Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1982
EURO
38,1691
IMKB
9.666,000
ALTIN
2.899,640
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
FRANSA'DA SİYASET KİLİTLENDİ
FRANSA DA SİYASET KİLİTLENDİ
 
Günlerdir 68 Baharını anımsatan eylemlere sahne olan Fransa'da siyaset kilitlendi. Fransa Başbakanı Villepin'in 'İlk işe giriş sözleşmelerine' ilişkin yasayı protesto eden öğrencilere ve grev uyarısı yapan işçilere kulaklarını tıkaması ve geri adım atmaması gerginliği artırıyor
 
22.3.2006 - 00:35
Başbakan Villepin hükümetinin işsizlikle mücadele programı çerçevesinde çıkardığı “ilk işe giriş sözleşmelerine” ilişkin yasa (CPE)’ya karşı 1 milyonun üzerinde öğrenci ve işçi “yasayı iptal edin” talebiyle yürüdü ancak hükümet yasanın iptaline yanaşmıyor.

İşçiler dün akşam saatine kadar hükümete süre verdi ve hükümetin çağrıya kulak vermemesi durumunda 1 günlük genel grev ilan edeceklerini açıkladı. Taraflar geri atmayınca Fransa siyaseti tıkandı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü yapılan ve 1 milyon kişinin katıldığı büyük eylemin ardından Başbakan Villepin’in sokağa dökülen milyonların sesine kulak vermemesi üzerine, işçiler Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ı göreve çağırdı. Akşam mesai bitimine kadar hükümetten yanıt alamayan işçi ve öğrenci sendikaları akşam saatlerinde strateji belirlemek üzere bir araya geldiler.

Hedef Başbakan Dominique de Villepin ise, yasanın parlamentonun çoğunluğu tarafından onaylandığını ve parlamentodan geçtiğini belirterek, geri çekilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Hükümetin ültimatom zihniyetini kabul edemeyeceğini belirten sözcü Jean-François Copé de, yasanın geri çekilmesinden çok yeniden gözden geçirilebileceğini açıkladı. Meclis Başkanı Jean Louise Debre de, “Devlete Meclis’ten geçen bir yasanın iptali için ültimatom yoluyla emir vermek cumhuriyeti ve demokrasiyi hiçe saymaktır” diye konuştu. Ancak iktidar partisi UMP’den bazı milletvekilleri de, Cumharbaşkanı Chirac’a, şu anda Anayasa Konsey’inde bulunan yasanın kendi önüne gelmesi durumunda hemen imzalamaması ve sendikalarla diyalog araması çağrısında bulundular.

En büyük sendika birliği CGT ‘nin başkanı Bernard Thibault ise, hükümetin tavrını sürdürmesi durumunda bir günlük genel greve gitmekte kararlı olduklarını açıkladı. Öğrencilerin kanadında ise eylemler devam ediyor. Üniversite sendikaları Federasyonu UNEF’in yaptığı açıklamaya göre, eylem yapan üniversitelerin sayısı bu hafta 67’ye ulaştı.

Villepin oy kaybediyor
İfop tarafından Liberation gazetesi için yapılan ankete göre halkın yüzde 78’i Başbakan’dan yasayı yeniden düzenlemesini istiyor. 15 ile 24 yaş arası gençlerin yüzde 80’i yasaya karşı olduğunu belirtiyor. Liberation gazetesinde yayımlanan ankete gore, Başbakan Villepin’in popülaritesi geçen aydan bu yana yüzde 6 puan gerileyerek yüzde 37’ye indi. Bu arada Fransa'da muhalefetteki Sosyalist Parti Genel Sekreteri François Hollande, 2007 yılında düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri ile genel seçimleri kazanmaları halinde, işçilerin ve öğrencilerin tepkisine yol açan yasayı hemen geri çekecekleri sözünü verdi.

