Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1974
EURO
38,1095
IMKB
9.666,000
ALTIN
2.893,140
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
FLAŞ ..FLAŞ ÖĞRENCİSİ GÜL ERBAKANI AF ETTİ
FLAŞ ..FLAŞ ÖĞRENCİSİ GÜL ERBAKANI AF ETTİ
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kapatılan Refah Partisi'nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın kayıp trilyon davasından çarptırıldığı ev hapsi cezasının kalan kısmını yaşı nedeniyle affetti.
 
19.8.2008 - 14:12
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Milli Görüş geleneğinden hocası olan ve Refah-Yol Hükümeti’nde kendisine Devlet Bakanlığı görevi veren eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ı, “kayıp trilyon” davasında aldığı 11 ay 2 günlük ev hapsi cezasını 2 ay 23 gün ceza çektikten sonra affetti. Erbakan 8 ay 9 gün daha “ev hapsi” cezası çekecekti.

28 Şubat sürecinden sonra kapatılan Refah Partisi’nin Hazine’den aldığı 1 trilyon 236 milyar lira yardımı iade edememesi üzerine hakkında dava açılan eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın 11 ay 2 günlük cezası Gül tarafından affedildi. 82 yaşındaki Erbakan, 2 yıl 4 aylık hapis cezasının infazı olan 11 ay 2 günlük cezayı, 25 Mayıs 2008 tarihinden itibaren Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde yer alan Altınoluk'taki yazlığında geçirmeye başlamıştı.

-ERBAKAN, ÖĞRENCİSİNDEN AF BEKLİYORDU
Erbakan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kendisini affedecek kararı bekliyordu. Erbakan’ın avukatlarının Adli Tıp’tan aldığı rapor, Adalet Bakanlığı aracılığıyla Çankaya Köşkü’ne gönderilmişti. Erbakan, Milli Görüş geleneğinden öğrencisi olan ve Refah-Yol Hükümeti’nde Başbakan olduğu sırada Devlet Bakanı yaptığı Abdullah Gül’den gelecek haberi bekliyordu
Anayasa’nın 104. maddesine göre Cumhurbaşkanı’nın, hapis cezalarını ya tamamen ya da kısmen affetme yetkisi var. Söz konusu maddede Cumhurbaşkanı’nın af yetkisi, “Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak” olarak tarif ediliyor.

-SAĞLIK RAPORUYLA CEZAYI ERTELETMİŞTİ-
Erbakan, 2 yıl 4 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onandıktan sonra bazı sağlık sorunlarını gösteren rapor almış ve cezasının infazı 4 kez ertelenmişti. Erbakan hakkındaki son erteleme kararı, 14 Temmuz 2005 tarihinde 6 aylığına verilmişti. Bu süre de 14 Ocak 2006 tarihinde dolmuştu.

-ERBAKAN İÇİN YASA DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMIŞTI-
AKP Hükümeti, Erbakan’ın hapis cezasını evinde çekebilmesi için de kanunlarda değişikliğe dahi gitmişti. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da değişiklik yapan 5485 sayılı yasa ile ‘ev hapsi’ yürürlüğe girmiş, mahkeme de bozma kararının ardından Erbakan’a yine aynı oranda hapis cezası verirken, cezasının evinde çektirilmesine karar vermişti.

-GÜL’DE “KAYIP TRİLYON”DA YARGILANDI-
Abdullah Gül, kapatılan Refah Partisi'ne 1997 yılında Hazine tarafından yapılan 1 milyon 236 bin YTL'lik yardımın, sahte belgelerle harcanmış gibi gösterildiği gerekçesiyle açılan “kayıp trilyon” davasında, Necmettin Erbakan ile birlikte sanıklar arasında yer aldı. Gül, o dönemde Refah Partisi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Başkan yardımcısıydı.

Abdullah Gül, önce AKP'den milletvekili ardından cumhurbaşkanı olarak dokunulmazlık kazandığı için, ceza yargılaması yapılamadı. Ancak aynı dosyanın sanığı Erbakan “özel evrakta sahtecilik” suçundan 2 yıl 4 ay 10 gün hapis cezası aldı ve bu ceza nedeniyle de siyasi yasaklı hale geldi.

