Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2385
EURO
37,6322
IMKB
9.132,000
ALTIN
2.872,830
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
FRANSA YÖNETİMİ VE CHİRAC ŞOKTA
FRANSA YÖNETİMİ VE CHİRAC ŞOKTA
 
Fransa'daki referandum sonuçlarıyla ilgili ilk tepkiler gelmeye başladı. Referandumda 'Hayır' oyu çıkması Fransa ve Avrupa için gerçek bir hayal kırıklığı olarak değerlendirildi.
 
30.5.2005 - 00:15
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, AB Anayasası için düzenlenen referandumda ''Hayır' oyu çıkmasının, Fransa'nın Avrupa'da çıkarlarının savunulmasını zorlaştıracağını söyledi.

Canlı yayında Fransız halkına seslenen Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, istifa etmeyeceğini ama hükümet ile ilgili kararını ise en kısa zamanda açıklayacağını söyledi.

Chirac, ''Fransızların AB Anayasası'nı reddetmesi, Avrupa'daki çıkarlarımızı korumak için zor bir ortam yaracak'' ifadesini kullandı.

Fransızların demokratik bir biçimde kendini ifade ettiğini belirten Chirac, ''Bu sizin egemen kararınız, buna saygı duyuyorum'' dedi.

Bu konuşma, Başbakan Raffarin hükümetinin görevine son verileceği yönünde yorumlandı. Raffarin'in yerine İçişleri Bakanı Dominique De Villepin'in getirilmesi bekleniyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, AB Anayasası için bugün düzenlenen referandumda ''Hayır'' oyu çıkmasını gerçek bir hayal kırıklığı olarak değerlendirdi.

Barnier, TF1 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ''Evet oyu için seferber olan herkes için çok kötü bir sonuç, gerçek bir hayal kırıklığı'' ifadesini kullandı.

Fransız bakan, referandum sonucunun, ülkenin çıkarlarını korunması açısından zorluk yaratacağını savundu.

Savunma Bakanı Michel Alliot-Marie ise yaptığı açıklamada, referandum sonucunu ''Fransa ve Avrupa için bir yenilgi olarak'' değerlendirdi.

LE PEN: İSTİFA ET CHİRAC

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri Jean-Marie Le Pen, AB Anayasası için düzenlenen referandumda “Hayır” oyu çıkmasının ardından Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın istifasın istedi.

Le Pen, Chirac'ın referandum sonucunu değerlendirip, istifa etmesi gerektiğini ileri sürdü.

Bu arada, Le Pen ile birlikte diğer sağcı ve egemenlik yanlısı parti lideri Philippe de Villiers de yaptığı çağrıda Chirac'ın istifa etmesi gerektiğini iddia etti.

Chirac, referandumdan önce yaptığı açıklamada, “hayır” oyu çıkması halinde istifa etmeyeceğini belirtmişti.

AVRUPA SOSYALİST PARTİSİ: ANAYASA ÖLMEDİ..

Fransa'daki AB anayasası referandumunun sonuçlarını basına değerlendiren Avrupa Sosyalist Partisi Başkanı Poul Nyrup Rasmussen, ''Anayasa'nın ölmediğini''
söyledi.

''Fransa ve Avrupa için 29 Mayıs son derece hüzünlü bir gün'' diyen Rasmussen, ''Anayasa'nın öldüğü söylentileri abartılı bulduğunu'' ifade etti.

Fransa'dan çıkan ''Hayır'' sonucunun AB Anayasası'nın onay sürecinin sonunu getirmemesi gerektiğini belirten Rasmussen, her AB vatandaşının referandum yöntemiyle veya ulusal parlamentolar aracılığı ile görüş bildirmek hakkına sahip olduğunu hatırlattı.

Rasmussen, Avrupalı sosyal demokratların, AB Anayasası'nın, refah, istihdam ve sosyal faaliyetler açısından olumlu gelişmeler getirecek bir unsur olduğu inancını sürdürdüklerini söyledi.

Fransa'dan gelen ''Hayır''ın ''AB'ye hayır'' anlamı taşımadığını savunan Rasmussen, ''Fransız halkı, yorgun ve gözden düşmüş, Fransızların endişelerini gideremeyen bir hükümeti reddetti'' dedi.

RASMUSSEN: HALK HÜKÜMETİ REDDETTİ

Fransa'dan gelen “Hayır”ın “AB'ye hayır” anlamı taşımadığını savunan Rasmussen, “Fransız halkı, yorgun ve gözden düşmüş, Fransızların endişelerini gideremeyen bir hükümeti reddetti” dedi.

Fransa'daki AB anayasası referandumunun sonuçlarını basına değerlendiren Avrupa Sosyalist Partisi Başkanı Poul Nyrup Rasmussen, “Anayasa'nın ölmediğini” söyledi.

“Fransa ve Avrupa için 29 Mayıs son derece hüzünlü bir gün” diyen Rasmussen, “Anayasa'nın öldüğü söylentileri abartılı bulduğunu” ifade etti.

