Gülen, Derginin düzenlediği "Yaşayan En Büyük 100 Entelektüel' anketinde Fethullah Gülen birinci olmuştu. Foreign Policy, bu vesileyle Gülen ile bir röportaj yaptı. Birinciliği nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soruya karşılık Gülen, "Dünyada önemli biri olmayı ya da önemli olarak biri seçilmeyi düşünmedim. Allah'a ve insanlığa hizmet etmeye çalıştım." cevabını verdi. Hayat felsefesi gereği "ünvan ve rütbelerden" uzak durduğunu vurgulayan Gülen, "Ancak nazik insanların bu takdirine kayıtsız kalamam. Kendime yakıştırmasam da Yaşayan En Büyük Entelektüel olarak benim seçmeleri çok nazikçe." diye konuştu. Derginin, "siyasi amacı" olup olmadığına yönelik sorusuna cevaben Fethullah Gülen, "Hiçbir siyasi amacım yok. Tek amacım Allah'ın rızasını kazanmak ve O'nu insanların doğru bilmesi ve sevmesi." dedi. İslam'ın siyasi hayattaki yerine ilişkin bir soruya ise İslam'ın tek bir siyasi sistem dikte etmediğini vurgulayarak karşılık veren Gülen, "Bunun yerine İslam, bir hükümetin genel karakterini belli eden temel prensipler koyar." dedi.
OKULLARI KONTROL EDEN MERKEZİ BİR YÖNETİM YOK
Gülen, Foreign Policy'nin Türk okullarına ilişkin sorusuyla ilgili olarak ise "Bu okulların açılmasını öneriyorum ve insanları cesaretlendiriyorum. Ancak okulları kontrol eden merkezi bir yönetim yok. 100'den fazla ülkede okul var. Bu okulları açan ve yöneten pek çok farklı şirketler olmalı. Bazılarının yakın ilişkileri olabilir. Deneyimlerini paylaşıyor olabilirler." dedi. "Gülenist ya da Gülenism" ifadelerini de kabul etmeyen Gülen, şöyle devam etti: "Ben yazarım ve vaizlik yapmış bir insanım. Bir kısım insan ya da faaliyetler üzerinde direkt etkim yok. Birilerine baskı uygulamam söz konusu değil.
Bununla birlikte bazı insanlar benim görüşlerimi dikkate alıp bana saygı gösterebilir. Umarım böyle yaparak kendilerini kandırmıyorlardır. Bazı insanlar beni bir hareketin lideri olarak görebilir. Bazıları bütün faaliyetleri yöneten merkezi bir idare olduğunu sanabilir. Bu kişiler, insanların Allah'a ve insanlığa hizmet etme şevkini ve cömertliğini göz ardı ediyor. Bu tür yanlış algılar, okulları mali kaynağı noktasında insanları şüpheye düşürüyor olabilir. Türkiye'de küçük bir azınlık, yıllardır sağlık problemleri ile uğraşmama rağmen siyasi amaçlarım olduğu suçlaması yöneltiyor."
Terörizmle alakalı olarak ise İslam'ın terörü kınadığını hatırlatan Gülen, insanların manipüle edildiğini, suiistimal edildiklerini ve hatta uyuşturulduğunu dile getirdi: "Terörü yenmenin yolu herkesin insan olduğunu kabul etmekten geçer. Bir ırka ya da aileye üye olmak bizim seçimimiz değil. Farklılıkları kabul edip diğerlerinden korkmamalıyız. Eğitim ve diyalog ile farklılıklarımızın üstesinden gelebiliriz."
TÜRKİYE'YE DÖNMEYİ ARZULUYORUM
Fethullah Gülen, Türkiye'ye dönmek isteyip istemediğine yönelik soruya ise "Ülkeme dönmeyi arzuluyorum. Dostlarım orada. Bununla birlikte, kendi kaderime teslim oldum ve vereceği her hükme razıyım." cevabını verdi.