Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,8440
EURO
37,2194
IMKB
10.004,000
ALTIN
3.228,840
 
Hava Durumu ANKARA
2 / 11 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
FAKİRİN ENFLASYONU DAHA DA YÜKSEK
FAKİRİN ENFLASYONU DAHA DA YÜKSEK
 
Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde kurulan Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezinin (BETAM) araştırmasına göre, 2003-2008 döneminde ortalama enflasyon (TÜFE) yüzde 54 olurken, en yoksul yüzde 20'lik harcama grubunun enflasyonu yüzde 57,2, en zengin yüzde 20'lik harcama grubunun enflasyonu ise yüzde 52 olarak hesaplandı
 
14.4.2008 - 14:31
BETAM'ın en yoksuldan en zengine harcama gruplarının enflasyonunu karşılaştıran, "Her Harcama Düzeyi İçin Farklı Enflasyon" araştırması yayınlandı. Bu hesaplamada mal ve hizmet tüketim sepetlerinin bileşimleri için 2007 verileri henüz açıklanmadığından 2006 verileri kullanıldı. Araştırma görevlileri Seyfettin Gürsel ve Nazan Şak tarafından 2003-2008 (Mart) döneminde TÜİK'in açıklamış olduğu tüketim harcaması verileri kullanılarak yapılan araştırmaya göre, bu dönemde ortalama enflasyon (TÜFE) yüzde 54 olurken, en yoksul yüzde 20'lik harcama grubunun enflasyonunu yüzde 57,2, buna karşılık en zengin yüzde 20'lik harcama grubunun enflasyonunu yüzde 52 olarak hesaplandı.

Aradaki yüzde 5,2 puanlık farkın ayrıştırılmasıyla elde edilen bulgular, yoksulların daha çok gıda ve alkolsüz içecekler gibi zorunlu tüketim mallarındaki fiyat artışlarından, zenginlerin ise daha çok ulaştırma, otel gibi lüks tüketim hizmetlerindeki fiyat artışlarından etkilendiklerini gösteriyor. Gıda ve alkolsüz içeceklerin enflasyonu diğer kalemlere göre fazla yüksek değil ancak, en yoksul dilimde yüzde 39,5'lik bir paya sahip olmasına rağmen, en zengin dilimde yüzde 17,5'lik bir paya sahip. Ulaştırma ise en zengin dilimde yüzde 20,8'lik bir paya sahipken en fakir dilimde yüzde 4,6'lık bir pay alıyor. Araştırmaya göre, az da olsa alkol, sigara ve tütün kaleminin yoksul sepeti içindeki payı zenginin payından daha fazla. Yüzde 5,6'ya karşılık yüzde 2,8. Yoksullar zenginlere kıyasla göreli olarak daha çok sigara, daha çok rakı içiyor. Yoksul enflasyonu ile zengin enflasyonu arasındaki farkın bir bölümü de sigara ve alkollü içecekler üzerindeki tüketim vergilerindeki artıştan kaynaklanıyor.

Yoksul enflasyonunun gıda ve alkolsüz içecekler, konut, alkol, sigara ve tütün gibi zorunlu tüketime, zengin enflasyonunun ulaştırma, lokanta ve oteller, eğitim, ev eşyası gibi lüks tüketime duyarlı olduğu anlaşılıyor.

GELECEKTE YOKSUL ENFLASYONU, ORTALAMADAN HİSSEDİLİR ÖLÇÜDE AYRIŞACAK

Gelecekte zorunlu mal ve hizmetlerin fiyatları lüks mal ve hizmetlerin fiyatlarından daha hızlı arttığı takdirde, yoksul enflasyonu ile zengin enflasyonu arasındaki fark artacak.

Araştırmada, zorunlu tüketim enflasyonu önemli ölçüde gıda fiyatlarına bağlı olduğundan, gerek küresel ısınmanın olumsuz etkileri, gerek Çin ve Hindistan'ın 2 milyarlık aşırı yoksul kitlelerinin gelirlerindeki hızlı artışla birlikte küresel kaynaklara giderek daha fazla ortak olmaları, gerekse petrol fiyatlarındaki artışın biyoyakıt yönelimini hızlandırmasının, gelecekte yoksul enflasyonunun ortalama enflasyondan hissedilir ölçüde ayrışmasına neden olacağı vurgulanıyor.