Fransa'dan çıkan “Hayır” sonucunun AB Anayasası'nın onay sürecinin sonunu getirmemesi gerektiğini belirten Rasmussen, her AB vatandaşının referandum yöntemiyle veya ulusal parlamentolar aracılığı ile görüş bildirmek hakkına sahip olduğunu hatırlattı.

Rasmussen, Avrupalı sosyal demokratların, AB Anayasası'nın, refah, istihdam ve sosyal faaliyetler açısından olumlu gelişmeler getirecek bir unsur olduğu inancını sürdürdüklerini söyledi.

KATILIM YÜKSEK

Referanduma katılım oranı, CSA araştırma merkezi tarafından yüzde 75, Ipsos araştırma merkezi tarafından ise yüzde 76 civarında olarak tahmin ediliyor.

Yerel saat ile 08.00'de (TSİ 09.00) başlayan seçime, kayıtlı 41.8 milyon seçmenin bulunduğu Fransa genelinde kurulan 58 bin sandıkta oy kullanılacak.

Sandıklar, küçük yerleşim birimlerinde saat 20.00'ye, Paris, Lyon gibi büyük kentlerde ise saat 22.00'ye kadar açık kalacak.

Sandıklar büyük kentlerde de kapandıktan sonra, yerel saatle 22.00'de resmi olmayan ilk sonuçlar televizyondan açıklanmaya başlanacak.

İçişleri Bakanı Dominique de Villepin'in, yerel saatle 23.00 ile 00.01 arasında kesin olmayan ilk resmi sonuçları bir bildiriyle açıklaması bekleniyor.

Kesin sonuçlar ise perşembe günü Anayasa Mahkemesi tarafından açıklanacak.

Fransa'da düzenlenen son kamuoyu araştırmaları, referandumda ”hayır” oylarının daha fazla çıkacağını gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, AB Anayasası referandumunun sonucu ne çıkarsa çıksın, popülaritesi giderek azalan hükümette önemli değişiklikler yapması bekleniyor. Referandumun ardından Başbakan Jean-Pierre Raffarin'in yerine İçişleri Bakanı Dominique de Villepin'in getirilebileceği ifade ediliyor.

Referandum sonucu diğer AB ülkelerinde de yakından izleniyor. Referandumda “hayır” sonucu çıkması halinde AB'nin daha önce eşine görülmemiş bir kriz ile karşı karşıya kalacağı yorumları yapılırken, sonuçların, Fransız siyaset sahnesindeki dengeleri önemli ölçüde değiştireceği dile getiriliyor.

Referandumda AB Anayasası'nın reddedilmesinden en fazla mağdur olacak liderlerin başında, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Sosyalist Parti Genel Sekreteri François Hollande geliyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


IRAK'TA ABD DEHŞETİ

İSRAİL 400 FİLİSTİNLİYİ SERBEST BIRAKACAK...

İNGİLİZ ASKERLERİ DE SAVAŞ SUÇLUSU
»  TARIK AZİZ MEKTUPLA YARDIM İSTEDİ...
»  BUYRUN BUSH DİLİNE!!!
»  RUM ORDUSU'NDA UYUŞTURUCU SKANDALI
»  RİCE'YE EBU GARİP PROTESTOSU
»  AGFA, DİJİTAL TEKNELOJİYE YENİK DÜŞTÜ
»  MOSKOVA'NINZ ELEKTRİĞİNİ BASAYEV KESTİ!!
»  KRAL HASTALANDI, SUUDİ ARAİSTAN KARIŞTI!!!
»  PAKİSTAN'DA TÜRBE'DE PATLAMA... 14 KİŞİ ÖLDÜ
»  PENTAGON KUR'ANI KERİM'E HAKARETİ KABUL ETTİ ANCAK BİRDE YALAN SÖYLEDİ!!
»  JAPONLARDAN YENİ İCAT, "GÖKDELEN TARLA"!!
»  GUATANOMO ESİR KAMPINDA KUR'ANI KERİME HAKARETİ FBI BELGELERİNDE ORTAYA ÇIKTI.
»  AVUSTRALYA'NIN MELBORN KENTİNİ YENGEÇLER İSTİLA ETTİ.
»  ABD, SAVAŞ HARCAMALARINA 491 MİLYAR DOLAR AYIRDI...
»  BERLUSCONİ: ''KİMSENİN İŞİNE SON VERMEYECEĞİM''
»  ABD, İŞKENCE YAPMAMIŞ, IRAK VE AFGANİSTAN'DA İNSANLARI KURTARMIŞ!!!
»  ABD'YE AĞIR ELEŞTİRİ "TERÖRLE MÜCADELE TERÖRÜ AZDIRDI"
»  DÜNYA'NIN EN BÜYÜK SPERM BANKASI İFLASLA KARŞI KARŞIYA
»  ÇİN'DE KUŞ GRİBİNE KARŞI İKİ AŞI GELİŞTİRİLDİ
»  2. DÜNYA SAVAŞINDAN KALMA BOMBA KORKUTTU!!
»  PUTİN'DEN TOPRAK TALEPLERİNE REST
»  ABD'DEN IRAK VE AFGANİSTAN İÇİN EK BÜTÇEYE ONAY
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.