Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,8440
EURO
37,2194
IMKB
10.004,000
ALTIN
3.228,840
 
Hava Durumu ANKARA
2 / 10 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
FIRSATÇILARIN PİRİNÇ OYUNU
FIRSATÇILARIN PİRİNÇ OYUNU
 
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, tarım sektörünün, ekonomik kriz yaşanan 2001 yılından daha büyük gerileme içine girdiğini savundu. Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin stratejik tarım ürünlerinin 2001 yılı ile 2007 yılları arasındaki üretim verilerini değerlendirdi.
 
14.4.2008 - 15:35
Türkiye'deki durumu Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin "Buğday da pirinç de var ama Toprak Mahsulleri Ofisi'nde yok" dedi. Yetkin , "Açık denizlerde gemilerde buğday gemileri cirit atıyor. Gözleri Türkiye'de buğday fiyatlarının artışını bekliyorlar. Acaba ne kadar artar da ne zaman süreriz ve ne kadar fazla vurgun yaparız diye" şeklinde konuştu.

Tarım Reformu adı altında 2000 yılında uygulamaya konulan "kemer sıkma" politikaları ve o yıl yaşanan ekonomik kriz sonucu tarım sektörünün 2001 yılında yüzde 6,1 oranında küçüldüğünü anlatan Yetkin, bu oranın 2007 yılında 7,3 olarak açıklandığını kaydetti. Tarımdaki küçülmenin sadece geçen yıl yaşanan kuraklıkla geçiştirilemeyecek kadar ciddi olduğunu ifade eden Yetkin, uygulanan tarım politikalarının da bu küçülmede etkili olduğunu söyledi.

Yetkin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2001 yılında 19 milyon ton olan buğday üretiminin 2007 yılında önceki yıla göre 2 milyon 776 bin ton azalarak 17 milyon 234 bin tona düştüğüne dikkati çekti.
Türkiye’de 2001 yılında 12 milyon 632 bin ton üretilen şeker pancarının 2006 yılında 14 milyon 400 bin ton seviyesine yükseldiğini anlatan Yetkin, ancak 2007 yılında üretimin 12 milyon 414 bin tona düştüğünü, söz konusu azalışta "kota sistemi"nin önemli rol oynadığını kaydetti. Aynı şekilde baklagil üretiminde de son yıllarda ciddi oranda azalma
yaşandığını ifade eden Yetkin, özellikle tütün üretiminin 2007 yılında (81 bin ton), 2002 yılı üretiminin yarısı seviyesine düştüğünü söyledi. Yetkin, tarım sektöründe 2001-2007 yılları arasında üretimi teşvik edilen ayçiçeği, çeltik ve mısır gibi bazı tarım ürünlerinin üretiminde ise geçen yıl yaşanan kuraklığa rağmen artış olduğunu bildirdi.

"DOĞRU ZAMANDA DESTEK VERİLDİĞİNDE ÜRETİM ARTIYOR"

2001 yılında 650 bin ton olan ayçiçeği üretiminin 2007 yılında 854 bin tona, 2001 yılında 360 bin ton olan çeltik üretiminin 2007 yılında 648 bin tona yükseldiğini belirten Yetkin, "Aynı şekilde mısır üretimi de söz konusu yıllar arasında 2 milyon 200 bin tondan 3 milyon 535 bin tona yükselmiştir. Bu da gösteriyor ki doğru ürüne doğru zamanda destek verildiğinde üretim artıyor" dedi. Türkiye’de tarım ürünlerinin teşvik edilen bazı ürünler dışında düşme eğilimi göstermesinin en başta gelen nedeninin girdi maliyetlerindeki artışın ürün fiyatlarındaki artışın çok üzerinde olması olduğunu anlatan Yetkin, şöyle konuştu:
"Yıllardan beri Türkiye’deki genel enflasyon düzeyi yüzde 10 civarındadır. Buna karşılık tarımsal girdilerdeki enflasyon oranı geçen yıl yüzde 27 olarak hesaplandı. Üyesi olmayı hedeflediğimiz AB, bütçesinin yüzde 40’ını tarımsal desteklere ayırmaktadır. Türkiye’de ise bu oran yüzde 2,5 civarındadır. Bu yıl açıklanan fiyat primleri birçok üründe geçen yılın aynısıdır. Tarım sektörü, 2001 kriz yılında yaşanandan daha büyük gerileme içine girdi. Bütün bu veriler tarımdaki küçülmenin gerçek nedenlerini ortaya koymaktadır." TMO’nun, buğday ithalatının hasat döneminde de devam edeceğini açıkladığını anımsatan Yetkin, "Hasat döneminde buğday ithal etmek çiftçinin belinini bükmektir. Kendi yurttaşının ürününü almak varken, ithal etmenin büyük bir hata olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