Hollande, ''Seçimleri kazanmamız halinde, ilk iş olarak yasanın geri çekilmesini sağlayacağız'' dedi. Sosyalist Parti, geçen hafta yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Olaylı gösteri
Fransa’nın tüm illerinde hafta sonu yapılan büyük eyleme 1 milyonun üzerinde insan katılırken, yer yer olaylar da yaşandı. Özellikle Paris’te Nation meydanında vitrinler indirildi, arabalar yakıldı. Çıkan olaylarda 167 kişi göz altına alınırken, 18 eylemci ile 34 polis de yaralandı. Sorbonne Üinversitesi’nde de 500 kadar öğrenci polisler gelmeden barikat kurarak bir süre polislerin girmesini engellediler.

Fransa'da 28 martta genel grev var
Fransız hükümetinin yeni iş yasasında geri adım atmaması üzerine işçi sendikaları ülke genelinde 28 martta grev yapma kararı aldı.

Bu gelişmelerin ardından açıklama yapan Başbakan Dominique de Villepin ise geri adım atmayacağını bir kez daha duyurdu.

Ülkede yayımlanan bir gençlik dergisine röportaj veren Başbakan Villepin, yasaya şans verilmesini istedi ve yasanın geri çekilmeyeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da, "işsizlik için adım atılması gerek" diyerek yasayı savundu ancak görüşmelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Sendikalar ve işçiler, hükümetin tavrına karşı genel greve gitme kararı aldı. 28 mart tarihinde ülke çapında eylemler düzenlenecek ve iş yavaşlatılacak.

Yeni yasa neler getiriyor?
Yeni yasa, işverenin ilk defa işe alınan 26 yaşından küçük çalışanları iki yıl içinde gerekçesiz işten çıkarmasına olanak sağlıyor.

Hükümet yasanın pazardaki esnekliği artırıp gençleri iş sahibi yapacağını savunuyor.

Öğrenciler ve işçi sendikaları ise yasayla birlikte sosyal haklarının darbe alacağını ve iş güvenliğinin ortadan kalkacağını söylüyor.(sesonline.net)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


RUSYA'DA 11. KATTAN DÜŞEN KADIN ÖLMEDİ

AZERBAYCAN'DA 5 KİŞİ KUŞ GRİBİNDEN ÖLDÜ

BUSH: 'İSRAİL'İ SAVUNMAK GEREKİNSE GÜÇ KULLANIRIZ"
»  IRAK'TA YENİ İŞKENCE KAMPI İDDİASI
»  BELARUS RUSYA'YA DOĞRU KAYIYOR
»  "BUSH, HEM KORKAK, HEM EŞEK"!
»  TOPLU SEKS'E REKOR CEZA
»  HAMAS'IN YENİ KABİNESİ ABBAS'IN ÖNÜNDE
»  "IRAK'TAN ÇEKİLMEK,ALMANYA'YI HİTLER'E TESLİM ETMEKTİR"
»  İNGİLİZ HALKI DA BLAİR'E GÜVENMİYOR
»  ABD'NİN RTÜK'Ü TELEVİZYONLARA CEZA YAĞDIRDI
»  IRAK'TA BİR MİLYON Şİİ KERBELAYA AKIYOR!!!
»  SADDAM:"IRAK'TA DOĞDUM, IRAK'TA ÖLMEK İSTİYORUM" DEDİ
»  İRAN, NÜKLEER FAALİYETLERİNİ DURDURMUYOR
»  ÇİN'LİLER, CİNSEL GÜCÜ ARTTIRAN KİLOT YAPTI!
»  İRAN'DA TERÖR GÖSTERİSİ, 22 ÖLÜ
»  TV ÇEKİMİNDE TREN FACİASI, 5 KİŞİ ÖLDÜ
»  FRANSA'DA BU KEZ ÖĞRENCİLER SOKAKTA
»  HOLLANDA 'DA MÜSLÜMANLARA EROTİK SINAV!!
»  CASUS ÇİFTLEŞMEYE GİDİNCE!
»  YENİDEN DİRİLME RÜYASI FIRINDA BİTTİ!
»  ABD, SIKILDIKÇA IRAK'I BOMBALIYOR
»  ABD'DEN SAMARRA'YA BÜYÜK SALDIRI
»  "İRAN, TERÖRİZMİN MERKEZ KASASI"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.