Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Euro 10 Lirayı Aştı
Euro 10 Lirayı Aştı
 
Dolar/TL 8.54'ün üzerine çıkarak bugün de rekor kırmaya devam etti. Euro/TL ise 10 lirayı gördü. Piyasalarda Merkez Bankası'nın (TCMB) likidite adımları ve ABD seçimleri takip ediliyor.
 
3.11.2020 - 16:49

TCMB hali hazırda %10.25 seviyesindeki politika faizinden fonlama yapmıyor. Banka %11.75 seviyesindeki BIST Repo-Ters Repo Pazarı’nda gecelik fonlamayı Cuma günü sıfıra indirdi.

Banka yine aynı faiz oranındaki diğer fonlamaları da bugün itibarıyla yapmayacağını açıkladı. Böylece TCMB’nin fonlama kompozisyonunda %14.75 seviyesindeki GLP ve benzer oranlarda oluşan geleneksel yöntemli reponun ağırlığı artacak.

DOLAR
8.509
(%0.84)
EURO
9.9672
(%1.51)
ALTIN
521.728
(%1.45)
TCMB’nin piyasaya sağladığı kümülatif fonlamanın maliyetini gösteren ortalama fonlama maliyeti de hali hazırda %14.75’e yükselen gecelik faizlere daha
kısa sürede ulaşacak.

TCMB’nin adımı ile birlikte dün %11.75’ten gecelik vadede sağlanan yaklaşık 35 milyar TL’lik fonlama bugün itibarıyla geç likidite penceresi repo/depo ya da benzeri oranlardaki imkanlara kayacak.

GLP imkanından kullanım dün itibarıyla 32 milyar TL. TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün %13.45 seviyesine yükseldi. Temmuz ortasından beri 600 baz puan civarında sıkılaştırmaya gidildi ve fonlama maliyeti 2020’de uygulanan en yüksek orana çıktı.

TL faizlerinin gecelik vadede TCMB’nin faiz koridorunun en üst seviyesi olan %14.75’e yükselmesinin yerli ve yabancı yatırımcıların pozisyonlarında nasıl bir değişim getireceği piyasada takip ediliyor.

Bankacılar ilgili adımların TL’de daha fazla değer kayıplarının önüne geçtiği konusunda hemfikirler. Ancak piyasalar TCMB’den daha net adımlar görmek istiyorlar.

TCMB Başkanı Murat Uysal geçen hafta enflasyon raporunda daha fazla sıkılaştırmaya ilişkin net bir sinyal verdi. Ancak bu sinyal de piyasada TL varlıklar için henüz iyimser fiyatlama getirebilmiş değil.


Piyasalar beklentilerin çok dışında bir sonuçla karşılaştıkları ekim ayı PPK kararının ardından TCMB’nin söylemlerinden ziyade eylemlerine odaklanmış durumda. TCMB’nin bir sonraki PPK toplantısı 19 Kasım’da yani yaklaşık 2 hafta sonra.


TCMB’nin enflasyon raporu söylemleri sonrası bankanın bu tarihte politika faizi dahil yeni bir sıkılaştırma adımına yönelmesi bekleniyor. Bazı beklentiler ise küresel satış dalgası, ABD seçimleri ya da jeopolitik tansiyonun piyasa yansıması kötüleşmesi halinde bu tarihten erken de adım atmak zorunda kalabileceği yönünde.

TL’de benzer para birimlerinden negatif ayrışma ile birlikte görülen sert değer kaybı TCMB’nin beklentilerin aksine politika faizini sabit tutup sıkılaştırmayı faiz koridorunu genişleterek yapması ile belirginleşti.

ABD SEÇİMLERİNİN SONUCU ÖNEMLİ
Son dönemde jeopolitik gelişmelerle AB ve ABD ile gerilimin artabileceği endişeleri ve ABD seçimleri de TL’de değer kaybına etki eden unsurlara eklenmiş durumda. ABD seçimlerinde bugün oy vermenin sona erecek olması küresel piyasalarda geçen hafta baskı unsuru oluşturmuştu.

Öte yandan ABD seçimleri Türkiye açısından daha net bir risk unsuru oluşturuyor. ABD Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden, ulusal kamuoyu yoklamalarında rakibi Başkan Donald Trump’ın önünde gidiyor.


ABD Başkanlık seçimlerinde Demokratların adayı Joe Biden / Fotoğraf: DepoPhotos


Ancak seçimin galibini belirleyen ve eyalet temsilcilerinden oluşan Seçiciler Kurulu’nda 270 oy toplaması gereken adayların salıncak eyaletlerde başa baş durumda olması nedeniyle Trump’ın kazanması da ihtimaller dahilinde bulunuyor.

Piyasada yakından izlenen diğer gelişmeler arasında ABD seçimleri, Brexit, koronavirüste küresel ve lokal artış trendi, AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç öne çıkıyor.

Sokakta herkes “Dolar, borsa, altın ne olur?” diye birbirine soruyor. İşte finansal kuruluşlardan uzman kişilerin hazırladığı teknik analiz notları:

BORSA
Tacirler Yatırım tarafından hazırlanan analizde endeksin dün gün boyu 1117-1143 aralığında dalgalandığı ve ana direnç olan 1132 üzerinde yüksek bir hacimle kapanış gösterdiği belirtildi. 1132'nin kırılması ile birlikte düşen kanaldan çıkmış tepki hareketine başlandığı belirtilen notta, “1144 dün ilk direnç seviyemizdi. Sonraki tepkide direnç bölgemiz 1160 seviyesidir. 1125 ise tepkinin devamı için korunması gerekli. 1125 kırılırsa dün kazançlar verilir ve 1095 seviyesine geri dönülür.” denildi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


" Siyasi Rantçıları Gördükçe Utanıyorum"

91 Saat Sonra Yaşanan Mucize

Babacan'dan Erken Seçim Tahmini
»  AKP Milletvekili Koronavirüse Yakalandı
»  İzmir DepremindeCan Kaybı 100'e Yükseldi
»  İstanbul'da Yaşayanlara Kritik Uyarı
»  TBMM'ye Ziyaretçi Yasağı
»   Altın ve Dolardan Rekor Üstüne Rekor!
»  İzmir'de 9 Müteahhit Gözaltına Alındı
»  Fransa'dan Ülkücüleri Kızdıracak Karar
»  Seferihisar'da Korkutan Artçı Deprem
»  İzmir'den Acı Haber,Can Kaybı 91 Oldu
»  Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 83 Oldu
»  Erdoğan Burhan Kuzu'nun Cenazesinde
»  Taburcu Olan İmamoğlu'nun Aklı İzmir'de
»  İmamoğlu Bugün Taburcu Oluyor
»  İzmir'den Sevindiren ve Üzen Haberler
»  "Türkiye'yiEkonomiyle Alt Edemeyecekler"
»  Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 69'a Çıktı
»  1 Kasım Koronavirüs Verileri
»  Mesut Yılmaz Son Yolculuğuna Uğurlandı
»  Davutoğlu'ndan Eski Partisine AğırSözler
»  Cem Uzan'dan On Line Esnaf Ziyareti!
»  İzmir'den Acı Haber
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.