ÜRETİCİ DE ŞAŞKIN

Kızılırmak Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Erdoğan Alantor, pirinç fiyatlarındaki artışa dikkati çekerek, "Marketlere gidip baktığımızda bizim sattığımız fiyatların çok üzerinde fiyatlarla karşılaşıyoruz" dedi. Alantor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son bir kaç ay içinde pirinç fiyatlarının aşırı derecede yükseldiğini hatırlatarak, bunun sorumlusunun üreticiler olmadığını bildirdi. Türkiye’nin pirinç ihtiyacının yüzde 11’ini karşılayan Çankırı’nın Kızılırmak ilçesindeki üreticilerin pirinç fiyatlarındaki artış karşısında şaşkına döndüğünü kaydeden Erdoğan Alantor, "Zorlukları üreticinin çekmesine rağmen, sefasını tüccar sürüyor" dedi. Dünya piyasalarında kaliteli pirinç fiyatının son 1 yıl içinde yüzde 68 oranında arttığını vurgulayan Kızılırmak Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Erdoğan Alantor, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 130’a ulaştığını söyledi.

Pirinç tüccarlarının büyük gelirler elde ettiğini savunan Alantor, borç içindeki üreticinin elinde şu anda stok bulunmadığını belirterek, "Üreticinin elinden çıkan pirincin fiyatları bir anda misli misline yükseliyor. Mağdur olan ise yine emeğini ve zahmetini çeken çiftçimiz oluyor" diye konuştu. Çiftçinin yaklaşık 2002’den bu yana çeltiğin kilosunu 60 ile 70 YKr’ye sattığını ifade eden Alantor, "Ürün elimizden çıktıktan sonra bir anda fiyatı inanılmaz derecede artıyor. Marketlere gidip baktığımızda bizim sattığımız fiyatların çok üzerinde fiyatlarla karşılaşıyoruz. Tabi ki bu durumdan tüketici de rahatsız. Ama ortaya çıkan bu durum üreticiden değil paketlemede ve satışlarda yaşanıyor."
Dünya genelinde yaşanan pirinç krizinin üretim yapılan ülkelerdeki stokların azlığından kaynaklandığını hatırlatan Erdoğan Alantor, Türkiye’deki yerli üretimin acilen desteklenmesi gerektiğini dile getirerek, teşvikler verilmesini istedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


FAKİRİN ENFLASYONU DAHA DA YÜKSEK

DÜNYA BANKASI'NDAN GIDA ALARMI

MEMURDAN FAKSLI EYLEM
»  FINDIK KRİZİ GELİYOR
»  BATAN ŞİRKET UÇAKLARI TÜRKİYE'YE
»  MİLLİ GELİR 9 BİN DOLARA ÇIKTI DİYEN YALANCILAR
»  DİZEL ARACIN AVANTAJI AZALDI
»  KEY PARALARINI BU YAZ ALIYORUZ
»  "AVRUPALI'YI DOYURMAYI BIRAKIN, VERGİ VERİN"
»  KARPUZCU'DAN KÖTÜ HABER
»  DİZEL OTOMOBİL KULLANANLARA KÖTÜ HABER
»  CHP'Lİ KESİCİ: "EKONOMİ'DE KIŞ BİTTİ, KARA KIŞ GELİYOR"
»  EV SAHİPLERİNİ KİRA ÇARPACAK
»  MOTORİN, İNDİRİM BEKLERKEN ZAMLANDI
»  40 BEBEK, 76 BİN ÇOCUK SİGORTALANDI
»  MUTFAKTA YANGIN VAR
»  İSTANBUL'DA BENZİN'E ZAM
»  PİYASA YİNE HAREKETLİ, DOLAR YÜKSELİŞTE
»  BMW M3 COUPE TÜRKİYE'DE
»  GOLDAŞ'A 350 MİLYON DOLARLIK TEDBİR ŞOKU
»  KREDİ KARTINA İŞSİZLİK SİGORTASI
»  IMF: KÜRESEL KREDİ KRİZİ KÖTÜLEŞTİ
»  TÜRKİYE'DE 35 MİMLYON KİŞİ, KREDİ KARTI BORÇLUSU
»  MEMUR'A EK ZAM GELİYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.