Cumhurbaşkanı Sarkozy, daha küçük ve daha hızlı hareket edebilen bir ordu oluşturmayı öneriyor. Sarkozy, böyle bir ordunun yeni tehlikelere karşı daha iyi donanımlı olacağına inanıyor.
Sarkozy'nin askeri stratejisi, AB'nin de daha güçlü bir savunma siyasetine sahip olmasını vurgular görünüyor.
Fransız yetkililer, ülkenin nükleer caydırıcılığından vazgeçilmesi yönünde bir plan bulunmadığını kaydediyorlar.
Sarkozy, orduda reforma gitme önerilerini bugün 'Savunma ve İç Güvenlik Raporu' adlı çalışmayla, askeri komutanlara sunacak.
Bu, Fransız ordusuna ilişkin 1994'den bu yanaki en önemli değerlendirme.
Sarkozy'nin önerileri arasında, personel sayısının azaltılmasına karşılık, teknoloji ve istihbarat alanındaki harcamaların artırılması yeralıyor.
Reform önerilerini hazırlayan uzman heyetinden Bruno Tertrais, değerlendirme raporunu 'adeta bir devrim' diye niteledi.
Tertrais, Fransız Haber Ajansı AFP'ye verdiği demeçte, "Yüzyıllardır ilk kez Fransa, savunma siyasetini, Avrupa'da çıkabilecek büyük bir askeri savaş olasılığına dayandırmıyor olacak" dedi.
Bruno Tertrais, günümüzdeki tehlikelerin belki 1994'deki kadar büyük olmasığını ama dünyada çok daha beklenmedik gelişmeler meydana gelebildiğini, dolayısıyla istihbarata çok daha fazla ağırlık verileceğini kaydetti.
Sarkozy'nin önerilerinde savaşmaya hazır nitelikteki asker sayısı 50 binden 30 bine düşürülecek.
Sarkozy, AB bünyesinde askeri işbirliğine daha fazla vurgu yapmayı planladığı gibi, NATO ile de daha fazla yakınlaşma yanlısı olduğunu ortaya koyacak.
Fransa, Amerikan komutanlarının egemenliğini kınayarak 1966 yılında NATO'nun askeri kanadından çekilmişti.
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yeni askeri stratejisi bu ayın sonlarında Fransız Meclisi'nde ele alınacak.
Kamu kesimi çalışanları grevde
Fransa'daki kamu kesimi çalışanlarını bünyesinde toplayan işçi sendikaları bugün yeniden greve gitti.
Kamu çalışanları sendikaları Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin emeklilik sisteminde yapmayı tasarladığı reformlara ve haftada 35 saat çalışma uygulamasını esnekleştirme tasarısına karşı çıkıyor.
Güçlü CGT Sendikasının başkanı Bernard Thibault, Fransa çapında düzenlenecek gösterilere yüzbinlerce kişinin katılmasının beklendiğini kaydetti.
Fransa'da bugünkü grevler, öğretmenlerin eğitim alanındaki kesintileri kınamak için aylardır yürüttükleri protestoları izliyor.
Aynı şekilde, yakınlarda, Fransız liman işçileri de yeniden yapılandırma planlarını kınamak amacıyla; kamyon sürücüleriyse yükselen benzin ve mazot fiyatlarını protesto etmek için grevlere gittiler.
Fransız hükümeti, ekonomik gerilemeyi tersine çevirmek için reformların şart olduğunu savunuyor.