Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,5324
EURO
39,5610
IMKB
10.494,000
ALTIN
3.411,650
 
Hava Durumu ANKARA
7 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
FLAŞ.. KORSAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
FLAŞ.. KORSAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
 
Kharkov/İstanbul seferini yapan uçağı kaçırmaya çalışan korsan 4 saatlik operasyonun ardından etkisiz hale getirilip gözaltına alındı. Korsanın hafif yaralı olduğu bildirildi. Yolcuların tamamı tahliye edildi.
 
8.2.2014 - 00:08

Kharkov'dan İstanbul'a uçan Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağından kaçırılma sinyali alındı. Ukrayna'da Kharkov'dan kalkan PGT751 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi uçakta 2F koltuğunda oturan bir Ukraynalı yolcu uçağı Soçi'ye kaçırmak istedi.

Alkollü olduğu tahmin edilen yolcu, kabin memurları ve pilotlar tarafından sakinleştirildi ve uçağın İstanbul'a dönmesi kabul ettirildi. Uçak İstanbul'a yaklaşırken, Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan 191. Filo'ya ait F-16 uçakları eşlik etti.

Hava korsanı uçakta yetkililerle pazarlığa oturdu. Hava korsaanın Soçi'de gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep ettikten sonra tüm yolcuların tahliye edilmesine izin verdiği ve ardından teslim olduğu belirtildi.

 Vali Mutlu operasyonu anlattı

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Tüm yolcuların uçaktan sorunsuz inişi sağlandı. Korsan etkisiz hale getirildi, operasyon tamamlandı" mesajını verdi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da operasyonun tamamlandığını ve korsanın saat 22.00 itibariyle etkisiz hale getirilerek uçaktan indirildiğini söyledi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, saat 18.00 itibariyle Sabiha Gökçen Havaalanı'na, Pegasus Havayolları'na ait Ukrayna-Sabiha Gökçen seferini yapan uçağın, bir hava korsanı tarafından kaçırılmak suretiyle indirildiğini söyledi.

Hava korsanının, uçağın Soçi'ye indirilmesi yönündeki talepleri üzerine pilot ve mürettebatın, gayet başarılı bir uygulamayla uçağın Soçi yerine İstanbul'a indirilmesini sağladığını aktaran Mutlu, şöyle devam etti: "O andan itibaren havaalanımıza gelişleriyle ilgili bütün hazırlıkları ilgili birimlerimiz, başta emniyet müdürlüğümüz olmak üzere havaalanındaki bütün birimlerimiz süratli bir kriz merkezi oluşturarak takip etmeye başladık. Yoğun istihbari bilgi akışını, bütün kanalları kullanmak suretiyle, uçakta hava korsanının yalnız olup olmadığı, yanında başka kişiler olup olmadığı, ifade ettiği gibi bir bombayı uçağın bagajına yerleştirip yerleştirmediği, ne tür bagajlarının olduğu, bu bagajların içinde ne tür malzemelerinin olduğuna varıncaya kadar çok detaylı, istihbari yönden ağırlıklı bir çalışma yürüttük. Şahısla ilgili de bütün detaylı bilgileri, bütün istihbari birimlerimizin mükemmel çalışmasıyla koordine ettik."

 Müzakere süreci

Ne yapacaklarını kararlaştırdıklarını, bu süreçten sonra da hava korsanıyla bir müzakere sürecini başlatarak, zaman içinde yapacakları çalışmaları daha da netleştirip, hazırlıklarını sürdürdüklerini anlatan Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu esnada havaalanı trafiğini bir müddet geçici olarak da olsa trafiğe kapattık. Müzakereler sonucunda oluşturulan güvenle yolcuların önce kadın, çocuk ve yaşlılarını almayı hedeflediğimizi ve buna kendisinin de yanaştığını gördük ve bu niyetle başlatmış olduğumuz boşaltma ameliyesi esnasında diğer yolcuların da aşağıya indirilmesini sağlayarak, içeride korsanın mürettebatımızla baş başa kalmasını temin ettik. Bu arada gene emniyetimizin özel harekat birimleri, uçağın muhtelif yerlerinden kendilerine uygun bir şekilde uçağa sızarak, yolcunun boşaltılması esnasında gerekli tertibatlarını aldılar ve yolcuların boşaltılması ameliyesi bittikten sonra uçakta kalan korsana karşı süratli ve etkili bir müdahaleyle hava korsanını etkisiz hale getirdiler. Şu anda hava korsanı, gerekli işlemleri yapılmak üzere emniyetimizin gözetimindedir. Bütün mürettebat ve yolcularımız, hiçbir sağlık problemi yaşamaksızın kurtarılmışlardır. Operasyon tamamlanmıştır."

