Suudi Arabistan’ın Başkenti Riyad’da toplanan Arap Ligi zirvesine İsrail’e yönelik barış planı damgasını vurdu. Aralarında İsrail’i tanıyan ve barış anlaşması yapan 2 ülkenin bulunduğu 22 Arap ülkesinin liderleri, Riyad Deklarasyonu adı altında bir barış planı hazırlayarak İsrail’in bu planı kabul etmesi durumunda Arap dünyasının Yahudi Devleti’ni tanıyacağı garantisini verdi.
Arap liderler plan dahilinde İsrail’den,
* İsrail’in yanında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermesini,
* 1967 sınırlarına geri dönmesini,
* Topraklarından ayrılmak zorunda kalan Filistinli mültecilerin geri dönmesine müsade etmesini istiyor.
Birlikte oturup çalışalımArap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa,
“Arap-İsrail çatışmasının barışçıl çözümü için toprak karşılığı barış temeline dayalı adil ve çok yönlü barışı onaylıyoruz” dedi. Musa, İsrail’in planı kabul etmemesi durumunda savaş ortamının süreceğini ve Arap uluslarıyla İsrail’in yeniden karşı karşıya gelebileceğini kaydetti. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, plan için “Arap ülkelerinin algılamasında devrimci bir değişimi yansıtıyor” ifadesini kullansa da Başbakan yardımcısı Şimon
Peres İsrail’in bu haliyle planı kabul etmesinin mümkün söyledi. Peres yine de planı olumlu karşıladıklarını, şimdi İsrail’in pozisyonunu iletmesi gerektiğini ve bu şekilde müzakerelere başlanabileceğini söyledi. El Cezire televiyonuna konuşan Peres, “Daha önce Mısır, Ürdün ve Filistinliler ile yaptığımız gibi birlikte oturup, çalışalım” dedi.
1967 sınırları ne anlama geliyor?
İsrail’in 1967 sınırlarına dönmesi, o yıl yaşanan 6 Gün Savaşı ve sonrasında Batı Şeria ve Gazze’de kurduğu Yahudi yerleşkelerinden çekilmesi anlamına geilyor. Bu süreç Gazze için tamamlandı. Ancak Batı Şeria’da devam ediyor. Ayrıca 1967 sınırları, İsrail’in kuruluş tarihi olan 1949’daki anlaşmalara dayanan sınırlarına dönmesi, işgal edilmiş bölgeleri Filistin’e iadesini öngörüyor.