-ERBAKAN’IN “KAYIP TRİLYON” DAVA SÜRECİ -
Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, eski TCK’nın “özel belgede sahtecilik” hükmünü içeren 345. maddesi uyarınca, suçun işleniş şekli ve özelliği, suç konusunun önemi ve değeri, suç işleme kastının yoğunluğunu dikkate alarak Erbakan’ı 2 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme, 139 adet sahte belgenin aynı kasıtla düzenlendiği gerekçesiyle Erbakan’ın cezasını eski TCK’nın 80. maddesi uyarınca altıda bir oranında artırarak toplam 2 yıl 4 aya çıkarmıştı. Erbakan, 2 yıl 4 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onandıktan sonra bazı sağlık sorunlarını gösteren rapor almış ve cezasının infazı 4 kez ertelenmişti.

Erbakan hakkındaki son erteleme kararı, 14 Temmuz 2005 tarihinde 6 aylığına verilmişti. Bu süre 14 Ocak 2006 tarihinde dolmuştu. Necmettin Erbakan’ın avukatları, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne, 5237 sayılı yeni TCK uyarınca davanın yeniden ele alınması için müracaatta bulunmuş, bunun reddedilmesi üzerine avukatların Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları itiraz başvurusu da kabul edilmemişti.

Avukatlar daha sonra Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını Yargıtay’da temyiz etmişlerdi. Dosyayı inceleyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi, 3 Nisan 2006 tarihinde, 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen 6 Mart 2002 tarihli kesinleşmiş kararı bozmuştu. Bozma kararının ardından Erbakan’a yine aynı oranda hapis cezası veren Mahkeme, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da değişiklik yapan 5485 sayılı yasa uyarınca Erbakan’ın cezasının konutunda çektirilmesine karar vermişti. Mahkeme ilk yargılamadaki hükmü değiştirmemiş, ancak infazın cezaevi yerine konutta çektirilmesine karar vermişti. (ANKA)
(ONR/ZG)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


HACIBEKTAŞ'TAKİ KÖŞK DARBESİ TBMM'DE

CERRAH'A YOL GÖRÜNDÜ İDDİASI

SUSURLUK UZMANINDAN AÇIKLAMALAR
»  DAĞLICA KOMUTANININ İNANILMAZ GÖRÜŞMESİ
»  RUSLAR ABD İSTİHBARATINI NASIL ATLATTI..!
»  AB İLE İLGİLİ 131 YASAL DÜZENLEME YAPILACAK
»  EMNİYET'TE TANIK KORUMA BAŞKANLIĞI KURULDU
»  TÜRKİYE'NİN BİN YIL YETECEK BOR'U VAR
»  TERSANE PATRONU'NDAN ÇİRKİN AÇIKLAMA
»  BU AVRUPA BİRLİĞİNDE BİLE YOK AMA BİZDE VAR
»  TÜRKİYE-AFRİKA BİRLİĞİ ZİRVESİ BAŞLADI
»  TÜRKİYE'NİN ULUSAL PROGRAMI HAZIRLANDI
»  "YAPILMASI GEREKEN DİŞLİYİ KENARA ÇEKMEKTİR"
»  DİŞLİ'NİN MAL VARLIĞI SIR OLARAK KALACAK!
»  "GİZLİ FETULLAHÇIYIM! SON PARANIZA KADAR ALACAĞIM"
»  BARIŞ İÇİN İMZA KAMPANYASI
»  CHP'NİN BAŞKENT KOZU PROF. AKBULUT
»  "1 MİLYON DOLARIN HESABI SORULSUN"
»  ANKARA'DA KENE PANİĞİ
»  32 İŞÇİ ZEHİRLENDİ
»  ŞIRNAK'TA MAYIN TUZAĞI: 1 ŞEHİT
»  AYŞE ARMAN'IN MEMESİ VE ÜZERİNDEKİ TATOSU
»  ŞEMO'DAN İNCİLER...
»  AKP'NİN İSTANBUL ADAYI KİM?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.