan yaşamını yitirdi