 Kharkov Başsavcılığı'dan açıklama

Ukrayna'dan Kharkov-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait, içerisinde 110 yolcu bulunan uçağı kaçırma girişiminde bulunan 44 yaşındaki Ukrayna vatandaşının Kharkov doğumlu olduğu bildirildi. Kharkov Başsavcılığı Basın Sekreteri Vita Dubovik, yaptığı açıklamada, savcılığın konuyla ilgili bir soruşturma başlattığını, şu ana kadar elde edilen bilgilere göre yolcunun yalnız uçtuğunu, uçağın bagajında "bomba bulunduğunu" söylediğini ve uçağın rotasını 22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın başladığı Soçi'ye çevrilmesini istediğini ifade etti. Dubovik, ön bilgilere göre yolcunun pasaport kontrollerinde normal davrandığını ve herhangi şüpheli bir davranış tespit edilmediğini belirtti.

Öte yandan savcılık, şu an Türk kolluk kuvvetlerinin soruşturmayı yürüttüklerini söyledi.

 Uçuşu ekibinin isimleri belli oldu

Ukrayna'dan İstanbul'a gelirken kaçırılmak istenen Pegasus Hava Yolları uçağında görevli kokpit ve kabin ekibinin isimleri belli oldu. O isimle şöyle, Kaptan Pilot İlyas Karagülle, Yavuz Çuğun, Didar Tunç, Gizem Arslan, Oğuzhan Aktaş ve Seda Karakaş.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün Twitter adresinden ise iki açıklama yapıldı. Açıklamada, “İniş emniyet ile yapılmış olup gerekli güvenlik tedbirleri alınmıştır. Pegasus Havayollarına ait Kharkiv- Sabiha Gökçen Uçağı havada iken yapılan bomba tehdidi sebebi ile güvenlik altında Sabiha Gökçene inmiştir" denildi.

 Ulaştırma Bakanlığı'ndan ilk açıklama

Ulaştırma Bakanlığı, "Karkiv (Ukrayna) - Sabiha Gökçen seferini yapan Pegasus Havayollarına ait ve içerisinde 110 yolcu bulunan uçak, yolculardan birinin bomba tehdidinde bulunması nedeniyle tüm tedbirler alınarak emniyetli bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirilmiştir. Park pozisyonuna alınan uçakta güvenlik ekipleri incelemelerini sürdürmektedir. Sabiha Gökçen Mülki İdare Amiri Başkanlığı'nda bir ekip de konuyu tüm detaylarıyla araştırmaktadır" diye açıklama yaptı.

Uçaktan kaçırılma sinyali alınması üzerine Balıkesir'deki 191. filoya ait bir F-16 savaş uçağının da havalandığı belirtiliyor.

Rusya, Kış olimpiyatları öncesinde uçaklarda diş macunu içinde bomba taşınabileceği uyarısında bulunmuştu.

 Pegasus Hava Yolları'ndan açıklama

Pegasus Hava Yolları yaşanan olay üzerine bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada şöyle denildi: "Pegasus Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi TC-CCP tescilli, PC751 sefer sayılı yolcu uçağı, 7 Şubat Cuma günü (bugün) Kharkiv-İstanbul tarifeli uçuşunu gerçekleştirirken, yapılan bomba ihbarı nedeniyle, saat 18.05'te güvenle İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmiştir. Emniyet güçleri tarafından çalışmalar sürmektedir."
(cumhuriyet)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GÖKÇEK'İN SEÇİM BÜROSUNA PROTESTO

SABİHA GÖKÇEN'DE UÇAK KAÇIRMA GİRİŞİMİ

FLAŞ...HALKBANK'A YENI GENEL MÜDÜR
»  "GÜL VETO ETMEZSE TWİTTER'DEN SİLERİM"
»  TOPBAŞ'A AĞIR SÖZLER!
»  BOZDAĞ'DAN ANKET AÇIKLAMASI
»  AYM'DEN BAŞBUĞ İÇİN BAKANLIĞA 1 AY SÜRE!
»  HEM İSTİFA ETTİ, HEM TEHDİT ETTİ!
»  OKTAY VURAL:MHP OLARAK KESİN KARARLIYIZ"
»  MHP VE CHP'DEN HABERTÜRK'E BOYKOT!
»  YENİ ŞAFAK'TAN BOMBA İDDİA!
»  AKP'DE BİR İSTİFA DAHA MI?
»  GÜLEN, PARTİ İÇİN NE DEDİ?
»  BAŞBUĞ, AF İSTEMİYOR!
»  BAHÇELİ HABETÜRK'Ü TWİTTER'DA TOPA TUTTU
»  DERSHANELER YASA TASARISI MECLİSTE
»  POLİS'E GÖREVE İADE YOLU KAPANIYOR!
»  MECLİS'TE 'CARİYE'TARTIŞMASI!
»  GÖKÇEK: ANKARA'YA BOĞAZ YAPACAĞIZ
»  İŞTE 10 MADDEDE İNTERNET SANSÜRÜ
»  "KIZ KAÇIRMA GİBİ KAÇIRILAN FEZLEKELER"
»  CHP'DEN ADALET BAKANI HAKKINDA GENSORU!
»  BOZDAĞ HAKKINDA BİR FEZLEKE DAHA!
»  FLAŞ.. DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ MECLİS'DE!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.