Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,4773
EURO
43,9548
IMKB
9.225,000
ALTIN
4.104,640
 
Hava Durumu ANKARA
7 / 19 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
FACEBOOK'TA BÜYÜK TEHLİKE
FACEBOOK TA BÜYÜK TEHLİKE
 
BBC, küçük bir uygulama yazarak Facebook'taki büyük tehlikeyi ortaya çıkardı.
 
2.5.2008 - 18:20

Son ayların popüler sosyal ağ sitesi Facebook'ta sorunlar bitmek bilmiyor. Facebook'un yaygınlaşmaya başladığı günden bu yana kullanıcıların güvenliği ekseninde tartışmaların harareti hiç dinmedi ve aynı yoğunlukta devam ediyor. Şimdi de BBC'nin geliştirdiği bir program sayesinde Facebook kullanıcılarının gizli bilgilerine kolayca ulaşılabiliyor.

Bilindiği gibi Facebook, pek çok uygulamayı profilinize kurmanıza olanak veren bir sosyal ağ hizmeti. Ancak bu uygulamaların hepsinin son derece güvenilir olduğunu iddia etmek maalesef mümkün değil. Bu uygulamalardan bazıları potansiyel olarak kullanıcıların bilgilerini toplamak üzere hazırlanmış, diğer bir deyişle kullanıcıların bilgilerini toplayan bir çeşit zararlı yazılım.

Facebook bile, kullanıcılara uygulamaları sistemlerine kurarken test etmelerini öneriyor. Sonuçta zararlı olarak görülen bir uygulama, yüklendiği gibi yine kullanıcı tarafından kaldırılabiliyor.

Facebook, arkadaş grubunun birbirleriyle iletişimde kalmalarını, resimlerini paylaşmalarını ve ufak oyun ya da quizler (kısa sınavlarla) ile eğlenmelerini sağlayan bir sosyal ağ sitesi. Her geçen gün kullanıcı kitlesini artıran Facebook, aynı zamanda kullanıcıların pek çok bilgisini de sisteminde saklıyor. Dünya genelinde milyonlarca kullanıcının özel bilgilerini saklayan Facebook, bu "gizli hazinesi"nden ötürü pek çok kötü niyetli kullanıcının da ilgisini çekiyor.

Facebook hesaplarındaki gizli bilgilere ulaşmak aslında sanıldığı kadar da zor değil. Yeni geliştirilen bir yöntemle artık sizi tanımayan birisi bile bilgilerinize rahatça ulaşabiliyor.

Facebook'un bu denli popüler olmasının en önemli nedenlerinden biri hiç şüphesiz profillere kurulabilen sayısız uygulama olarak gösterilebilir. Ufak çaplı oyunlar, kısa sınavlar, IQ testleri ve daha pek çok uygulama Facebook üzerinde pek çok kullanıcı tarafından kullanılıyor. Siz bu uygulamalardan birini kurduğunuzda, diğer arkadaşlarınız da bunu görerek ya da sizden bir davet alarak bu uygulamaları kurmaya cesaret ediyor, uygulamalar da bu şekilde hızla yaygınlaşıyor ve popülerleşiyor.


BBC tehlikeyi kanıtlıyor
Facebook için geliştirilen uygulamaları yaratmak için basitçe web programcılığından anlamak yeterli. BBC de, Miner adında bir uygulama geliştirdi ve "bir oyun, quiz ya da günün şakası" gibi bir etikete büründürdü; bu haliyle BBC'nin bu uygulamayı geliştirmek için ayırdığı zaman 3 saati geçmedi.

Ancak genel olarak bakıldığında, BBC'nin geliştirdiği bu uygulama, kullanıcıların kişisel bilgilerini ve arkadaş listesini toplamakla görevli. Uygulamayı kurduğunuzda, aksini söylemeseniz bile, profilinize eklediğiniz için, bu uygulamaya profilinizdeki kişisel bilgileri daha baştan vermiş oluyorsunuz. Ancak güvenlik zaafı sizinle de sınırlı değil. Bu dikkatsizliğiniz yüzünden arkadaş listenizdeki kişilerin de güvenliğini aynı zamanda riske atmış oluyorsunuz.

Facebook üzerine kurulan pek çok uygulama, düzgün çalışmak için kişisel bilgilerinizi edinmeye çalışır ancak biz hangi uygulamanın kötü niyetle geliştirilip geliştirilmediğini ilk bakışta anlayamayız.

Söz konusu uygulamayı kullanmıyor olsanız bile, uygulama sizin bilgilerinize erişim hakkını daha baştan aldığı için durum değişmiyor. Uygulamaların 3. parti sunucularda çalışmasından dolayı, Facebook'un bu uygulamaları kontrol etmesi oldukça güç.


Facebook güvenlik anlamında oldukça zayıf
Sonuç olarak asıl tartışılması gereken soru şu: Facebook, kimlik hırsızlığı konusunda yeteri kadar önlem alıyor mu? Portcullis Security Teknik Direktörü Paul Docherty, Facebook'un varsayılan ayarlarının değiştirilmesinin gerektiğini vurgulayarak güvenliğin daha da sağlamlaştırılmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Mevcut sistem üzerinde Facebook'un kullanıcılarının güvenliğini sağlaması oldukça zor, çünkü üçüncü parti yazılımların pek çoğu bu sirkülasyonda çalışıyor ve denetlenmesi o kadar kolay değil.

Kısacası Facebook'un standart güvenlik ayarlarının, kullanıcılarını kötü niyetli kullanıcılardan koruma konusunda oldukça zayıf kaldığı ortada



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SAĞLIK PERSONELİNE DOLANDIRICI UYARISI

CEZAEVİ MÜDÜRÜ'NDEN ŞOK İTİRAFLAR

ÇEVİK BİR NEREDEN, NEREYE
»  DOMUZ PİSLİĞİ MUCİZESİ
»  SADAKA EKONOMİSİ ADIM ADIM BÖYLE GELDİ
»  KIYILARI İŞGAL EDENLERE HAPİS GELİYOR
»  BATMAN'DA ELEKTRİK KESME OPERASYONU
»  İŞÇİYE'DE TURİSTE'DE ORANTILI DAYAK
»  GÜNÜN FOTOĞRAFI!
»  DÖRT AYDA 1 MİLYON KİŞİ SİGORTAYA KOŞTU
»  DEV MISIR BALONU TÜRKİYE TURUNA ÇIKIYOR
»  YENİ PASAPORTLARIN BASIMINA BAŞLANIYOR
»  ÇİP'Lİ PASAPORT GELİYOR
»  GİZLİ AŞK KURŞUNUNA 13 YIL 4 AY
»  MARS'TA HEYECANLANDIRAN SU BALONCUKLARI
»  AHMET'TEN FİDEL'E KROŞE
»  DİYANET'TEN ÇOK EŞLİLİK AÇIKLAMASI
»  ŞEHİT AĞABEYİNİ ONUN ELBİSELERİYLE UĞURLADI
»  İNTERNET'TEN ÇOCUK İSTİSMARI 5 YILDA 4 KAT ARTTI
»  KALP-DAMAR HASTALIKLARI 1 NUMARALI ÖLÜM NEDENİ
»  TÜRKİYE'DEKİ RUS GELİNLER ÇOK MUTSUZ
»  KPSS BAŞVURULARI BAŞLADI
»  DANIŞTAY'A SALDIRIYA GEREKÇELİ KARAR
»  SÜT ÜRETİCİLERİ SOKAĞA DÖKÜLDÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.