Kararlarla ilgili Mısır Müftülüğü'nün de görüşü sorulacak.
Ancak Müftülük kararı onasa bile sanıkların yüksek mahkemeye temyiz başvurusu yapma hakkı var.
Hapishane baskını olarak bilinen olayda 100'den fazlası firari 130'dan fazla sanık, Ocak 2011'de dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan protestolar sırasında bazı cezaevilerine ve karakollara saldırarak askeri yetkilileri kaçırmakla suçlanıyor.
Mahkemenin haklarında idam cezasına hükmettiği sanıklar arasında Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Karadavi ile Müslüman Kardeşler'in liderlerinden Muhammed Bedii ve hareketin önde gelen isimlerinden Saad el Katatni ile İsam el Aryan da bulunuyor.
Müslüman Kardeşler kararı kınarken uluslararası topluma harekete geçmesi çağrısında bulundu.
Müslüman Kardeşler'in yasaklanan siyasi kanadı Özgürlük ve Hareket Partisi'nin kurucularından Amr Darrag, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, kararı ''siyasi'' olarak niteledi ve kararın işlenilmeye hazırlanan bir cinayet suçu olduğunu söyledi.
Darrag, uluslararası toplumun bunu durdurması gerektiğini vurguladı.
Erdoğan: Batı idamlara seyirci
İstanbul'da bir mitingde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mursi'nin de aralarında bulunduğu 100'den fazla kişi hakkında verilen idam kararlarını değerlendirirken, ''Mısır'da halkının yüzde 52 oyuyla Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ile ilgili maalesef idam kararı vermişler. Kardeşlerim burada enteresan bir şey var. Mısır eski Mısır'a dönüyor. Eski Mısır'ın ne olduğunu biliyorsunuz değil mi? Oraya dönüyor. Batı malesef hala darbeci Sisi'ye karşı tavrını ortaya koymuyor. İdamlara seyirci kalıyorlar. Bütün bu gidişe şekil verecek olan Türk milletidir'' dedi.
Devrik cumhurbaşkanı Mursi, görevde olduğu sırada düzenlenen protestolarda eylemcilerin hedef oldukları tutuklama ve işkence uygulamaları nedeniyle yargılandığı davada da 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Casusluk davası devam ediyor
Mursi, 2013 yaz aylarında ordu tarafından düzenlenen darbeyle görevinden alınmıştı.
Mısır'ın demokratik seçimlerle iktidara gelen ilk cumhurbaşkanı olan Mursi yönetimi 2013 yılında askeri darbeyle devrildiğinden beri Mısır'da Müslüman Kardeşler örgütü yasaklandı, binlerce üyesi tutuklandı, yüzlercesi idama mahkum edildi. /bbc türkçe