Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ülkesinin Rusya'nın kimyasal silahları uluslararası denetime açma teklifini kabul ettiğini açıkladı. Haberi Rus haber ajansı Interfax duyurdu.
RT'nin Interfax'tan aktardığına göre Muallim, yaptığı açıklamada, "Dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la bir dizi faydalı müzakerede bulunduj ve kendisi kimyasal silahlarla ilgili bir girişim sundu. Akşam saatlerinde Rusya'nın bu girişimini kabul ettik" dedi.
Suriye Dışişleri Bakanı, anlaşmanın "Amerikan saldırganlığının dengesini bozmak" için tasarlandığını da sözlerin ekledi.
Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sözcüsü de kimyasal silahların uluslararası denetime verilmesi fikrinin geçtiğimiz hafta G20 zirvesi sırasında Putin ile ABD Başkanı Barack Obama arasında görüşüldüğünü açıkladı.FRANSA'DAN SURİYE HAMLESİ
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye'nin kimyasal silahlarının uluslararası denetime verilmesi ve imha edilmesi, aksi takdirde bu ülkeye karşı askeri güç kullanılması yönünde, BM Güvenlik Konseyi'ne karar tasarısı sunacağını açıkladı.
"YENİ BİR MANEVRA İMKANI"
Fabius, Dışişleri Bakanlığında yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silah stokunun uluslararası gözlemcilerin denetimine alınması yolundaki önerisini kabul ettiğini belirterek, bu konuda ülkesinin ciddi endişelerini dile getirdi. Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, "Fransa'nın bu önerinin Beşşer Esed'e yeni bir manevra için imkan yaratmamasını istediğini" vurguladı. Fransa'nın hala Suriye rejimini, halkına karşı kimyasal silah kullanmakla suçladığını ve bu konudaki karalılığının sürdüğünü ifade eden Fabius, ülkesinin konu ile ilgili görüşlerini daha somut hale getirdiği bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'ne bugün sunacağını söyledi.
DERHAL İMHA EDİLSİN
Tasarıda 21 Ağustos'taki saldırının kınanacağını ifade eden Fabius, tasarıyla Şam rejiminin kimyasal silah stokunun önce envanterinin çıkartılıp sonra da derhal imha edilmesinin isteneceğini söyledi. Fabius, tasarıda ayrıca yapılan çağrılara derhal uyulmaması halinde BM sözleşmesinin güç kullanımıyla ilgili 7. maddesinin işletilmesinin talep edildiğini bildirdi.
İLK YORUM LONDRA'DAN
İngiltere Başbakanı David Cameron ise bu gelişme üzerine bir açıklama yaparak, kimyasal silahların teslimiyle ilgili teklifin samimiyetini ispatlama sorumluluğunun Rusya ve Suriye üzerinde olduğunu belirtti.
Teklifle ilgili yanıtlanması gereken ciddi sorular olduğunu vurgulayan Cameron, Suriye'nin kimyasal saldırısına yanıt verme sürecinin sonsuza kadar uzatılamayacağını ifade etti.
TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI
Türkiye’de teröristlerin silahlandırıldığı ve eğitildiğini iddia eden Muallim, "Bunların arasında Çeçenistan ve Kuzey Kafkasya’dan gelen teröristler var. Türkiye 83 ülkeden gelen teröristlerin eğitimine yardımcı oluyor. Türkiye ile Suriye arasındaki tarihi dostluk ilişkilerine rağmen, Türkiye karşı tarafta ve düşmanca bir tutum besliyor" eleştirisi getirdi. VATAN