Araştırmaya göre, bu sonuç yoksulların daha da yoksullaştığı anlamına gelmiyor. Bu dönemde gerçekleşen yüksek büyüme tüm hanelerin gelirlerini dolayısıyla tüketimlerini artırmış.

2003-2006 döneminde yoksullar tüketimlerini göreli olarak daha fazla artırmışlar. En yoksul harcama grubunda reel tüketim artışı yüzde 22,2 olurken, en zengin grupta yüzde 9,6 ile sınırlı kalmış. Yoksulların gelirleri harcamaları oranında artmadığından, yoksullar negatif tasarruf yaparken, zenginler pozitif tasarruf yapmışlardır.

Araştırmanın yönetici özeti kısmında ise, şu görüşler dile getirildi:

"İstatistik kurumları tüketici enflasyonunu, ortalama tüketicinin tüketim sepetini kullanarak hesaplarlar. TÜİK'in her ay yayınladığı TÜFE de böyle hesaplanır. Tüketici enflasyonu aslında ortalama harcama düzeyine sahip hanenin enflasyonudur. Oysa, hanelerin tüketim sepetlerinin mal ve hizmet bileşimleri harcama düzeylerine göre farklıdır. Bu farklılık yoksulların enflasyonu ile zenginlerin enflasyonunu farklılaştırabilir. Yakın dönemde gıda fiyatlarında gerçekleşen olağanüstü artışlar bu sorunu gündeme getirdi ve medyada hararetli tartışmalar oldu. Düşük gelirli hanehalklarının tüketim sepetinde gıda harcamaları zenginlerinkine kıyasla çok daha büyük bir paya sahip olduğundan, yoksulların enflasyonu daha yüksek olabilir mi? Bu araştırma notu 2003-2008 (Mart) dönemini esas alarak bu soruya yanıt arıyor" denildi.

Araştırmanın dipnotunda, aynı araştırmanın, harcama gruplarına göre enflasyon farklarını ortaya koyabilmek için gelir gruplarına göre de yapıldığı, en yoksul kesimin enflasyonun 155,3 iken en zenginin enflasyonunun 154,3 olarak hesaplandığı kaydedildi.

Dipnotta, gruplar arası farkları daha iyi yansıttığı için harcama gruplarına göre hesaplanan enflasyon ayrımının araştırmada kullanılmasına karar verildiği belirtildi.
 




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DÜNYA BANKASI'NDAN GIDA ALARMI

MEMURDAN FAKSLI EYLEM

FINDIK KRİZİ GELİYOR
»  BATAN ŞİRKET UÇAKLARI TÜRKİYE'YE
»  MİLLİ GELİR 9 BİN DOLARA ÇIKTI DİYEN YALANCILAR
»  DİZEL ARACIN AVANTAJI AZALDI
»  KEY PARALARINI BU YAZ ALIYORUZ
»  "AVRUPALI'YI DOYURMAYI BIRAKIN, VERGİ VERİN"
»  KARPUZCU'DAN KÖTÜ HABER
»  DİZEL OTOMOBİL KULLANANLARA KÖTÜ HABER
»  CHP'Lİ KESİCİ: "EKONOMİ'DE KIŞ BİTTİ, KARA KIŞ GELİYOR"
»  EV SAHİPLERİNİ KİRA ÇARPACAK
»  MOTORİN, İNDİRİM BEKLERKEN ZAMLANDI
»  40 BEBEK, 76 BİN ÇOCUK SİGORTALANDI
»  MUTFAKTA YANGIN VAR
»  İSTANBUL'DA BENZİN'E ZAM
»  PİYASA YİNE HAREKETLİ, DOLAR YÜKSELİŞTE
»  BMW M3 COUPE TÜRKİYE'DE
»  GOLDAŞ'A 350 MİLYON DOLARLIK TEDBİR ŞOKU
»  KREDİ KARTINA İŞSİZLİK SİGORTASI
»  IMF: KÜRESEL KREDİ KRİZİ KÖTÜLEŞTİ
»  TÜRKİYE'DE 35 MİMLYON KİŞİ, KREDİ KARTI BORÇLUSU
»  MEMUR'A EK ZAM GELİYOR
»  "BABABENİ SSK'LI YAP"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.